Ελλάδα: Η έκτη χώρα στην Ευρώπη με τους μεγαλύτερους σε ηλικία αγρότες

Ελλάδα: Η έκτη χώρα στην Ευρώπη με τους μεγαλύτερους σε ηλικία αγρότες
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ανδρικό επάγγελμα και με σχετικά λίγους νέους αγρότες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο αγροτικός τομέας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που εξέδωσε η Eurostat για το 2016. Τον χρόνο αυτόν καταγράφηκαν 10,3 εκατ. εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα ως επικεφαλής μιας εκμετάλλευσης, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να είναι 65 χρονών και πάνω. Συγκεκριμένα, το 32% των επικεφαλής των εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ ήταν 65 ετών και πάνω, ενώ μόλις το 11% ήταν κάτω των 40 ετών.

Μειοψηφία οι νέοι

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Το μικρότερο ποσοστό νέων αγροτών στον αγροτικό τομέα καταγράφηκε στην Κύπρο (3,3%), στην Πορτογαλία (4,2%) και στη Βρετανία (5,3%). Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Αυστρία (22,2%), στην Πολωνία (20,3%) και στη Σλοβακία (19%). Όπως φαίνεται και στον πίνακα, το ποσοστό των νέων αγροτών στην Ελλάδα φτάνει το 8,3%, ενώ το ποσοστό για τους αγρότες ηλικίας 65 και άνω φτάνει στο 33,5%, καθιστώντας την Ελλάδα την έκτη χώρα στην Ευρώπη με τους γηραιότερους αγρότες.

Ωστόσο, οι νεότεροι επικεφαλής μιας εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, τείνουν να έχουν μεγαλύτερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις όσον αφορά την έκταση ή το ζωικό κεφάλαιο.

Μικρός ο αριθμός των γυναικών

Το επάγγελμα του αγρότη κυριαρχείται από άνδρες σύμφωνα με τα στοιχεία, καθώς μόνο οι τρεις από τους δέκα αρχηγούς εκμετάλλευσης στην ΕΕ είναι γυναίκες.

Η μέση εκμετάλλευση στην Ευρώπη είναι κάτω από 50 στρέμματα

Η Eurostat, εκτός από την ηλικία των αγροτών κατέγραψε και τον μέσο όρο στρεμμάτων στην Ευρώπη. Το 33% του συνόλου των στρεμμάτων στην ΕΕ καταγράφηκε στη Ρουμανία, ενώ ακολουθούν η Πολωνία με 19%, η Ιταλία με 10%(στοιχεία 2013) και η Ισπανία με 9%. Επίσης, το 65% των εκμεταλλεύσεων της ΕΕ είναι σύμφωνα με τα στοιχεία κάτω από 50 στρέμματα.

Οι μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις (500 στρεμμάτων ή περισσότερο) ήταν πολύ συχνότερες στο Λουξεμβούργο (52% των εκμεταλλεύσεων), στη Γαλλία (41%), στη Βρετανία (39%) και στη Δανία (35%).

-Διαφήμιση-
Αγροτική Καινοτομία - Γεωργικές Συμβουλές