«Η Ελλάδα Μετά την Πανδημία»: Νέες δράσεις από τον Οργανισμό Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις

Νέες δράσεις: έρευνες, 6 καινούργια άρθρα και 2 διαδικτυακές συναντήσεις

«Η Ελλάδα Μετά την Πανδημία»: Νέες δράσεις από τον Οργανισμό Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις

Τους τελευταίους μήνες ο πλανήτης βιώνει μία πρωτoφανή κρίση. Σχεδόν όλα τα κράτη το κόσμου έχουν κληθεί να τη διαχειριστούν, να λάβουν μέτρα περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αλλά και να μεριμνήσουν για την επόμενη μέρα. Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ήδη αισθητές και στη χώρα μας. 

Πώς θα επηρεαστεί η ελληνική κοινωνία; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των Ελλήνων; Τι θα συμβεί στην ελληνική οικονομία; Ποιοι κλάδοι της θα πληγούν περισσότερο και πώς θα επηρεαστεί η απασχόληση; Ποιες οι προκλήσεις για τη χώρα μας στην Ε.Ε.; Τι μαθήματα μπορούμε να πάρουμε για το μέλλον και πώς πρέπει να αλλάξουμε; 

Η διαΝΕΟσις παρακολουθώντας τις εξελίξεις και θέλοντας να δώσει έγκυρες απαντήσεις εγκαινιάζει μια σειρά από έρευνες, άρθρα και διαδικτυακές συναντήσεις. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για το υλικό που είναι ήδη έτοιμο, και για τις νέες δράσεις που ετοιμάζουμε. 

Σε μία νέα σελίδα στο dianeosis.org μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένη όλη την αρθρογραφία για τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς γράφει για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην κρίση έξαρσης του κορωνοϊού, ενώ ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου Μάνος Ματσαγγάνης εξηγεί την αναγκαιότητα να ξεφύγουμε από την “πεπατημένη” και γιατί η χώρα μας, “εγκλωβισμένη σε μια ισορροπία εξόφθαλμα αντιπαραγωγική αλλά εξαιρετικά σταθερή”, είναι τόσο ευάλωτη σε μεγάλες κρίσεις.

Επίσης, ο Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για την προοπτική του ευρωομολόγου και πώς θα επρεπε να μοιάζει ένα τέτοιο εργαλείο ενώ αναλύει τις αναπόφευκτες δραστικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει η Ε.Ε. στο επόμενο διάστημα.

Ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης αναλύει τις επιπτώσεις και τα όρια των παρεμβάσεων στις ατομικές ελευθερίες και στα δικαιώματα των πολιτών από τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Στο dianeosis.org μπορείτε επίσης να βρείτε μια κριτική καταγραφή των υφιστάμενων εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της επιδημιολογικής κρίσης και των μέτρων που έχουν ληφθεί από τις ελληνικές αρχές αλλά και μία σελίδα με έγκυρες πηγές δεδομένων και σταστιστικά στοιχεία για τον κορωνοϊό και την πανδημία. 

Τις επόμενες ημέρες ακολουθούν νέα άρθρα για το σύστημα υγείας, την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και άλλες πτυχές της κρίσης, ενώ σε λίγες ημέρες θα δημοσιεύσουμε και μια μία νέα δημοσκοπική έρευνα, η οποία επικεντρώνεται στο πώς βιώνει η ελληνική κοινωνία την κρίση, πώς ζουν οι Έλληνες τους περιορισμούς και τα μέτρα, και τι προβλέπουν για το μέλλον. 

Τέλος, η διαΝΕΟσις εγκαινιάζει μια σειρά διαδικτυακών δημόσιων συζητήσεων μέσα από τις οποίες θα παρουσιάζονται και θα σχολιάζονται τα ερευνητικά ευρήματα και θα διατυπώνονται και θα αναλύονται θέσεις και απόψεις πάνω σε επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία και την επόμενη μέρα αυτής. 

Το πρώτο diaNEOsis LIVE με τίτλο “Η Ελλάδα Μετά την Πανδημία: Τρεις Ειδικοί Σχολιάζουν” θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 στις 17:00.

Τρεις ειδικοί θα κουβεντιάσουν για τρία διαφορετικά θέματα που αφορούν στην κρίση της πανδημίας και τις συνέπειές της.

Στις 17:00, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου Μάνος Ματσαγγάνης θα μας μιλήσει για το πώς η “πεπατημένη” την οποία η χώρα μας ακολουθεί σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς πολιτικής, μας έχει κάνει ευάλωτους σε κρίσεις.
Στις 17:20, ο Καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του στο dianeosis.org, θα αναφερθεί στο ευρωομόλογο, στα πρόσφατα μέτρα της Ε.Ε. αλλά και στις προκλήσεις στις οποίες αυτή θα κληθεί να αντεπεξέλθει στο μέλλον.
Τέλος, στις 17:40, ο Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γεράσιμος Μοσχονάς προχωρά σε εκτιμήσεις για τις πιθανές συνέπειες της σημερινής σύνθετης κρίσης μέσα από μία αναδρομή στις αλλαγές που επέφεραν στην πολιτική, την οικονομία και το ρόλο του κράτους μεγάλες κρίσεις του παρελθόντος.

Τη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από το κοινό, θα συντονίσει ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος. 

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Διαβάστε περισσότερα εδώ