Οι ελλείψεις ανεβάζουν τις τιμές στα πράσινα κηπευτικά

Παραδοσιακά οι παραγωγοί προετοιμάζουν τις φυτεύσεις του προηγούμενου διαστήματος που συγκομίζονται αυτές τις μέρες, προσδοκώντας σε βελτίωση του εισοδήματός τους μέσα από την αύξηση της κατανάλωσης, η οποία μπορεί να έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια κάτω από το βάρος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, ωστόσο διαφοροποιείται στον έναν ή στον άλλον βαθμό σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο.

Στο επίπεδο της παραγωγής, η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη για όλα τα προϊόντα, δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες που προηγήθηκαν επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο το καθένα. Όσον αφορά το κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά, φαίνεται να επαναλαμβάνεται και φέτος το μοντέλο των τελευταίων ετών, που θέλει τον μεγάλο όγκο της κατανάλωσης ειδών διατροφής και δη νωπών να συγκεντρώνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, στις μία-δυο τελευταίες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Προς το παρόν, περισσότερο οι ζημιές που προκάλεσαν οι βροχές σε ορισμένα είδη, όπως το μαρούλι τύπου Romana που κυριαρχεί στην αγορά και το μπρόκολο και, δευτερευόντως, οι αυξημένες παραγγελίες ενόψει της κατανάλωσης των γιορτών, έδωσαν ώθηση στις τιμές των περισσότερων κηπευτικών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπογραμμίζουν οι παραγωγοί, η αγορά τα τελευταία χρόνια έχει συγκεκριμένες αντοχές στις ανατιμήσεις, ώστε να εξελίσσεται απρόσκοπτα η κατανάλωση και να μη δημιουργούνται ανυπέρβλητα αδιέξοδα.

Σταθεροποίηση στα 0,8-1 ευρώ για το μπρόκολο

Τα σταυρανθή, καθώς και το σπανάκι και το μαρούλι, είναι από τα ευνοημένα αυτής της περιόδου, όσον αφορά την τιμή παραγωγού. «Εδώ και δύο εβδομάδες, η αγορά έχει δώσει το πράσινο φως για ανατιμήσεις στο μπρόκολο και στο κουνουπίδι, λόγω πολλών προβλημάτων ποιότητας με μαυρίσματα και άλλα ποιοτικά ζητήματα, από τις αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν πάρα πολλοί τόνοι προϊόντων μέσα στα χωράφια και να ανέβει η τιμή», μας είπε ο Μάρκος Σαπουντζόγλου από την Πέλλα. Έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες, η τιμή παραγωγού έχει σταθεροποιηθεί στα 0,80-1 ευρώ για το μπρόκολο και στα 60-70 λεπτά για το κουνουπίδι.

Οι τιμές αυτές αποτυπώνονται και στη λιανική, με τα σούπερ μάρκετ να πωλούν το κουνουπίδι μέχρι τα 1,99 ευρώ το κιλό και το μπρόκολο μέχρι 2,99 ευρώ το κιλό. Αξιοσημείωτο είναι ότι, από την πλευρά του, ο έμπειρος καλλιεργητής διακρίνει πως «ο παράγοντας που ανεβάζει τις τιμές είναι η μειωμένη προσφορά και όχι η ζήτηση, η οποία μέχρι πριν από δύο ημέρες παρέμενε σταθερή, παρόλο που θα περίμενε κανείς πλησιάζοντας προς τις γιορτές να παρουσιάσει ανάκαμψη.

Όσον αφορά τη ζήτηση, αυτή θα φανεί την τελευταία στιγμή πριν από τα Χριστούγεννα, γιατί οι καταναλωτές είναι “κουμπωμένοι” και η αγορά συγκρατημένη. Σε γενικές γραμμές, αναμένουμε αυξημένη ζήτηση για την παραμονή των Χριστουγέννων, μετά θα κάνει “κοιλιά” και ξανά για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς».

Στο 1 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή τις τελευταίες ημέρες για το μπρόκολο και στα Μέγαρα, σύμφωνα με τον παραγωγό Γιώργο Παπαβασίλη. Το κουνουπίδι αγοράζεται από τους παραγωγούς προς 50-60 λεπτά το κιλό, χωρίς προβλήματα στις αποδόσεις στην περιοχή των Μεγάρων και με καλή εμπορική κινητικότητα, δεδομένων των απωλειών από άλλες περιοχές της καλλιέργειας.

Η τιμή για το λάχανο διαμορφώνεται στα 15-18 λεπτά το κιλό από περιοχή σε περιοχή, ωστόσο υπάρχουν και πιο χαμηλές τιμές, ακόμα και στα 10 λεπτά το κιλό, για τα λιγότερο ποιοτικά. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Δρακόπουλος, από τη «Φάρμα Αχαΐας», που παράγει και εμπορεύεται κηπευτικά, μας είπε ότι η τιμή παραγωγού στην περιοχή ξεκινάει ακόμα και από τα 10 λεπτά το κιλό και φτάνει στα 15 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα της παρτίδας. Στα Μέγαρα, η τιμή που αναφέρει ο Γιώργος Παπαβασίλης κυμαίνεται μεταξύ 16 και 18 λεπτών το κιλό.

Από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, γενικός διευθυντής, εμφανίστηκε προβληματισμένος, κάνοντας λόγο για «πολύ χαμηλές τιμές, της τάξης των 10-12 λεπτών στον παραγωγό». Ο συνεταιρισμός, έχοντας ολοκληρώσει την περίοδο της παραγωγής μπρόκολου και κουνουπιδιού με θετικό πρόσημο, με τιμές που έπιασαν ακόμη και το 1,1 ευρώ και τα 90 λεπτά το κιλό αντίστοιχα στη διάρκεια της εμπορίας, αυτή την περίοδο συλλέγει λάχανο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «παρόλο που ο καιρός βοήθησε και έχουμε πολύ ποιοτική παραγωγή, είναι πολλά και πιέζεται η τιμή παραγωγού. Για άλλη μια φορά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη λανθασμένη τακτική ανεξέλεγκτων φυτεύσεων ενός προϊόντος, επειδή πήγε καλά πέρσι».

Στα… πάνω τους μαρούλι και σπανάκι

Ανοδικά κινούνται το τελευταίο διάστημα και οι τιμές στο μαρούλι, η καλλιέργεια του οποίου αντιμετώπισε προβλήματα το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα τα ποιοτικά μαρούλια να πληρώνονται καλά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαβασίλης, από τα Μέγαρα, «η ζήτηση είναι τέτοια, που η αγορά θα πάρει τα πάντα». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μαρούλια πληρώνονται αυτές τις μέρες στον παραγωγό από 33 μέχρι και 40 λεπτά το τεμάχιο, καθώς «οι παραγωγοί δεν έβαλαν πολλά και, επιπλέον, οι έντονες εναλλαγές του καιρού, από βροχή σε λιακάδα και το αντίστροφο, προκάλεσαν ζημιές». Σε τροχιά αύξησης είναι το μαρούλι και στα Ίρια, όπου σημειώθηκαν ζημιές.

Πάνω από τα 20 λεπτά το τεμάχιο ήταν η τιμή στο χωράφι ήδη από χθες και οι παραγωγοί εκτιμούν με ασφάλεια ότι από σήμερα και τις επόμενες ημέρες όσο διαρκούν οι γιορτές θα ανέβει και θα διατηρήσει καλή τιμή, καθώς το μαρούλι είναι από τις κυρίαρχες σαλάτες των ημερών και καταγράφει σταθερά αυξημένη κατανάλωση μέσα στις γιορτές, όπως σημείωσε ο παραγωγός Κώστας Τράκας.

Από την άλλη μεριά, διάχυτος είναι ο προβληματισμός στο Λεωνίδιο, όπου η καλλιέργεια επλήγη ευρέως από τη λεγόμενη «ίωση του θρίπα». Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λεωνιδίου, Ηλίας Πουτσελάς, κάνει λόγο για μία από τις πιο δύσκολες χρονιές για τους παραγωγούς μαρουλιού στο Λεωνίδιο, καθώς οι άκαιρα υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία ευνόησαν τον πολλαπλασιασμό μολυσματικών φορέων. Αυτό προκάλεσε απώλεια του 90% της παραγωγής στο χωράφι και τα ελάχιστα μαρούλια που είναι εμπορεύσιμα, μόλις το 10%, πληρώνονται στα 30 λεπτά το ένα στον παραγωγό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μειωμένη προσφορά από τις περιοχές της καλλιέργειας και η βελτίωση της τιμής παραγωγού το τελευταίο διάστημα μεταφράζονται από τις αλυσίδες του λιανεμπορίου μέχρι και στα 75 λεπτά το τεμάχιο τις τελευταίες μέρες.

Την τιμητική του σε πολλά παρασκευάσματα για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχει και το σπανάκι.

Η ζήτηση είναι καλή, ενώ τα προβλήματα που προκάλεσαν στην καλλιέργεια σε ορισμένες περιοχές οι βροχοπτώσεις και η αυξημένη υγρασία υποστηρίζουν την τιμή παραγωγού στα επίπεδα των 60-80 λεπτών το κιλό.

«Παρατηρείται ικανοποιητική απορρόφηση από την αγορά. Όλοι ζητάνε σπανάκι και φρέσκα κρεμμύδια», διαπιστώνει ο Γιώργος Παπαβασίλης, ενώ αυξημένη ζήτηση για σπανάκι παρατηρείται και στην Αχαΐα, όπως μας είπε ο Γιώργος Δρακόπουλος.

Δυσεύρετος ο άνηθος, περιζήτητα τα κρεμμυδάκια

Σε γενικές γραμμές, οι τιμές για τα πράσινα μυρωδικά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις, αλλά από τη γενική εικόνα διαφοροποιούνται ο άνηθος και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στην Πελοπόννησο και στην Αττική, οι βροχές ευνόησαν την ανάπτυξη βοτρύτη και σάπισε μεγάλο μέρος των φυτεύσεων άνηθου, με αποτέλεσμα να είναι τόσο μικρή η προσφορά που, όπως αναφέρει ο Γιώργος Παπαβασίλης, τις τελευταίες μέρες χρειάστηκε να γίνουν εισαγωγές από την Ιταλία για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. Οι τιμές παραγωγού για το ματσάκι των 150-200 γραμμαρίων διαμορφώνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στα 25-30 λεπτά στον παραγωγό, ενώ τα μάτσα των 700-800 γραμμαρίων στα 80-90 λεπτά στην Αχαΐα, σύμφωνα με τον παραγωγό και έμπορο Γιώργο Δρακόπουλο.

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια πωλούνται προς 33-35 λεπτά το ματσάκι και προς 90 λεπτά-1 ευρώ το κιλό χύμα. «Τα κρεμμυδάκια είναι λίγα, γι’ αυτό και είναι πολύ καλή η τιμή, καθώς έχουν μεγάλη ζήτηση αυτή την περίοδο. Ήταν πολύ ακριβή η αγορά πολλαπλασιαστικού υλικού για φύτευση. Κόστιζε 15-17 ευρώ το σακί και φυτεύτηκαν πολύ λίγα. Πέρσι τα πέταγαν. Τα είχαν 5-6 ευρώ το σακί και δεν τα έπαιρνε κανένας. Έτσι, πέρσι δεν έσπειραν για φέτος και ήταν λίγη η παραγωγή», εξήγησε ο κ. Παπαβασίλης.

Η τιμή παραγωγού για το σέλινο, το οποίο υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες, ήταν μέχρι πριν από δύο μέρες 40-45 λεπτά το κιλό και αναμένεται να φτάσει τα 50 λεπτά μέχρι τα Χριστούγεννα, για το πράσο στα 40-50 λεπτά το κιλό και για τον μαϊντανό στα 50-60 λεπτά τα μάτσα των 700-800 γραμμαρίων.