Η έλλειψη εργατών γης έχει κοστίσει 22 εκατ. λίρες στη Μ. Βρετανία

Της Ελένης Ριζάκη

Οι τεράστιες οικονομικές ζημιές που προκαλεί η έλλειψη εργατών γης δεν περιορίζονται μόνο στα ελληνικά εδάφη, αλλά παρατηρούνται σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με έρευνα εκ μέρους του συνδικάτου Αγροτών (NFU) του Ην. Βασιλείου, η έλλειψη εργαζομένων προκάλεσε –μόνο κατά το πρώτο μισό της σεζόν– ζημιές 22 εκατ. λιρών στη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, ενώ υπολογίζεται ότι η ζημία ξεπερνά συνολικά τις 60 εκατ. λίρες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 199 καλλιεργητές από όλη την Αγγλία και την Ουαλία, με το 40% να βιώνει απώλειες στη σοδειά εξαιτίας της έλλειψης εργατών και στο 56% να μειώνεται η παραγωγή, αναμένοντας περαιτέρω μείωση 4,4% το 2023. Τα λόγια του Tom Bradshaw, αναπληρωτή προέδρου του NFU, χαρακτηρίζουν την κατάσταση: «Ποιοτικό, θρεπτικό φαγητό σπαταλιέται σε μια περίοδο που οικογένειες σε όλη τη χώρα ήδη παλεύουν να βγάλουν τα προς το ζην, λόγω του κόστους ζωής που έχει εκτοξευθεί».

Κυβερνητικό σχέδιο για τους εποχικούς εργάτες

Ο κηπευτικός τομέας της Μεγάλης Βρετανίας βασίζεται κυρίως σε εποχικούς εργάτες για τη συλλογή και συσκευασία φρούτων και λαχανικών από όλη τη χώρα. Όμως, οι επιπτώσεις του Brexit και του κορωνοϊού στις μετακινήσεις εμπόδισαν σημαντικά την εύρεσή τους. Για αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση εκπόνησε το Σχέδιο Εποχικών Εργαζομένων, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα να ψάξουν εργάτες γης στο εξωτερικό και να τους παρέχουν ειδική βίζα, μέσω ενός αποδεκτού φορέα του Σχεδίου.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, η έρευνα έδειξε ότι το 63% του κηπευτικού εργατικού δυναμικού το 2022 προσλήφθηκε μέσω Σχεδίου, ενώ οι αγροτικές εταιρείες αναμένουν ότι το 2023 το 69% των εργαζομένων θα προέρχονται από το Σχέδιο. Τέλος στις αρχές Αυγούστου, το Τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) ανακοίνωσε μια ανεξάρτητη έκθεση πάνω στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην τροφική αλυσίδα, η οποία θα δημοσιευθεί το 2023 και θα ακολουθήσει απάντηση από κυβερνητικής πλευράς.