Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

Έλληνες κτηνοτρόφοι «κυνηγούν» ολλανδική τεχνογνωσία για να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους

14/09/2023
3' διάβασμα
ellines-ktinotrofoi-kynigoun-ollandiki-technognosia-gia-na-veltiosoun-tin-paragogikotita-tous-301113

Τεχνογνωσία από Ολλανδούς αιγοτρόφους συναδέλφους τους επιζητούν με υπομονή και μεθοδικότητα Έλληνες παραγωγοί, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά τους.

Παρά τα εμπόδια που συνάντησαν στην αρχή, πλέον, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διεκδικήσουν τον στόχο τους. Όπως εξήγησε στην «ΥΧ» ο αιγοπροβατοτρόφος και τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ, Θωμάς Μόσχος, «όλα ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο, όταν Ολλανδοί συνάδελφοι επισκέφτηκαν τη μονάδα μας στην Καστοριά.

Ορισμένοι εξ αυτών συγκαταλέγονται στους πιο παραγωγικούς αιγοτρόφους της Ολλανδίας, έχοντας αρκετές διακρίσεις και βραβεύσεις στη χώρα τους. Ένας από αυτούς διαθέτει 2.000 αίγες. Όταν, όμως, γνωριστήκαμε και αρχίσαμε να συνομιλούμε και να βλέπουν τι κάνουμε μου είπε ο συγκεκριμένος: “Για τα ζώα που έχετε δουλεύετε πολύ”. Για να αντιληφθείτε τι εννοούσε, αυτός στη μονάδα του διαχειρίζεται 2.000 αίγες με τρία άτομα και εμείς με περίπου το 1/4 των ζώων είμαστε τα διπλάσια άτομα. Όταν ρώτησα να μου πει τι κάνουν εκείνοι και πώς τα καταφέρνουν, μου απάντησε “Ελάτε στην Ολλανδία να σας δείξουμε”».

Σε ερώτησή μας αν υπήρξαν κάποιοι τομείς όπου οι Ολλανδοί εντόπισαν διαφορές και πιθανώς πιο αποδοτικές και σύγχρονες πρακτικές σε σύγκριση με τους Έλληνες, ο κ. Μόσχος μας είπε: «Χρησιμοποιούν μηχάνημα απογαλακτισμού, τα νεογέννητα δεν πίνουν καθόλου γάλα από τη μάνα τους. Επίσης, δεν γεννούν όλα τα ζώα κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, από τα 600 ζώα κάθε χρόνο γεννούν τα 200, αλλά τα υπόλοιπα συνεχίζουν να παράγουν γάλα», εξήγησε.

Και συνέχισε: «Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να οργανώσουμε με τον ΣΕΚ μια αποστολή παραγωγών στην Ολλανδία. Απευθυνθήκαμε στον θεματικό αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης και ζητήσαμε μέσω του ίδιου προγράμματος που αξιοποίησαν οι Ολλανδοί να πάει μια ελληνική ομάδα κτηνοτρόφων στην Ολλανδία για να δούμε τρόπους διαχείρισης και καλές πρακτικές, ώστε να γίνουμε πιο αποδοτικοί και παραγωγικοί.

Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις, δεν έγινε τίποτα. Έτσι, προσπαθήσαμε ως ΣΕΚ να έρθουμε σε επαφή με κάποιο στέλεχος της Κομισιόν, πράγμα το οποίο καταφέραμε τελικά σε μια εκδήλωση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος για τους συνεταιρισμούς που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο. Το στέλεχος της Επιτροπής σε μια ολιγόλεπτη επικοινωνία αντιλήφθηκε αμέσως τι ζητούσαμε και έδειξε προθυμία και πνεύμα συνεργασίας.

Τελικά, προ 40 ημερών λάβαμε πρόσκληση συμμετοχής για τις 7-9-2023, ώστε να δημιουργήσουμε μαζί με τους αρμόδιους της ΕΕ ένα πρόγραμμα που να ταιριάζει στις ανάγκες μας». Ο κ. Μόσχος κατέληξε: «Αυτά τα προγράμματα, για να έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να τα δει το ΥΠΑΑΤ. Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις και τα εύκολα λόγια».