Η Ελληνίδα αγρότισσα στο επίκεντρο ημερίδας του ΥΠΑΑΤ

Η Ελληνίδα αγρότισσα στο επίκεντρο ημερίδας του ΥΠΑΑΤ

Στη σημαντική συνεισφορά της Ελληνίδας αγρότισσας στην ύπαιθρο, που «διαχρονικά ήταν με άνισους όρους», αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης μιλώντας από το βήμα της ημερίδας με θέμα «Η Ελληνίδα Αγρότισσα», την οποία διοργάνωσαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την Περιφέρεια Αττικής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν «και ως έναν βαθμό» εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο της αγροτικής οικονομίας», που «δομείται ως ένας ανδροκεντρικός χώρος», τόνισε ότι «σήμερα οι μισές από τις αγρότισσες που διαθέτουν προσωπική αγροτική ιδιοκτησία τη διαχειρίζονται οι ίδιες». Εκτίμησε πως «οι νέες κατευθύνσεις της γεωργικής παραγωγής βρίσκουν πρωτοπόρες τις Ελληνίδες αγρότισσες, αλλά και προσελκύουν πια γυναίκες στην ύπαιθρο», και σημείωσε: «οφείλουμε ως υπουργείο να τους διευκολύνουμε με αποφάσεις που θα πάρουμε και αντίστοιχα μέτρα και δράσεις υποστήριξης της δραστηριότητάς τους».

Σ’ αυτό το πλαίσιο σημείωσε: «Να εφαρμόσουμε μέτρα ελάφρυνσης τους κόστους παραγωγής, όπως για παράδειγμα τη μείωση των εισφορών των αγροτών από τον Ιανουάριο του 2019. Να βοηθήσουμε στη συμμετοχή τους σε συνεταιρισμούς, με αποφάσεις όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

«Η αγροτική παραγωγή είναι μια δύσκολη διαδικασία που χρειάζεται δυναμισμό, προσήλωση στον στόχο και ακούραστη προσπάθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή των γυναικών στον πρωτογενή τομέα, είναι ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς ο ρόλος τους είναι πολύπλευρος και σε άλλα θέματα που προσδιορίζονται κυρίως από την ενασχόλησή τους με τη φροντίδα της οικογένειας, που προκύπτουν από αυτό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Συμπλήρωσε, όμως, πως παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επίπεδο νομοθετικών ρυθμίσεων καιευρύτερου πλαισίου για την αναγνώριση του ρόλου της Ελληνίδας αγρότισσας, «έχουν να γίνουν και άλλα πολλά. Η αναβάθμιση του ρόλου της Ελληνίδας αγρότισσας η ισοτιμία που πρέπει να κατακτηθεί, η ενίσχυση των γυναικείων συνεταιρισμών με έμφαση στον αγροτουρισμό και την μεταποίηση, μόνο καλό μπορεί να αποφέρει στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη της υπαίθρου».

Στον ρόλο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας που «με εξειδικευμένα προγράμματα και επιστημονική εργασία προσπαθεί να βοηθήσει πραγματικά στη συνέχιση της ανθοφορίας στον τομέα της γυναικείας αγροτικής δραστηριότητας και κυρίως την γυναικεία αγροτική επιχειρηματικότητα», αναφέρθηκε η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε τη στρατηγική επιλογή να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αγροτική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά και της Περιφέρειας Αττικής ειδικότερα, μπορεί να είναι καταλυτικός. Μπορεί να διευκολύνει στο θέμα-κλειδί που είναι η οικονομική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και παράλληλα μπορεί αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της αγρότισσας, ανέφερε μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.