Μια πρωτότυπη ελληνική εφαρμογή μειώνει τη σπατάλη τροφίμων

Με το 1/3 των τροφίμων που παράγονται να καταλήγουν στα σκουπίδια και την πρόβλεψη της Eurostat για αύξηση του ποσοστού αυτού κατά 6% έως το 2022, ο Ίων Προκόπης δημιούργησε μια πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι καταναλωτές μπορούν να εντοπίσουν εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά, τα κοντολήξιμα προϊόντα που πωλούνται στα πλησιέστερα Super Market και καταστήματα λιανικής.

«Η χρήση για τον καταναλωτή είναι πολύ απλή. Αρχικά μπορεί να αναζητήσει τα προϊόντα που επιθυμεί μέσω της μπάρας αναζήτησης ή μέσω χάρτη όπου βλέπει τα πλησιέστερα σε αυτόν συνεργαζόμενα καταστήματα. Στη συνέχεια μπορεί να εφαρμόσει φίλτρα αναζήτησης, όπως: ημερομηνία λήξης, τιμή, απόσταση, έκπτωση κ.α. και να εντοπίσει τα προϊόντα που επιθυμεί. Ο χρήστης δημιουργεί το καλάθι αγορών του εντός του kontolixima.gr πραγματοποιώντας ηλεκτρονική πληρωμή των προϊόντων και στη συνέχεια απλά παραλαμβάνει τα προϊόντα από το κατάστημα με την επίδειξη του κωδικού πληρωμής (barcode). Για μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα στον εντοπισμό, δημιουργήσαμε την υπηρεσία «Θέλω Ενημέρωση!» μέσω της οποίας ο χρήστης αποκτά ημερήσια εξατομικευμένη ενημέρωση», αναφέρει στην «ΥΧ», ο κ. Προκόπης.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται οι συνεργασίες με τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα λιανικής και οι κατηγορίες που θα εξυπηρετεί είναι Τρόφιμα, Κάβα, Καθαριότητα, Υγιεινή – Ομορφιά, Λιπάσματα, Ζωοτροφές ενώ σταδιακά θα προστεθούν και άλλες.

Περιβάλλον

Η δυνατότητα άμεσου εντοπισμού των προϊόντων που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης δημιουργεί όφελος για τους αγοραστές, τους πωλητές και το περιβάλλον. «Ο αγοραστής αγοράζει ένα προϊόν σε δελεαστική τιμή, ο πωλητής πουλάει ένα προϊόν που θα αποτελούσε ζημία, ενώ παράλληλα σώζεται ένα υγιές προϊόν από την καταστροφή», καταλήγει ο κ. Προκόπης.