Ελληνικό Κοτόπουλο: Ο «λευκός χρυσός» στο τραπέζι μας

του Νικόλαου Τσιλίγκα, Γεωπόνου-ζωοτέχνη της ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΑΒΕΕ Κοτόπουλα Ολύμπου

Παρ’ όλο που τα τελευταία έτη έχει αυξηθεί η κατανάλωση όλων των τύπων κρέατος παγκοσμίως, υπό σχετικούς ορούς παρατηρήθηκαν σοβαρές εναλλαγές στην προτίμηση των καταναλωτών τα τελευταία 50 έτη. Το 1961, για παράδειγμα, η παραγωγή κρέατος κοτόπουλου αποτελούσε το 12% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ το 2018 σχεδόν τριπλασιάστηκε, φτάνοντας το 35% και οι προβλέψεις για το μέλλον δείχνουν πως πρόκειται να βρεθεί στην πρώτη θέση προτίμησης και κατανάλωσης μέχρι το 2030.

Ο κλάδος της πτηνοτροφίας είναι ένας ραγδαία εξελισσόμενος κλάδος. Οι διεθνείς έρευνες παρουσιάζουν συνεχώς νέα δεδομένα για την αλυσίδα εκτροφής, από την παραγωγή του εκκολάψιμου αβγού, την εκκόλαψή του, τη μεταφορά, τη διατροφή και τη σφαγιοτεχνική δομή, τα οποία απαιτούν συνεχή εκπαίδευση και άρτια κατάρτιση του προσωπικού.

Οι Πέντε Ελευθερίες

Η παραγωγή πτηνών φέρει ως κέντρο βάρους σε όλα τα στάδια τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσής τους. Σύγχρονοι πτηνοτροφικοί θάλαμοι με ελεγχόμενο φωτισμό, αερισμό, υγρασία και επαρκή χώρο, απαιτούνται για να εκφραστούν οι φυσιολογικές ανάγκες άνεσης των πτηνών.

Οι «Πέντε Ελευθερίες» των ζώων είναι το διεθνώς αποδεκτό πρότυπο φροντίδας που επιβεβαιώνει τα δικαιώματα των ζώων υπό ανθρώπινη μεταχείριση. Αυτά τα πρότυπα αναπτύχθηκαν από το Συμβούλιο Πρόνοιας για τα Ζώα Φάρμας της Βρετανίας το 1965, υιοθετήθηκαν από παγκόσμιους κτηνιατρικούς οργανισμούς και επιτάσσουν:

i. Απουσία πείνας και δίψας

ii. Παρουσία κατάλληλων χώρων στέγασης
και ανέσεων

iii. Απουσία ασθενειών και τραυματισμών

iv. Απουσία φόβου και άγχους

v. Έκφραση φυσιολογικών συμπεριφορών

Υγεία και αρωματικά φυτά

Ο πλέον βασικός παράγοντας στην εκτροφή πουλερικών, όσον αφορά την καλή υγεία τους, ξεκινά από την πρώτη κιόλας μέρα της εκκόλαψης. Εκεί, έχοντας επιλέξει βάσει προτύπων το ιδανικό πρόγραμμα εμβολιασμού των νεοσσών, φροντίζουμε για την ανοσοποίηση τους σε νοσήματα όπως Ψευδοπανώλη, Βρογχίτιδα, Gumbroro κ.λπ.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η καλή υγεία των πουλερικών, το χαμηλό στρες, η διασφάλιση αποφυγής επιμολύνσεων αλλά και μετάδοσης νοσημάτων που αφορούν τα πτηνά. Επιπρόσθετα, η τάση χρήσης φυτικών σκευασμάτων από αρωματικά κυρίως φυτά, είτε σε μορφή αιθέριων ελαίων είτε αυτούσια σε μείγμα, μας οδήγησαν στο να εντρυφήσουμε σε βάθος και να μελετήσουμε τη δράση τους, τόσο στην υγεία των πτηνών όσο και στην διαφοροποίηση τους προς την ανώτερη ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Ένα γρήγορο παράδειγμα των φυτικών προϊόντων και αρωματικών φυτών, αλλά και των ευεργετικών ιδιοτήτων τους, που μελετάμε και χρησιμοποιούμε σε πρόσφατο προϊόν της εταιρείας μας, το «Χρυσό κοτόπουλο Ολύμπου – ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ», είναι:

Γλυκάνισος: Συμβάλλει σημαντικά στην υγεία του στομάχου του πτηνού για τη ρύθμιση της πεπτικότητας της ζωοτροφής και μετατρεψιμότητάς της σε μυϊκή μάζα, ως φυσικός αυξητικός παράγοντας, ενώ διευκολύνει την αποβολή των βρογχικών εκκρίσεων στο αναπνευστικό σύστημα, ειδικά σε περιπτώσεις αναπνευστικών νοσημάτων.

Ρίγανη: Ο βασιλιάς των αρωματικών φυτών. Θεωρείται ο πλέον φυσικός αντιβιοτικός, αυξητικός και κοκκιδιοστατικός παράγοντας, κυρίως λόγω της βασικής δραστικής ουσίας καρβακρόλης, αλλά και των διάφορων άλλων ισχυρών συστατικών που περιέχει, όπως λιπαρών οξέων και φλαβονοειδών, με τόσο προληπτικές, όσο και θεραπευτικές ιδιότητες κατά των λοιμώξεων.

Μείγμα κανέλας, σκόρδου και θυμαριού: Οι κυρίες δραστικές ουσίες κινναμαλδεΰδη, αλλισίνη και θυμόλη αντίστοιχα, αποτελούν ασπίδα προστασίας, τόσο σε μεταβολικά, όσο και σε αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να παρουσιαστούν κατά την εκτροφή των πτηνών.

Λιναρόσπορος: Χρησιμοποιείται ως πρόσθετη ύλη στο σιτηρέσιο, καθώς είναι πλούσια πηγή λιπαρών οξέων Ω-3 με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν την πεπτικότητα της ζωοτροφής, ενώ οι σπόροι του λιναριού βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς των πτηνών. Επιπρόσθετα, ο λιναρόσπορος αποτελεί πηγή φυτικής πρωτεΐνης πλούσια στα αμινοξέα αργινίνη, ασπαρτικό οξύ και γλουταμινικό οξύ.

Η θρεπτική αξία του κοτόπουλου

Το κοτόπουλο ανήκει στην κατηγορία του λευκού κρέατος και θεωρείται μια από τις καλύτερες πήγες πρωτεΐνης. Περιέχει επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, σε σχέση με αλλά είδη κρέατος, είναι αρκετά μειωμένα. Είναι το πλέον προσιτό κρέας από άποψη κόστους στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, είναι ελαφρύ, εύπεπτο, εύγευστο και μπορεί να ενταχθεί στο διαιτολόγιο όλων των ηλικιών.

Ας μην ξεχνάμε πως η παραδοσιακή κοτόσουπα θεωρείται ανοσοενισχυτική και προτείνεται ευρέως. Ειδικά σήμερα, εν μέσω πανδημίας, το κοτόπουλο θα μπορούσε να ενταχθεί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, μαζί με αλλά προϊόντα της ελληνικής γης, όπως το ελαιόλαδο, το μέλι, τα εσπεριδοειδή, η ρίγανη, το σκόρδο κ.ο.κ., τα οποία αποδεδειγμένα ενισχύουν τη φυσική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού.

Αντιμετωπίζοντας την παραφιλολογία

Τα τελευταία έτη, βάσει αύξησης της κατανάλωσης, αλλά και της παραπληροφόρησης μέσω του διαδικτύου που αφορά κυρίως ασιατικές ή χώρες του αναπτυσσομένου κόσμου, δυστυχώς επικρατούν παραφιλολογία, κακές φήμες, σύγχυση και ανησυχία του καταναλωτικού κοινού σε ο,τι αφορά την εκτροφή και επεξεργασία του κοτόπουλου (ορμονικά σκευάσματα, «φούσκωμα» κ.λπ.). Στην Ελλάδα, βάσει ευρωπαϊκής αλλά και εθνικής νομοθεσίας, απαγορεύονται και κατ’ επέκταση δεν χρησιμοποιούνται τέτοιες τεχνικές και διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό κοτόπουλο υπερτερεί ποιοτικά των εισαγόμενων, καθώς μεγαλώνει με φυσική διατροφή, αποτελούμενη αποκλειστικά από δημητριακά επιλεγμένα προσεκτικά, όπως στην ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΑΒΕΕ. Ο Έλληνας καταναλωτής είναι ασφαλής και θα έπρεπε να νιώθει υπερήφανος για έναν κλάδο που με επαγγελματική και κοινωνική ευθύνη συνεχίζει να παράγει premium προϊόντα ανώτατης ποιότητας και πολύ προσιτά στον μέσο καταναλωτή.