Το ελληνικό superfood ηλικίας 3.000 ετών

Με πολλαπλές φαρμακευτικές ιδιότητες

Αναμφίβολα η φύση αποτελεί τον μεγαλύτερο «κατασκευαστή» φαρμάκων της ανθρωπότητας, προσφέροντας στον άνθρωπο όλα όσα χρειάζεται για να γιατρέψει τις ασθένειες του και να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του.

Ένα από αυτά τα «δώρα» είναι και η αγκινάρα (Cynara cardunculus) η οποία έχει ιστορία 3.000 ετών και η οποία είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής για τις ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητές της. 

Στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούταν ως τροφή για τους Θεούς του Ολύμπου, ενώ στην Αρχαία Ρώμη προοριζόταν μόνο για τους οισοφάγους των αριστοκρατών. Στον Μεσαίωνα, παράλληλα, οι αγκινάρες ισοδυναμούσαν με εξωτικό φαγητό και ήταν διαθέσιμες αποκλειστικά για τους βασιλείς.
to-elliniko-superfood-ilikias-3-000-eton0
Φωτ. Unsplash / Martin Adams
 

Ο ρόλος του Δία

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η πρώτη αγκινάρα ήταν στην πραγματικότητα μια όμορφη, νεαρή θνητή γυναίκα με το όνομα Κυνάρα, η οποία ζούσε σε ένα νησί του Αιγαίου. 

Μία ημέρα ο Δίας επισκέφτηκε τον αδελφό του Ποσειδώνα και ξαφνικά είδε την Κυνάρα να κάνει μπάνιο στις ακτές του νησιού. Αμέσως την ερωτεύτηκε και την έκανε θεά για να βρίσκεται δίπλα του στον Όλυμπο. 

Όμως, η Κυνάρα ένιωθε νοσταλγία για τον παλιό τρόπο ζωής της και πολύ συχνά έφευγε κρυφά από τον Όλυμπο και κατέβαινε στο νησί της. Όταν το αντιλήφθηκε ο Δίας, όντας τυφλωμένος από ζήλια, θύμωσε και μετάτρεψε την Κυνάρα σε φυτό.

to-elliniko-superfood-ilikias-3-000-eton1
Φωτ. Unsplash / Markus Winkler


Το superfoods της Μεσογείου

Το συγκεκριμένο φυτό σήμερα ονομάζεται αγκινάρα και παράγεται κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου. Χρησιμοποιείται ως τροφή για περισσότερα από 3.000 χρόνια, χάρη στις θεραπευτικές της ιδιότητες.  

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι θεωρείται superfood, έχοντας υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά και σε βιταμίνες Κ – C, ενώ βοηθάει στη μείωση του σακχάρου, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη βελτίωση του πεπτικού συστήματος, στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στην υγεία του εντέρου. 

Οι αγκινάρες έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών από τα μούρα, παρέχοντας μια άφθονη πηγή διαιτητικών ινών και βιταμίνης Κ που τις καθιστούν μεταξύ των καλύτερων τροφών που βοηθούν στην αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης.

to-elliniko-superfood-ilikias-3-000-eton2
Φωτ. Unsplash / Michelle Moody

Ειδικότερα, τα σημαντικότερα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αγκινάρας είναι: 

Οι αγκινάρες έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι χαμηλές σε λιπαρά, πλούσιες σε φυτικές ίνες και γεμάτες βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη C και Κ, φυλλικό οξύ, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο. Κατατάσσονται στα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανικά.

Μειώνουν την κακή χοληστερόλη.

Βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μελέτη, το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, οι αγκινάρες είναι μια καλή πηγή καλίου που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Προστατεύουν το ήπαρ. Η τακτική κατανάλωση εκχυλίσματος αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος. Αυξάνει επίσης την παραγωγή χολής, η οποία συμβάλλει στην απομάκρυνση επιβλαβών τοξινών από το συκώτι.

Βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα της δυσπεψίας. Μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από τη ναυτία και την καούρα.

«Ρίχνουν» το σάκχαρο του αίματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αγκινάρες και το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί να έχουν αντικαρκινική δράση. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί να δράσει κατά της εμφάνισης καρκίνου. Ορισμένα αντιοξειδωτικά που περιέχει, όπως η ρουτίνη, η κερκετίνη και η σιλυμαρίνη θεωρείται πως έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πηγή: moneyreview.gr