Ελληνοϊσραηλινή συνεργασία προώθησης αγροτικών προϊόντων και τεχνογνωσίας

Στα Αμπελάκια ο πρέσβης του Ισραήλ, Νόαμ Κατς

Θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και αγροτικής συνεργασίας, για την οποία το Ισραήλ διαθέτει σύγχρονη τεχνογνωσία συζητήθηκαν εκτενώς στα Αμπελάκια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, στο ιστορικό χωριό του Νομού Λάρισας.

Ο κ. Κατς, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, αλλά και του Έλληνα πρέσβη που διαμένει μόνιμα στα Αμπελάκια, Νίκου Κανέλλου, δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι στη χώρα του υπάρχει μικρό ποσοστό ατόμων που ασχολούνται με τη γεωργία, εντούτοις υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στον τομέα της τεχνογνωσίας. Παρ’ όλα αυτά, χαρακτήρισε «σημαντική τη σημασία των εργατικών και μάλιστα εξειδικευμένων χεριών στην αγροτική παραγωγή».

Σημείωσε πως «ήδη υπάρχει ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα της γεωργίας, το οποίο πρέπει να διευρυνθεί». Ο κ. Κατς τόνισε πως επέλεξε να επισκεφθεί τα Αμπελάκια λόγω της σχέσης του με τον πρώην πρέσβη, κ. Κανέλλο, και επειδή το χωριό εκφράζει την έννοια του συνεταιρισμού.

Στη συνάντηση μεταξύ πρέσβη και συνεταιριστών στα Αμπελάκια αποφασίστηκε να αποσταλεί στο Ισραήλ μια επικαιροποιημένη αναλυτική κατάσταση των άμεσα διαθέσιμων προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελακίων και να γίνουν οι απαραίτητες διερευνητικές ενέργειες με σκοπό τη διάθεσή τους. Ήδη, μάλιστα, εκπρόσωποι του συνεταιρισμού σχεδιάζουν να βρεθούν με τη βοήθεια του Νόαμ Κατς σε μεγάλη έκθεση στο Ισραήλ τον Οκτώβριο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Ευθύμης Καζαντζής, αμέσως μετά τις επαφές δήλωσε πως «οι επαφές αυτές έχουν αμφίπλευρο ενδιαφέρον. Αφενός να πάρουμε την τεχνογνωσία των Ισραηλινών, αφετέρου να προώθησουμε στην αγορά τους τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουμε. Αυτό γίνεται με σκοπό να δώσουμε ένα όραμα στους νέους που μένουν στα χωριά και σε όλους τους συνεταιρισμούς του Δήμου Τεμπών και Αγιάς, που έχουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, να έχουμε μια συνεργασία και με εταιρείες μεγάλες, αλλά και σε επίπεδο συνεταιρισμών. Αυτό είναι το όραμά μας και ελπίζουμε να το πάμε στα χνάρια του παλιού αγροτικού συνεταιρισμού που είχε 22 υποκαταστήματα σε 3 ηπείρους και με έδρα στην Αυστρία της Βιέννης», κατέληξε ο κ. Καζαντζής.

Ο Νίκος Κανέλλος δήλωσε πως «θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στα χωριά μας να πάρουν μια νέα προοπτική. Η συνεργασία μας με το Ισραήλ μπορεί να έχει έναν αξιόπιστο και μακροχρόνιο χαρακτήρα». Ο πρέσβης του Ισραήλ είχε την ευκαιρία να κάνει μια βόλτα στο χωριό όπου και θαύμασε την ομορφιά του τόπου, τη γοητεία των κτισμάτων και να δοκιμάσει τις τοπικές γεύσεις.