ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του δείκτη εισροών 14,6% τον Οκτώβριο του 2021

Άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις σε τρόφιμα-ποτά

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η ασφυκτική κατάσταση στο κόστος παραγωγής, όπως επιβεβαιώνεται για ακόμη έναν μήνα και από το Δελτίο Τύπου Εισροών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου και αφορούν τον Οκτώβριο του 2021, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη γεωργία παρουσίασε αύξηση 14,6% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο. Πέρσι, κατά το ίδιο διάστημα, ο δείκτης ήταν μειωμένος σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019 κατά 3,8%. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 17% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας «ενέργεια και λιπαντικά». Ο Γενικός Δείκτης Εισροών κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,4%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ετήσιες μεταβολές στις επιμέρους κατηγορίες του κόστους παραγωγής. Συγκεκριμένα, η αύξηση στην κατηγορία «ενέργεια και λιπαντικά» ξεπερνά το 34%. Στα λιπάσματα φτάνει το 13,4%, ενώ στις ζωοτροφές το 13,6%. Σημαντική είναι η ετήσια μεταβολή και στην κατηγορία των μηχανημάτων καλλιέργειας (+4,7%).