Εμανουέλ Μακρόν: «Πράσινος» ηγέτης ή «υποκριτής του κλίματος»;

Μετά την επικράτηση επί της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και την επανεκλογή του στο τιμόνι της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στο κατώφλι κρίσιμων αποφάσεων για τον αγροτικό τομέα και το περιβάλλον. Από αυτές θα εξαρτηθεί όχι μόνο το μέλλον της χώρας του, αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό και η γραμμή της στρατηγικής της ΕΕ.

Με τον Γάλλο πρόεδρο να καθιστά σαφές ότι το υψηλό κόστος ζωής είναι η κορυφαία πρόκληση της δεύτερης θητείας του, η γαλλική ύπαιθρος έχει σίγουρα πολλή βοήθεια να περιμένει. Η κυβέρνηση Μακρόν έχει ήδη εισαγάγει ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας που στοχεύει στον αγροτικό τομέα, στις μεταφορές και στην αλιεία, δηλαδή τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, είναι πιθανό να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφέρει περισσότερα για να βοηθήσει τους αγωνιζόμενους ψηφοφόρους.

Υψηλές προσδοκίες, περιορισμένη πρόοδος

Στο πεδίο του περιβάλλοντος, η πρώτη θητεία του Μακρόν χαρακτηρίστηκε από υψηλές προσδοκίες, αλλά περιορισμένη πρόοδο. Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγορήθηκε ότι ενεργεί πολύ νωχελικά, με τις Βρυξέλλες να αμφισβητούν τη δέσμευσή του στα κλιματικά ζητήματα.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν εκφράσει πολλάκις τη δυσφορία τους για την έλλειψη προόδου στη νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα -το λεγόμενο πακέτο Fit for 55- κατά την εξάμηνη θητεία της Γαλλίας στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Ακόμη και ο ίδιος ο Μακρόν επέλεξε πρόσφατα να επικρίνει τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (F2F), ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγικότητα έναντι των στόχων βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε πρώτο πλάνο η «πράσινη» οδός

Όμως, η αναμέτρηση με την ένθερμη κλιματική σκεπτικίστρια Λεπέν, η οποία είχε δεσμευτεί να επιβραδύνει τις προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, να διαλύσει τα αιολικά πάρκα και να θέσει μορατόριουμ στη νέα αιολική και ηλιακή ενέργεια, ανέδειξε εκ νέου τον Μακρόν σε υπέρμαχο της «πράσινης» οδού. Στο τρίωρο ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων, ο Μακρόν ανέφερε το κλίμα στην εισαγωγική του ομιλία, λέγοντας ότι «η Γαλλία μας θα είναι ισχυρότερη αν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει το οικολογικό ζήτημα» και υποσχέθηκε ότι θα μετατρέψει τη χώρα σε «μεγάλη οικολογική δύναμη».

Απευθυνόμενος στην ψήφο των Πράσινων και της Αριστεράς, ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι θα ορίσει τον μελλοντικό του πρωθυπουργό άμεσο υπεύθυνο για τον «περιβαλλοντικό σχεδιασμό» της χώρας, αναθέτοντας τον συντονισμό μακροπρόθεσμων μέτρων για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας σε διάφορους τομείς, μια ιδέα που προωθήθηκε από τον ακροαριστερό υποψήφιο Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Επανεξέτασε επίσης τις φιλοδοξίες του για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών, ιδιαίτερα των αγροβολταϊκών και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Στην προ ημερών νικητήρια ομιλία του, ο Μακρόν επανέλαβε την υπόσχεση να υλοποιήσει το κλιματικό του όραμα και να καταστήσει τη Γαλλία ένα «μεγάλο πράσινο έθνος». Ωστόσο, πολλοί παραμένουν δύσπιστοι, κρίνοντας από τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια της πρώτης θητείας του. Θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτήν τη φορά, ή θα επιβεβαιώσει την ταμπέλα του «υποκριτή του κλίματος» που του πρόσαψε η Λεπέν; Η απάντηση αναμένεται προσεχώς.