Απροσδόκητη εμφάνιση λύκαινας στο Βέλγιο μετά από έναν αιώνα απουσίας

Η παρουσία του εμβληματικού για την ευρωπαϊκή ύπαιθρο θηλαστικού αποδίδεται στη μείωση της γεωργικής δραστηριότητας

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα γίνει με τις επιθέσεις λύκων στην Αιτωλοακαρνανία; 

Για πρώτη φορά, εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια, είχαμε την καταγραφή ενός κρούσματος με θύτη μια λύκαινα σε βελγικό έδαφος. Η Νάγια, όπως την ονόμασαν οι ερευνητές, είχε εντοπιστεί πρώτα στην Ανατολική Γερμανία, από όπου μεταπήδησε στην Ολλανδία και από εκεί στο Βέλγιο.

Σε ηλικία έξι μηνών, ερευνητές από το γερμανικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης είχαν τοποθετήσει στη νεαρή λύκαινα ένα κολάρο εφοδιασμένο με συσκευή παρακολούθησης GPS. Τότε, η Νάγια ζούσε στην αγροτική περιοχή Lübtheener Heide, ανάμεσα στο Αμβούργο και το Βερολίνο. Τον περασμένο Οκτώβριο, όμως, εγκατέλειψε την εστία της για να μεταναστέψει στην Ολλανδία και από εκεί στο Βέλγιο, όπου από τις 3 Ιανουαρίου έχει εγκατασταθεί σε μια μεγάλη στρατιωτική περιοχή του κοντά στην πόλη Leopoldsburg. Όπως έγινε γνωστό, η λύκαινα, που τον προσεχή Μάιο θα κλείσει τα δύο της χρόνια, σκότωσε δύο πρόβατα και τραυμάτισε ένα τρίτο κοντά στη βελγική πόλη Meerhout, θέτοντας σε επιφυλακή τους αγρότες.

Πέρυσι, επιστήμονες παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μία αγέλη λύκων είχε εγκατασταθεί στη Δανία για πρώτη φορά ύστερα από 200 χρόνια. Με την άφιξη της Νάγια στο Βέλγιο, το θηλαστικό έχει πλέον επανεμφανιστεί σε κάθε ηπειρωτική χώρα της Ευρώπης, πραγματοποιώντας ολική επαναφορά ύστερα από πολλές δεκαετίες, κατά τις οποίες κυνηγήθηκε και εκδιώχθηκε από τον άνθρωπο.

Η τάση επαναπατρισμού των λύκων της Ευρώπης έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη μείωση της γεωργικής δραστηριότητας. «Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις αγροτικές περιοχές και έτσι η άγρια φύση επανακτά τον έλεγχο εκεί, αφήνοντας αρκετό χώρο για τα σαρκοφάγα ζώα. Η ύπαιθρος εγκαταλείπεται από τους νέους που μετακινούνται στις πόλεις», δηλώνει στην Guardian ο ερευνητής Hugh Jansman, του ολλανδικού πανεπιστημίου του Βαγκενίνγκεν. «Αυτή η αύξηση τόσο στους αριθμούς των λύκων όσο και στις περιοχές κατανομής τους πραγματοποιείται με αρκετά ταχείς ρυθμούς. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι εάν οι λύκοι όντως έρχονται προς την Ολλανδία και το Βέλγιο, αλλά πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτό. Και από όσα έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες, μπορούν να κινηθούν πολύ γρήγορα».