Έμπειρους γεωπόνους για δίκαιες εκτιμήσεις και αντιχαλαζική προστασία ζητούν οι χαλαζόπληκτοι αγρότες

Απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά των παραγωγών του δήμου Κιλελέρ, μετά και τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η προχθεσινή χαλαζόπτωση αντίκρισαν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, της Περιφέρειας και των δήμων, που περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές.

Οι ζημιές από το χαλάζι, που είχε σχήμα καρυδιού, σημειώθηκαν σε όλα τα προϊόντα που βρίσκονταν, είτε στο αρχικό καλλιεργητικό στάδιο, όπως βαμβάκια, ψυχανθή, είτε -ακόμη χειρότερα- σε αυτό της συγκομιδής, όπως κριθάρια, σιτάρια. Ζημιές σημειώθηκαν στα σιτηρά και από τη βροχή, η ένταση της οποίας ήταν τέτοια που τα πλάγιασε, τα άσπρισε και κατά συνέπεια τα υποβάθμισε ποσοτικά και ποιοτικά. Ευτυχώς η ζημιά στα σκόρδα του Πλατυκάμπου δεν χαρακτηρίζεται μη αντιστρέψιμη. 

Τα χωριά που βρέθηκαν στο επίκεντρο της νέας θεομηνίας ήταν Γαλήνη, Πλατύκαμπος, Χάλκη, Γλαύκη, Μελία, Μοσχοχώρι, Αγναντερή και Νέο Περιβόλι, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 15000 στρέμματα χτυπήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα.  

Οι αγρότες ζητούν άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις, αλλά κυρίως να βρεθεί τρόπος αποτελεσματικής αντιχαλαζικής προστασίας των χωραφιών τους, μιας και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, έχει μπει για τα καλά στη ζωή τους.

Καταστροφές σημειώθηκαν και σε υποδομές, με πεσμένα δέντρα και στύλους της ΔΕΗ πεσμένα στο έδαφος, αλλά και πρόχειρες αποθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ζημιές στην αγροτική παραγωγή σημειώθηκαν και στον Αλμυρό Μαγνησίας, ενώ οι θεσσαλοί παραγωγοί παραμένουν σε επιφυλακή καθώς η ΕΜΥ προβλέπει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και στη Θεσσαλία μέχρι το Σάββατο!  

Δηλώσεις

Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας Σπύρος Σπυρόπουλος, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε ανέφερε πως «οι πληγέντες παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν αρχικά δηλώσεις ζημιάς, ενώ το Υποκατάστημα θα δώσει προτεραιότητα στα σιτηρά που χρήζουν άμεσης εκτίμησης, αφού είναι στο στάδιο της συγκομιδής και στην συνέχεια θα εκτιμήσουν και τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Με συνεργασία με όλους τους φορείς θα τα καταφέρουμε για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Μπίλλης, εξέφρασε τον προβληματισμό του, «αφού έχουμε επανάληψη του ίδιου φαινομένου τις τελευταίες δέκα μέρες. Αρκετά χωριά του δήμου Κιλελέρ και όχι μόνο υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στους παραγωγούς για το τι πρέπει να κάνουν».

Ο εντεταλμένος σύμβουλος αγροτικών θεμάτων του δήμου Κιλελέρ κ. Γιάννης Κουκούτσης τόνισε πως «ξεκίνησαν ήδη να κάνουν ενστάσεις οι παραγωγοί, τρεις γεωπόνοι βρίσκονται στο παλιό δημαρχείο της Νίκαιας, αλλά και στο παλιό δημαρχείο του Κιλελέρ. Οι εκτιμήσεις πρέπει να είναι άμεσες γρήγορες και αντικειμενικές».

Ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης ζήτησε από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ «να έρθουν έμπειροι εκτιμητές και όχι εποχικοί άσχετοι με το αντικείμενο, καθώς στο παρελθόν υπήρξαν αδικίες και αστοχίες στο εκτιμητικό έργο».

Γεντίκι Μακρυχώρι

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Μακρυχωρίου δήμου Τεμπών Νίκος Μητσογιάννης δήλωσε ότι ανάλογες ζημιές από την προχθεσινή χαλαζόπτωση κατεγράφησαν και στην περιοχή Γεντίκι Μακρυχωρίου, σε μια μικρή μεν έκταση (περίπου 1500-2000 στρ), με μεγάλες όμως ζημιές σε καρπούζια (σε εξέλιξη η συγκομιδή), βερίκοκα (η συγκομιδή ξεκινά σε λίγες μέρες), ροδάκινα (τον Ιούλιο το μάζεμα) και αμύγδαλα.