Οι εμπορικές συμφωνίες της Μ. Βρετανίας είναι πιθανό να βλάψουν τους εκτροφείς βόειου και πρόβειου κρέατος της ΕΕ

Οι βρετανικές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία είναι πιθανό να πλήξουν τους εκτροφείς βόειου και πρόβειου κρέατος της ΕΕ που εξάγουν στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις. Βέβαια, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να παράσχει μέτρα στήριξης της αγοράς, εφόσον χρειαστεί.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σύναψε εμπορική συμφωνία με την Αυστραλία τον Δεκέμβριο και κατέληξε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία τον Οκτώβριο. Αμφότερες οι εμπορικές συμφωνίες προβλέπουν ότι η Μ. Βρετανία θα προσφέρει στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία καθεστώς εισαγωγών χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις μετά από μεταβατικές περιόδους για τα πιο ευαίσθητα προϊόντα.

Σε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα «Οι εμπορικές συμφωνίες της Βρετανίας επηρεάζουν τους αγρότες της ΕΕ», ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Chris MacManus είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες με «δύο σημαντικούς εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων», σημειώνοντας ότι «μια συμφωνία με τις χώρες της Mercosur θα μπορούσε, επίσης, να είναι στα σκαριά» για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ίδιος ανησυχεί ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο στους Ιρλανδούς αγρότες.

«Ο κατακλυσμός της βρετανικής αγοράς από φθηνό βοδινό και πρόβειο κρέας θα έχει δραματικό αντίκτυπο στις εμπορικές ροές από την ΕΕ. Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, παρέχει το 80% των εισαγωγών βόειου κρέατος της Μ. Βρετανίας και αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 42% των συνολικών εξαγωγών μας σε βόειο κρέας».

«Όσον αφορά το πρόβειο κρέας, αυτό που πιθανότατα θα δούμε είναι τη Μ. Βρετανία να επιτρέπει μεγάλο αριθμό εισαγωγών στην εγχώρια αγορά της, ενώ θα στέλνει όλο και περισσότερα προϊόντα στην ΕΕ ως αποτέλεσμα των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στους Ιρλανδούς εξαγωγείς εντός της ΕΕ», πρόσθεσε ο MacManus.

«Δεδομένης αυτής της σημαντικής αναστάτωσης, θα δεσμευθεί η Κομισιόν να διεξαγάγει μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο των εμπορικών συμφωνιών της Μ. Βρετανίας στους εξαγωγείς των κρατών-μελών;» κατέληξε.