Σε πρωτεύον ευρωπαϊκό ζήτημα έχει αναχθεί το εμπόριο λευκής σαρκός, τόσο αυτό καθαυτό ως έγκλημα, όσο και η πολιτική αντιμετώπισής του. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το 2018 η Κομισιόν σχετικά με το εμπόριο λευκής σαρκός στην ΕΕ, οι χώρες με τα περισσότερα καταγεγραμμένα θύματα την περίοδο 2015-2016 ήταν η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Βουλγαρία. Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ακριβώς κατάταξη είχαν οι συγκεκριμένες χώρες και την περίοδο 2010-2012.

Η Ρουμανία μόνη της αριθμεί το 21% των συνολικών θυμάτων trafficking και το 44% των συνολικών προσαγωγών για trafficking σε επίπεδο ΕΕ.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως εκατοντάδες άτομα, κυρίως γυναίκες (73% του συνόλου) προωθούνται βίαια σε άλλες χώρες ως ιερόδουλες, αλλά και με άλλες μορφές σύγχρονης σκλαβιάς. Το 36% των γυναικών αυτών είναι ανήλικες.

Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός των διεθνών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, χρειάζονται κοινές βάσεις δεδομένων, κοινά νομικά πλαίσια, κοινές εκπαιδεύσεις και κοινή δομή λειτουργίας. Οι απομονωμένες, εθνικές προσεγγίσεις στο θέμα και το κλείσιμο των συνόρων το μόνο που θα κάνουν είναι να ενισχύσουν τα υπόγεια δίκτυα trafficking, προκαλώντας ακόμα περισσότερο πόνο στα θύματά τους.