Εν αναμονή της Εισαγγελίας μετά την καταγγελία για τα φωτοβολταϊκά της Ένωσης Αγρινίου στη λίμνη Πηνειού

Νέα συγκέντρωση των κατοίκων την Κυριακή, κρίσιμη και η τοποθέτηση Γ. Γεωργαντά στη Βουλή

Με στόχο την αποτροπή της εγκατάστασης 221 φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος 218 MW, γύρω από τη λίμνη του φράγματος Πηνειού, που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ένωση Αγρινίου, κάτοικοι και φορείς συνεχίζουν να διατρανώνουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στο όλο εγχείρημα. Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση από την Εισαγγελέα Αμαλιάδας στην αναφορά-καταγγελία που έχει κατατεθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Ήλιδας κατά του προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, του διοικητικού συμβουλίου του ΓΟΕΒ και κατά παντός υπευθύνου.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κάμπου της Δημοτικής Ενότητας Πηνείας του Δήμου Ήλιδας, Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος, κανείς δεν κάνει πίσω και δεν θα επιτρέψει την καταστροφή και την απαξίωση για δεύτερη φορά της περιοχής. «Όλο το χωριό είναι αντίθετο στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, όχι γιατί δεν θέλουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά γιατί το συγκεκριμένο έργο όχι μόνο δεν έχει κανέναν αναπτυξιακό χαρακτήρα για την ευρύτερη περιοχή, αλλά καταργεί οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης της πολύπαθης αυτής περιοχής και της μεγάλης πολιτιστικής και αρχαιολογικής της σημασίας».

Συγκέντρωση

Την ερχόμενη Κυριακή 20 Μαρτίου στις 11.00 το πρωί, διοργανώνεται από τον Σύλλογο Λίμνης Πηνειού Ήλιδας ενημερωτική συνάντηση-συζήτηση στην Πηνεία για το θέμα της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών πάνελ στις παραλίμνιες εκτάσεις, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετέχουν πολίτες, σύλλογος, εμπλεκόμενοι φορείς, δήμαρχοι και βουλευτές. Βασικός στόχος της συνάντησης αποτελεί ο ανοιχτός διάλογος ανταλλαγής απόψεων, για την αποτροπή της απαξίωσης και της οικολογικής καταστροφής της λίμνης.

Πρόκειται για μία κίνηση πολιτών, που πραγματοποιείται σε συνέχεια παρόμοιων πρωτοβουλιών προέδρων χωριών που βρίσκονται πέριξ της λίμνης Πηνειού και οι οποίοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να βάλουν τέλος στα σχέδια της Ένωσης Αγρινίου και του ΤΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού.

Μένουν πολλά να απαντηθούν

Αναπάντητα, πάντως, εξακολουθούν να μένουν μια σειρά από ερωτήματα που σχετίζονται με το έργο της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών και του χαρακτηρισμού των παραλίμνιων εκτάσεων ως γη χαμηλής παραγωγικότητας, αλλά και του γεγονότος ότι δεν έχουν διευκρινιστεί οι όροι σύνδεσης προς τον ΔΕΔΔΗΕ, διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Από την άλλη πλευρά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση στη Βουλή του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά, ο οποίος καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών των περισσότερων κομμάτων σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας παραχώρησης των εκτάσεων από τον ΓΟΕΒ Πηνειού.

Πάντως, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με αγρότες από τη Μακεδονία, ο κ. Γεωργαντάς είχε τονίσει πως ήταν λανθασμένος ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε το θέμα των φωτοβολταϊκών και πως θα πρέπει να πάμε σε μια προσέγγιση με διαδικασίες fast truck για φωτοβολταϊκά σε πομώνες και στους ΤΟΕΒ και στους ΓΟΕΒ, για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στην άρδευση.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022