Ένα Πάσχα δεν φέρνει την άνοιξη στην ελληνική κτηνοτροφία

Ελπίζοντας οι φετινές καλές τιμές παραγωγού να αποτελέσουν την αφετηρία για εξυγίανση του κτηνοτροφικού κλάδου και όχι απλώς ένα πυροτέχνημα, οι κτηνοτρόφοι βάζουν θετικό πρόσημο στον απολογισμό τους. Τα 4,50 ευρώ το κιλό για ζων βάρος και τα 7,30 ευρώ για κρέας ήταν οι υψηλότερες τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστα Δονάκη.

Οι συνάδελφοί του ξεπούλησαν όσα αμνοερίφια ήταν προς διάθεση λόγω της πολύ αυξημένης ζήτησης. «Οι τιμές είναι φυσιολογικές. Θα έπρεπε κάθε χρόνο να κυμαίνονται στα 6-7 ευρώ για σφάγιο και 3-4 ευρώ για ζων βάρος. Τα προηγούμενα χρόνια πουλούσαμε πολύ φθηνά», σχολιάζει.

Ο ίδιος αποδίδει τις καλές τιμές στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, στους ελέγχους στα εισαγόμενα, στην αύξηση των τιμών στις χώρες που διακινούσαν αμνοερίφια στην Ελλάδα και στις περιοριστικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. «Φέτος, ο κτηνοτρόφος είχε κάποιο κέρδος. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε η τιμή καταναλωτή να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα». Τα μέλη του Συλλόγου προώθησαν αμνοερίφια στην τοπική αγορά και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Φέτος ξεπουλήσαμε»

Φανερά ικανοποιημένοι είναι και οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης από την τιμή που έλαβαν για τα αμνοερίφια και πιο συγκεκριμένα 4,50 ευρώ το κιλό για ζων βάρος και 7,30 ευρώ για κρέας. «Φέτος ξεπουλήσαμε. Πουλήσαμε εντός κι εκτός της τοπικής αγοράς στην ίδια τιμή. Όσοι κτηνοτρόφοι ήταν υγιείς οικονομικά, περίμεναν και άργησαν να πουλήσουν. Όσοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες, πούλησαν από την αρχή», αναφέρει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ροδόπης, Σάκης Κοσουτζής.  Οι φετινές τιμές ενθάρρυναν τους κτηνοτρόφους, αλλά παραμένουν αγανακτισμένοι, συνυπολογίζοντας τις χαμηλές τιμές πολλών ετών. Ο ίδιος τονίζει ότι χρειάζονται στήριξη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μπουν στη διαδικασία αναπαραγωγής. «Ζητάμε ένα de minimis για να ξεκινήσουμε τη νέα σεζόν», λέει.

Η αυξημένη ζήτηση και η μειωμένη προσφορά διαμόρφωσαν την καλή τιμή παραγωγού, δηλώνει και ο πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Δράμας, Γιάννης Κιτσουκάκης. «Η μέση τιμή που επικράτησε ήταν 7 ευρώ το αρνί και 7,5 ευρώ το κιλό το κατσίκι σε σφάγιο και σε μεμονωμένες περιπτώσεις φτάσαμε στα 8,5 ευρώ για το κατσίκι».

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς αμέσως μετά το Πάσχα δεν επηρέασε τις τιμές, τις οποίες ενθάρρυνε η χρονική απόσταση μεταξύ του Πάσχα των Ορθοδόξων με αυτό των Καθολικών, περίοδο που απορρόφησαν μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων η Ιταλία και η Ισπανία.

Δεν αρκούν οι φετινές υψηλές τιμές

Οι φετινές υψηλές τιμές, ωστόσο, δεν αρκούν να δώσουν το έναυσμα στους παραγωγούς να μεγαλώσουν τα κοπάδια τους που συρρικνώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. «Όταν ένας κτηνοτρόφος εγκαταλείπει το επάγγελμα, επανέρχεται δύσκολα. Υπάρχουν κίνητρα για να εισέλθουν νέα άτομα στο επάγγελμα, αλλά ο τρόπος που επιλέγεται να δοθούν και να επιδοτηθούν κάποια άτομα γίνεται με λάθος σκεπτικό και δεν φέρνει το αναμενόμενο αποτέλεσμα», μεταφέρει ο Δραμινός πρόεδρος.

Δηλώνει πως επιθυμούν την είσοδο νέων στην κτηνοτροφία, αλλά ζητούν σταθερότητα, που ορίζεται από ελέγχους του κρατικού μηχανισμού στο γάλα και στο κρέας. «Η σταθερότητα του γάλακτος θα δώσει ώθηση στην αιγοπροβατοτροφία. Ο τρόπος διαχείρισης των αμνοεριφίων μπορεί να δώσει κίνητρο και στην παραγωγή κρέατος».