Ένα στα πέντε κιλά πρώιμης φράουλας που καταναλώνει η ΕΕ παράγεται στην Ελλάδα

Την καλή πορεία, που διαγράφει τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει η καλλιέργεια της φράουλας στον Νομό Ηλείας και στη Δυτική Αχαΐα. Όπως καταμαρτυρούν τα ίδια τα στοιχεία, το προϊόν κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, φτάνοντας σήμερα περίπου στα 15.000 στρέμματα.

Ενδεικτικό της τάσης που παρατηρείται αναφορικά με την αύξηση των εκτάσεων της φράουλας είναι η επέκταση της καλλιέργειας και σε ορεινές περιοχές, όπως είναι τα Καλάβρυτα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «ΥΧ» ο καλλιεργητής και εξαγωγέας φράουλας, Δημήτρης Τακτικός.

Ανάλογο είναι και το ενδιαφέρον των αγορών της Ευρώπης που ζητούν την ελληνική φράουλα, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα ποιοτική, καθώς έχει βελτιωθεί στα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά, ως προς τη γεύση και το άρωμα. Αξίζει να επισημανθεί πως το 18% της πρώιμης παραγωγής φράουλας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγεται στη χώρα μας.

Στα 3 ευρώ το κιλό με πτωτική τάση

Αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών Fortuna, Victory και Camarosa, οι οποίες θα κόβονται από τους παραγωγούς μέχρι τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον κ. Τακτικό, η απόδοση ανά στρέμμα υπολογίζεται στους πέντε τόνους καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο. Αναφορικά με την τιμή πώλησης του προϊόντος, μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου έφτανε τα 3 ευρώ το κιλό, όπως και την αντίστοιχη περσινή χρονιά.

Ωστόσο, από εδώ και στο εξής, όπως μας εξηγεί ο κ. Τακτικός, οι τιμές θα έχουν πτωτική τάση, ως είθισται άλλωστε, λόγω του αυξημένου όγκου παραγωγής. «Έχουν βοηθήσει οι καιρικές συνθήκες από τότε που ξεκίνησαν οι κοπές της φράουλας. Συνήθως, αναλόγως και της ποικιλίας, πραγματοποιούμε δύο κοπές την εβδομάδα.

Τη φράουλα επηρεάζει το βαρομετρικό χαμηλό, όπως αυτό που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς ως προϊόν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και αυτό ίσως να πάει πίσω τις κοπές», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Τακτικός, ο οποίος αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον Μάρτιο, που και θα συγκομιστεί ο μεγαλύτερος όγκος της φετινής παραγωγής.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρέασαν την παραγωγή της Ισπανίας

Πάντως, η ελληνική φράουλα φαίνεται να επωφελήθηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες και το πολικό ψύχος που επικράτησαν στην Ισπανία τον Ιανουάριο.

Οι πρωτόγνωρες και για την Ισπανία θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα να φρενάρουν την παραγωγή φράουλας στη γειτονική χώρα, καθώς ο συνεχής παγετός δεν βοήθησε στην ανάπτυξη των φυτών. Όμως, την περίοδο που διανύουμε η νούμερο ένα παραγωγός χώρα στην Ευρώπη έχει επανέλθει δριμύτερη και, πέρα από τις ευρωπαϊκές αγορές, διευρύνει τις εξαγωγικές δραστηριότητες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τον Καναδά, υπογράφοντας πριν από λίγες ημέρες σχετική εμπορική συμφωνία ύστερα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις.

Ανάλογες προσπάθειες γίνονται για την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγωγή της ισπανικής φράουλας και στη Βραζιλία. Να σημειωθεί ότι στην επαρχία της Huelva παράγονται ετησίως περί τους 250.000 τόνους, από τους οποίους εξάγεται το 80%, ενώ μόνο οι 8.200 τόνοι προορίζονταν για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.