Με το ένα πόδι στο χωράφι οι Μεσσήνιοι, τέλος Ιουνίου ξεκινά η συγκομιδή πατάτας στη Θήβα

των Μελίνας Ζιάγκου, Γιάννη Σάρρου

Με… ούριο άνεμο εξελίσσεται η καλλιεργητική περίοδος για την πατάτα, με τις πιο πρώιμες περιοχές έτοιμες να δώσουν το σύνθημα για την έναρξη της σεζόν. Ιδιαίτερη προσοχή εφιστούν οι γεωπόνοι στη Θήβα, όπου η συγκομιδή ξεκινάει κατά τα τέλη Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα οι καιρικές συνθήκες μπορούν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για μυκητολογικές προσβολές.

Πιο αναλυτικά, με την αισιοδοξία ότι θα πάνε για δεύτερο καλό σερί φέτος, οι πατατοπαραγωγοί της Πελοποννήσου βρίσκονται προ των πυλών της συγκομιδής. Ποδαρικό κάνουν η Μεσσήνη και η Καλαμάτα. Οι καλλιεργητές θα μπουν στα χωράφια από μέρα σε μέρα και αναμένουν μια καλή χρονιά παραγωγικά, με αποδόσεις πάνω από 3,5 τόνους το στρέμμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης, Γιάννη Μπλάνα, η χρονιά εξελίχθηκε ομαλά. Ο ήπιος χειμώνας ήταν φιλικός προς τα φυτά και οι αναμενόμενες στρεμματικές αποδόσεις είναι 3,5-5 τόνοι από τα περίπου 4.500 στρέμματα που διατηρήθηκαν στις χειμωνιάτικες φυτεύσεις, που είναι και οι καθοριστικές για την περιοχή.

Η περσινή χρονιά άφησε θετικό πρόσημο, με τον μέσο όρο της παραγωγής να έχει πουληθεί στα 35-40 λεπτά το κιλό. «Η περσινή χρονιά ήταν μια ανάσα για τους καλλιεργητές, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια το προϊόν τους είχε συνεχόμενα έως και εξευτελιστικές τιμές», τόνισε. Ο ίδιος ευελπιστεί για μια καλή εμπορία και φέτος, στον βαθμό που δεν θα ασκηθούν πιέσεις από την εισαγόμενη πατάτα.

Πάντως, υπογράμμισε ότι μεταξύ των παραγωγών είναι διάχυτος ο προβληματισμός για το κατά πόσο θα είναι αρκετοί οι εργάτες γης την περίοδο της συγκομιδής.

Όπως σημείωσε, «δεν έχουν έρθει από Βουλγαρία και από Αλβανία αρκετοί εργάτες που εργάζονται στη συγκομιδή. Πρέπει, επίσης, να μας πει το υπουργείο πώς θα μετακινηθούν οι εργάτες. Πώς θα μεταφέρουμε τους εργάτες έναν-έναν. Πώς θα εργάζονται μέσα στο κτήμα. Είναι σημαντικό να συγκομιστεί η παραγωγή στην ώρα της, γιατί μετά μπαίνουν κι άλλες περιοχές και εάν συσσωρευτούν τα τονάζ, θα δημιουργηθεί πεδίο άσκησης πίεσης από την πλευρά των εμπόρων».

Μειώσαν τα στρέμματα οι Καλαματιανοί

Από μέρα σε μέρα θα μπουν στα χωράφια στην Καλαμάτα, μας είπε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Γιώργος Δούβας. Η Καλαμάτα, μαζί με τη Μεσσήνη και τον Μπουρνιά, συγκεντρώνουν την παραγωγή πατάτας του Νομού Μεσσηνίας, και η εικόνα είναι αντίστοιχη με εκείνη της Μεσσήνης σε ό,τι αφορά τις ευνοϊκές συνθήκες κατά την περίοδο της καλλιέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Δούβα, εκεί η καλλιέργεια κατέγραψε φθίνουσα πορεία όσον αφορά τα στρέμματα που φυτεύτηκαν. Οι αποδόσεις αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 3,5 και 4 τόνων.

Αισιόδοξοι ότι η σεζόν θα μπει «με το δεξί» είναι οι πατατοπαραγωγοί στην Ηλεία, που θα αρχίσουν να συγκομίζουν κάποιες μέρες αργότερα από τη Μεσσηνία, προς τα τέλη Απριλίου. Τα στρέμματα που διέθεσαν για την καλλιέργεια οι παραγωγοί φέτος είχαν αυξητική τάση, όπως μας είπε ο καλλιεργητής Σπύρος Κούγιας, λόγω της περσινής καλής εμπορίας, με τη μέση τιμή παραγωγού να βρίσκεται στα 35 λεπτά.

Στο φύτρωμα βρίσκεται η πατάτα στη Θήβα, πρωιμότερη η Λοκρίδα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα ανέστειλαν σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη των φυτών της πατάτας στην περιοχή της Θήβας. Η άνοδος της θερμοκρασίας που ακολούθησε ευνόησε το σύνολο των καλλιεργειών και το μεγαλύτερο ποσοστό των βλαστών έχει πλέον εμφανιστεί στην επιφάνεια του εδάφους.

Σύμφωνα με τον Τάσο Κρουσταλάκη, γεωπόνο από την περιοχή, το διάστημα που θα ακολουθήσει θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ομαλή εξέλιξη του φυτού. «Θα πρέπει οι παραγωγοί να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους, διότι οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν να δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για μυκητολογικές προσβολές.

Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, η χρονιά είναι καλύτερη, αν λάβουμε υπόψη ότι ένα μεγάλο ποσοστό των καλλιεργειών της Βοιωτίας υπέστη πλημμύρες, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες». Η συλλογή αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Σε σύγκριση με τη Βοιωτία, η περιοχή των Λιβανάτων στη Φθιώτιδα είναι πρωιμότερη και ήδη τα φυτά έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό. Όπως μας εξηγεί ο παραγωγός Δημήτρης Μπουράμας, «έχει ήδη αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα και σιγά-σιγά θα αρχίσουν να αναπτύσσονται οι κόνδυλοι. Αν τον Μάιο οι θερμοκρασίες είναι ανεβασμένες, τότε αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει στην περιοχή μας η συλλογή της πατάτας».

Η εξέλιξη της καλλιέργειας πατάτας
ανά περιφέρεια (στρέμματα)

Περιφέρεια 2015 2016 2017
Αν. Μακεδ.-Θράκης 29.289 28.205 28.027
Κεντρ. Μακεδονίας 11.149 10.113 9.635
Δυτ. Μακεδονίας 10.381 10.579 11.656
Ηπείρου 7.788 7.399 6.692
Θεσσαλίας 6.004 5.551 5.844
Στερεάς Ελλάδας 17.387 16.795 16.586
Ιονίων Νήσων 9.338 7.029 4.817
Δυτ. Ελλάδας 53.923 44.235 43.627
Πελοποννήσου 24.449 19.042 17.379
Αττικής 1.825 675 1.169
Βορείου Αιγαίου 5.540 5.752 5.050
Νοτίου Αιγαίου 13.510 12.244 10.317
Κρήτης 43.708 39.929 37.131
ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ 234.291 207.548 197.930