Πατάτα: Στους 4 τόνους το στρέμμα οι αποδόσεις, τάση ανόδου για τις τιμές

08/07/2024
4' διάβασμα
patata-stous-4-tonous-to-stremma-oi-apodoseis-tasi-anodou-gia-tis-times-325846

Η περιοχή της Θήβας έχει ήδη πάρει τη σκυτάλη της συλλογής από τους παραγωγούς της Πελοποννήσου και οι πρώτες πατάτες έχουν φτάσει στις αγορές. Σύμφωνα με τον Γιώργο Μπεκρή, παραγωγό από τη Θήβα, οι μέσες στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται στους 4 τόνους το στρέμμα.

«Οι αποδόσεις αυτές καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό το υψηλό κόστος της καλλιέργειας, που δείχνει να γίνεται απαγορευτικό. Θετικό είναι και το γεγονός της τιμής του προϊόντος, που τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει ανοδική πορεία. Για αυτή την περίοδο, κυμαίνεται στα 52 λεπτά το κιλό και ένα ποσοστό των παραγωγών κρατά την παραγωγή του στα ψυγεία», σημειώνει. Επίσης, ο κ. Μπεκρής μάς ενημερώνει ότι, παράλληλα με τη συλλογή, ξεκινούν και οι εργασίες προετοιμασίας των χωραφιών για τη φύτευση της καλοκαιρινής πατάτας, η οποία θα συλλεχθεί τα Χριστούγεννα.

«Τα στρέμματα θα είναι λιγότερα σε σύγκριση με αυτά της ανοιξιάτικης, λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων. Χρησιμοποιούμε πιστοποιημένο πατατόσπορο, ώστε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Δυστυχώς, όμως, το κόστος παραγωγής μάς αποτρέπει να πάρουμε το ρίσκο να επεκτείνουμε τις καλλιέργειες», τονίζει.

 

Ολοκληρώθηκε η συλλογή στη Νάξο

Μειωμένες δείχνουν να είναι οι αποδόσεις των καλλιεργειών της πατάτας του νησιού, έτσι όπως αναφέρει ο παραγωγός, Στέλιος Βαθρακοκοίλης. «Η φετινή παραγωγή καταγράφει μεσοσταθμικά 2 τόνους στο στρέμμα, όταν σε άλλες περιπτώσεις τα χωράφια μας ξεπερνούν τους 3 με 4 τόνους», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η τιμή πώλησης του προϊόντος κυμαίνεται από 50 έως 54 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό.

Εστιάζοντας στη νέα καλλιεργητική περίοδο, η οποία θα ξεκινήσει με φυτεύσεις τον Αύγουστο, κάνει λόγο για σημαντικά μειωμένα ποσοστά, λόγω της έλλειψης του νερού. «Οι παραγωγοί πατάτας που έχουν νερό, το κατευθύνουν στην ύδρευση του νησιού και όχι στην καλλιέργεια της πατάτας, λόγω καλύτερης τιμής πώλησης του νερού στον δήμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καλοκαιρινές φυτεύσεις να είναι σημαντικά μειωμένες, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο», καταλήγει ο ίδιος.

 

Σε έναν μήνα η συλλογή στην Κοζάνη

Μπορεί η συλλογή της πατάτας στην περιοχή της Κοζάνης να δείχνει όψιμη σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, όμως, για την περιφέρεια αυτή, η φετινή συλλογή θα είναι πρωιμότερη κατά περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα με τον Ζαχαρία Μιχαηλίδη, μέλος της Ομάδας Παραγωγών Πατάτας ΙΚΕ στην Κοζάνη. Ο ίδιος δείχνει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την πορεία των καλλιεργειών και πιστεύει ότι οι αποδόσεις θα κυμανθούν σε καλά επίπεδα, ξεπερνώντας ακόμη και τους 5 τόνους το στρέμμα.

Επιπλέον, ο κ. Μιχαηλίδης δηλώνει ότι η παρουσία της Ομάδας Παραγωγών Πατάτας στην περιοχή αναδεικνύει το προϊόν και οι παραγωγοί απολαμβάνουν καλύτερες τιμές. «Μεσοσταθμικά, την περσινή περίοδο κινηθήκαμε στα 57 λεπτά το κιλό. Σιγά-σιγά, όμως, καταφέραμε να εδραιώσουμε το προϊόν μας στις αγορές. Συνεργαζόμαστε με εμπόρους, όπως και μεταποιητικές επιχειρήσεις πατάτας και με τις συμφωνίες που κάνουμε έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, όχι μόνο στο θέμα των τιμών, αλλά και του χρόνου των πληρωμών», περιγράφει.

 

Καλή η εικόνα των χωραφιών, λιγότερα τα στρέμματα στο Νευροκόπι

Τη δική του οπτική για την καλλιέργεια της πατάτας στην περιοχή του Νευροκοπίου μεταφέρει ο Απόστολος Βέσμελης, μέλος της τοπικής Ομάδας Παραγωγών Πατάτας. Όπως δηλώνει, η συλλογή θα ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου, αναμένοντας καλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Εκείνο που τον προβληματίζει περισσότερο είναι το θέμα του νερού, καθότι τα αποθέματα είναι μειωμένα σε μεγάλο ποσοστό. «Με την καλύτερη διαχείριση στον τομέα της άρδευσης των καλλιεργειών της περιοχής μας, προσπαθούμε να περιορίσουμε στον μέγιστο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω της απουσίας του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, η καλλιέργεια της πατάτας έχει περιοριστεί πάνω από το 30%, αλλά τα τελικά αποτελέσματα θα τα έχουμε με την ολοκλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ», καταλήγει.