Ένας αιώνας ρεβίθι Γρεβενών – Δράσεις για την προβολή και την πιστοποίηση του τοπικού προϊόντος

Με τόπο καταγωγής και ιστορία ενός αιώνα, το ρεβίθι Γρεβενών διεκδικεί τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο στο τοπίο της παραδοσιακής γαστρονομικής σκηνής της Ελλάδας, αλλά και διεθνώς.

Οι ιστορικές αναφορές ξεκινούν εδώ και περίπου έναν αιώνα, όταν άρχισαν να καταφθάνουν στην περιοχή προσφυγικές ροές από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Γρεβενών, Αθανάσιος Φωλίνας, οι αναφορές καταγράφουν χωριά και συγκεκριμένες οικογένειες που ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια και πώς από τότε μέχρι σήμερα έφθασε να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και της φιλοσοφίας, αλλά κυρίως της γεωργικής παραγωγής της περιοχής.

Την ίδια ώρα, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την προώθηση και την προβολή του ρεβιθιού Γρεβενών, με σκοπό να ενισχυθεί η φήμη του ως προϊόντος μοναδικής αξίας και ιδιαίτερων ωφέλιμων χαρακτηριστικών.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει ευρέως γνωστή η γευστικότητα των ρεβιθιών, ότι έχουν καλή βραστικότητα, ενώ οι σπόροι των μικρόσπερμων μαλακώνουν εύκολα», τονίζει ο κ. Φωλίνας και προσθέτει: «Η προσπάθεια εντείνεται και για τις επιχειρήσεις της πρώτης μεταποίησης που δραστηριοποιούνται στον χώρο των οσπρίων, ώστε να δημιουργούν ένα προϊόν το οποίο θα έχει φιλοσοφία ντελικατέσεν με νέες καινοτόμες συνταγές και δράσεις που θα βοηθούν στη διείσδυση στη νεολαία και θα καθιερωθούν στη διατροφική συνήθεια των Ελλήνων, ώστε αυτά να φέρουν προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς και γενικότερη ανάπτυξη της καλλιέργειας».

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή αγγίζουν, κατ’ εκτίμηση, τα 25.000-30.000 στρ., ωστόσο προέρχονται από αμειψισπορά, αφού κάθε χρόνο οι παραγωγοί τα εναλλάσσουν με σιτηρά.

«Η καλλιεργητική πρακτική είναι η αμειψισπορά μεταξύ σιτηρών και οσπρίων. Τα Γρεβενά ήταν και είναι μια περιοχή που παράγει εξαιρετικής ποιότητας μαλακά σιτάρια και στην εναλλαγή τους τα τελευταία 15 χρόνια έχουν μπει όσπρια με μεγάλη δυναμική, όπως οι φακές και τα ρεβίθια. Δραστηριοποιούνται 3-4 μονάδες επεξεργασίας οσπρίων και αλεύρων και γενικότερα αποτελεί εξαιρετική καλλιέργεια για την περιοχή, η οποία δίνει και ποσότητες ικανοποιητικές και εισόδημα για τον παραγωγό», καταλήγει ο αντιπεριφερειάρχης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο προστασίας και προβολής της φήμης του προϊόντος και της ενίσχυσής του, έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την πιστοποίησή του.