Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Ενεργειακές Κοινότητες Αιτωλοακαρνανία – «Ή πρόγραμμα Απόλλων ή τίποτα»

03/10/2024
8' διάβασμα
energeiakes-koinotites-aitoloakarnania-i-programma-apollon-i-tipota-333897

Απογοητευτικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για τους εμπλεκομένους φορείς, όπως είναι οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), φαίνεται πως ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, σχετικά με την υλοποίησης του φωτοβολταϊκού πάρκου στο κτήμα «Polder» στο Ευηνοχώρι.

Η κα Σδούκου επισκέφθηκε την Πέμπτη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να ενημερώσει τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ που συμμετέχουν στις Ενεργειακές Κοινότητες της Περιφέρειας για το πρόγραμμα «Απόλλων».

Η υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι, ότι για να μπει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε προτεραιότητα, ώστε να πάρουν όρους σύνδεσης οι Ενεργειακές της Κοινότητες θα πρέπει να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο του Net Billing, όπως και το πρόγραμμα «Απόλλων». Σύμφωνα με την υφυπουργό, το όφελος που θα έχουν οι συμμετέχοντες θα είναι ότι θα κερδίζουν το 50% της τιμής του ρεύματος, γεγονός το οποίο δε μπορούν  να κάνουν τέτοια έργα  μόνοι τους, οι Δήμοι γενικά στην χώρα και οι Περιφέρειες. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έρχεται η Πολιτεία να τα χρηματοδοτήσει αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν δωρεάν ρεύμα και συμψηφισμό της ποσότητας που δεν χρησιμοποιούν αλλά θα πληρώνουν το 50%.

Οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας επέμειναν στο project, για το οποίο περιμένουν όρους σύνδεσης εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια.

Ο Περιφερειάρχης  Νεκτάριος Φαρμάκης, στην αρχική του τοποθέτηση παρουσίασε το σχέδιο ενεργειακών κοινοτήτων, ενώ έκανε και συγκρίσεις απόδοσης μεταξύ των δύο σχεδίων, αλλά και συνδυασμού αυτών, για να τονίσει ότι η πρόταση της Περιφέρειας εξακολουθεί να υπερτερεί του «Απόλλωνα». Είπε ότι η Περιφέρεια από αρκετό καιρό έχει εκπονήσει ένα σχέδιο μείωσης του ενεργειακού κόστους με τρεις ενεργειακές κοινότητες αποτελούμενες από τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και τέσσερις ενεργειακές κοινότητες αποτελούμενες από τους ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις. Προβλέπεται η κατασκευή δίπλα στο Μεσολόγγι, ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 100 MW για την παραγωγή και συμψηφισμό των αναγκών των ενεργειακών κοινοτήτων και των ευάλωτων νοικοκυριών της Δυτικής Ελλάδας, με θετική επίδραση σε 300.000 κατοίκους και κυρίως σε 200.000 αγρότες.

Ευθύνες στο υπουργείο

Ο κ. Φαρμάκης επισήμανε ότι η ΠΔΕ το 2022 κατέθεσε στον ΔΕΔΔΗΕ αίτημα για εικονική αυτοπαραγωγή που μεταβιβάστηκε και εγκρίθηκε από τον ΑΔΜΗΕ, αλλά, από τότε και για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις, δεν δόθηκε καμία απάντηση. Αντιθέτως η ΠΔΕ κλήθηκε να επανυποβάλει τους φακέλους αδειοδότησης τον Οκτώβριο του 2023 έγκαιρα, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, πλην όμως ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση. Ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, αναδεικνύεται η αγωνία και η ανάγκη να δοθεί απάντηση στην ενεργειακή κρίση που πνίγει την περιοχή με τεράστια χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρών προς τους παρόχους ενέργειας.
Η κα Σδούκου εμφανίστηκε ανένδοτη πώς το net metering έχει τελειώσει. Ως αντιστάθμισμα το υπουργείο φαίνεται διατεθειμένο να δώσει όρους σύνδεσης στην ενεργειακή κοινότητα των φορέων της περιοχής με τη μέθοδο όμως του net billing, δηλαδή του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού. Έδωσε τη δυνατότητα στους φορείς να ενταχθούν και στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Απόλλων», για μέρος των καταναλώσεων, με τιμολόγιο 50% φθηνότερο από όσο πληρώνουν σήμερα, γύρω στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα, άμεσα από τη στιγμή επικύρωσης των έργων ΑΠΕ και για περίοδο 12 χρόνων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τέθηκαν προς την υφυπουργό, μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν τεχνικά θέματαRemaining Time-0:Fullscreen.Mute όπως ανέφερε, ο λόγος που δεν δοθήκαν όροι σύνδεσης είναι ότι το δίκτυο είναι κορεσμένο με όλα αυτά τα έργα που έχουν συνδεθεί και δεν μπορούν να γίνουν νέες συνδέσεις. Όμως όπως είπε ο δήμαρχος Αγρινίου, από την στιγμή που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν έτοιμη εδώ και καιρό θα μπορούσε να πάρει όρους σύνδεσης και να μην υποχρεώνεται τώρα από την κυβέρνηση να μπει στον «Απόλλωνα» και να πληρώνει το κόστος ρεύματος εκείνων που ήδη έχουν μπει. Και αυτό είναι κάτι που θα το πληρώσουν οι πολίτες, παρόλο που υποτίθεται πως η κυβέρνηση φροντίζει για το συμφέρον τους. Η κα Σδούκου, πάντως δεν φάνηκε διατεθειμένη να προχωρήσει το έργο της Περιφέρειας και μάλιστα δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της στην επιμονή όλων των παραβρισκόμενων να υπερασπίζονται το εν λόγω έργο και να ζητούν την υλοποίησή του σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και οι φορείς της περιοχής ζήτησαν πίστωση χρόνου, έτσι ώστε να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα και να αποφασίσουν, καθώς με βάση το νόμο θα πρέπει οι ενεργειακές κοινότητες του προγράμματος «Απόλλων» να έχουν συσταθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οι φορείς πάντως της Δυτικής Ελλάδας θα επιμείνουν στο net metering, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο το έχει «θάψει», προχωρώντας σε νομικές κινήσεις εναντίον του ΑΔΜΗΕ για τους όρους σύνδεσης.

 Εξώδικο από τους ΤΟΕΒ

Οι  ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, Κατοχής, Λεσινίου και Φυτειών με  έγγραφο – εξώδικο που απέστειλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και στον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, τους καλούν να εφαρμόσουν την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία βάσει της οποίας το έργο έπρεπε να πάρει όρους σύνδεσης.

Στο έγγραφο αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Απευθύνουμε την παρούσα ως μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Τ1 Π.Ε., η οποία συστάθηκε με σκοπό, μεταξύ άλλων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η Ενεργειακή μας Κοινότητα, και οι λοιπές έξι (6) της ίδιας Περιφέρειας, ξεκίνησαν το 2021, τις νόμιμες διαδικασίες αδειοδότησης 106 φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το εν λόγω έργο αναμένεται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 306.000 κατοίκων από έντεκα Δήμους, εκ των οποίων οι 139.000 είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Επιπλέον, παρουσιάζει τέτοιας εμβέλειας θετικό αποτύπωμα για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της Χώρας μας, ώστε οι Ενεργειακές Κοινότητές μας, εντάχθηκαν το 2023, στον κατάλογο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), που περιλαμβάνει τους φορείς που υιοθετούν τις καλύτερες πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης. Δεδομένων των ανωτέρω, εξασφαλίσαμε εγκαίρως την απαραίτητη περιβαλλοντική αδειοδότηση και καταθέσαμε εμπρόθεσμα σύμφωνα με τον Νόμο αιτήματα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης (ΟΠΣ). Στο μεταξύ, θεσπίστηκε η Υπουργική Απόφαση που κατατάσσει τα έργα σε προτεραιότητες, ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123 (ΦΕΚ Β 4333/2022), όπως ισχύει, η οποία καθιστά αδύνατη τη συνέχιση του έργου μας, βάσει της κατάταξης προτεραιότητάς του σε αυτή.

Με την παρούσα, σας καλούμε όπως εξαιρέσετε το έργο μας από την ως άνω ΥΑ, ήτοι όπως μας χορηγηθεί η ΟΠΣ κατά απόλυτη προτεραιότητα. Περαιτέρω, όπως μεριμνήσετε για την ορθή μεταφορά της Οδηγίας 2018/2001 στην εθνική έννομη τάξη μας, με την έκδοση της ΥΑ κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 7, αρ. 64, ν. 5037/2023, προς αντικατάσταση της ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382 (ΦΕΚ Β 759/2019), ώστε να είναι εφικτή η εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή (εικονικού) ενεργειακού συμψηφισμού και στο Σύστημα». Αποστέλλουν επίσης αναλυτικά το νομικό πλαίσιο που αποδεικνύει του λόγου τους το αληθές.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: