Η ενεργειακή κρίση κόβει στρέμματα και από την ορυζοκαλλιέργεια

Μονόδρομος για πολλούς παραγωγούς ο πιο κερδοφόρος δρόμος του βαμβακιού και του αραβοσίτου

Μπορεί να πρόκειται για ένα αμιγώς διατροφικό προϊόν και, κάτω από το φάσμα της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης, θα μπορούσε να είναι και μεταξύ των δημητριακών που έχουν ζήτηση, όμως το ελληνικό ρύζι χάνει συνεχώς εκτάσεις εξαιτίας του κύματος ακρίβειας που πλήττει σφοδρά τη χώρα. Οι παραγωγοί βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας των χωραφιών και πολλοί είτε έχουν ήδη στραφεί, είτε σκέφτονται σοβαρά να στραφούν στο καλαμπόκι και στο βαμβάκι, που έχουν πιο σίγουρα κέρδη αυτή την περίοδο.

«Προβλέπεται μια μείωση 10%-15% για φέτος», σχολιάζει ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης. «Οι τιμές έχουν ανέβει στα πάντα. Ακόμα και το κόστος καθαρισμού του χωραφιού από ζιζάνια είναι τέτοιο που απομακρύνει τους παραγωγούς από την ιδέα να καλλιεργήσουν ξανά ρύζι».

Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι από τα 250.000 στρέμματα που καλλιεργούνται συνήθως «το ποσοστό που θα βγει εκτός παραγωγής δεν είναι αμελητέο και σε έναν βαθμό θα επηρεάσει τη νέα καλλιεργητική περίοδο». Εκείνο που τον ενθαρρύνει, από την άλλη, είναι η άνοδος της τιμής για τις ποικιλίες Ρονάλντο και Καρολίνα, οι οποίες κυμαίνονται αυτήν τη στιγμή στα 43 με 45 λεπτά το κιλό.

Χαλάστρα: Στο παρά πέντε πήρε στρέμματα το καλαμπόκι

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του γεωπόνου Θεόφιλου Παπαντωνίου, από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Περιγράφοντας την κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία, αναφέρει ότι «την τελευταία στιγμή υπήρξε στροφή πολλών παραγωγών στην καλλιέργεια του καλαμποκιού, όντας επηρεασμένοι από το θετικό κλίμα που επικρατεί και για το βαμβάκι. Όπως δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις, θα είναι και αυτό ανεβασμένο σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, καλύπτοντας χωράφια από τους ορυζώνες». Σε ερώτησή μας αν υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες, ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχουν ποσότητες, «αλλά μέχρι τη συγκομιδή της νέας περιόδου, θα έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί».

Στον δύσκολο προγραμματισμό της φετινής σεζόν στον θεσσαλικό κάμπο αναφέρθηκε ο ορυζοπαραγωγός από την Ανθήλη Φθιώτιδας, Γιώργος Τσίγκας. «Το νερό αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα στον τόπο μας και κάτω από αυτές τις συνθήκες μας οδηγεί σε άλλες καλλιέργειες, που έχουν λιγότερες απαιτήσεις», καταλήγει.