Ενεργειακή κρίση: Την Τρίτη 26/7 συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας – Κατατέθηκε συμβιβαστική πρόταση

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ενεργειακό, πριν από το αυριανό έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, αυτή τη στιγμή συνεδριάζουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι έχοντας στο τραπέζι την δεύτερη πρόταση η οποία κατατέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (24/7). Υπάρχουν κράτη-μέλη τα οποία δείχνουν να είναι πιο ευχαριστημένα με τις τεχνικές βελτιώσεις, τις τεχνικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει διότι λαμβάνονται υπόψιν και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά αλλά και διάφορα στοιχεία, διάφορες βελτιώσεις που είχαν ζητήσει τα κράτη τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο ακόμα χρειάζεται πολλή συζήτηση.

Για παράδειγμα Ιρλανδία, Μάλτα και Κύπρος εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι λαμβάνεται υπόψιν και γίνεται μία προσπάθεια έτσι ώστε να βοηθηθούν οι χώρες που είναι σε μία ιδιαίτερη κατάσταση όπως αυτή που είναι αυτές οι τρεις γιατί έχουν θέμα με την διασυνεδειδμότητα. Η Ισπανία όμως από την πλευρά της σημειώνει ότι δεν την ικανοποιεί αυτή η πρόταση, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να έχει θέμα με το 15% δηλαδή με το ποσοστό μείωσης της ζήτησης του φυσικού αερίου που είχε προτείνει η Κομισιόν και ζητεί μία μεγαλύτερη ευελιξία.

Αναμένεται να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η συμβιβαστική λύση κι αν αύριο, Τρίτη (26/7) στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας αναμένεται να έχουμε συμφωνία.

Την εξαίρεση από την πρόταση της ΕΕ για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία 5ετία θα επιδιώξει αύριο η κυβέρνηση στη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερωτήσεις στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε: «Η κυβέρνηση θα επιδιώξει κατά την αυριανή σημαντική Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ εξαίρεση από την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία 5ετία. Αντ΄ αυτού θα επιδιώξουμε η βάση σύγκρισης να είναι η περασμένη χρονιά» ανακοίνωσε.

Υπενθύμισε ακόμα πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων, που αφορούν στην ενεργειακή κρίση και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Πηγή: ertnews.gr