Ενεργοποίηση δύο Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για τις νησιωτικές περιοχές του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Ενεργοποίηση δύο Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για τις νησιωτικές περιοχές του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Ενεργοποίηση δύο Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για τις νησιωτικές περιοχές του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης με επιστολή του στο βουλευτή Λέσβου Γιώργο Πάλλη.

Σύμφωνα με αυτήν «το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναλαμβάνει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία με την ενεργοποίηση δύο Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από επιπλέον πόρους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ζητούμενο είναι να ενισχυθούν εκείνες οι κοινωνικές ομάδες αλλά και οι γεωγραφικές περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, την ανεργία και τη φτώχεια, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, το προσφυγικό ζήτημα, δίνοντας πνοή στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Σε αυτά τα νέα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα θα περιλαμβάνονται έργα και δράσεις με ολοκληρωμένο και συνεκτικό αναπτυξιακό χαρακτήρα που θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τις παρεμβάσεις των υφιστάμενων προγραμμάτων, ώστε να επιτευχθεί το τελικό ζητούμενο που είναι η ουσιαστική στήριξη των κατοίκων των νησιών.

Η ενεργοποίηση των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων θα ξεκινήσει άμεσα. Ως χρονικός ορίζοντας δε υλοποίησής τους ορίζεται το έτος 2020.

Δήλωση Πάλλη

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ δήλωσε πως «τις τελευταίες ημέρες είχαμε ακόμα μια σειρά από απτές αποδείξεις του εμπράκτου ενδιαφέροντος που δείχνει η κυβέρνηση για το Β. Αιγαίο και ειδικότερα για τη Λέσβο. Η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και την διατήρηση του ευνοϊκού καθεστώτος που ίσχυε μέχρι σήμερα γίνεται δεκτή με ανακούφιση από όλους τους πολίτες.

Η ανακοίνωσή της αναστολής από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και μάλιστα μαζί με τα μέτρα ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, δείχνει την ιδιαίτερη σημασία που έχουν τα νησιά μας, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, με ευαισθησία και συνέπεια, στην ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων των κατοίκων της Λέσβου μετά τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί στις 28 και 29 Νοεμβρίου. Μετά την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σήμερα, στην παράταση των προθεσμιών τακτοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων του νησιού. Αυτή η ενέργεια έρχεται σε συνέχεια των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου, κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φ. Κουρεμπέ. Επιπλέον, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Β. Αποστόλου, είχε ανακοινώσει την έκτακτη στήριξη με 1.683.910 ευρώ των κτηνοτρόφων των νησιών, από τα οποία το 85% προορίζεται για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου».

Και ο κ. Πάλλης καταλήγει: «Οι παραπάνω θετικές και άμεσες ενέργειες υποδεικνύουν την ανάγκη συνέχισης της κοινής προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων, φορέων και πολιτών, ώστε με πνεύμα συνεργασίας να εξακολουθήσουμε να φέρνουμε αποτελέσματα καλά για τον τόπο, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε τώρα, οι πολίτες και φορείς της Λέσβου, είναι να αξιοποιήσουμε το δεδομένο ενδιαφέρον της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφασίσουμε πώς θέλουμε το νησί μας στο μέλλον».