Ενημέρωση για τη δημιουργία προϊόντος από την ιδέα στο ράφι στα Τρίκαλα

Χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν στην εκδήλωση – ημερίδα, με τίτλο «Πρωτογενής τομέας και μεταποίηση: Δημιουργία προϊόντος από την ιδέα στο ράφι!», που πραγματοποιήθηκε στο GiSeMi Hub Τρικάλων, στο πλαίσιο των μηνιαίων και τακτικών εκδηλώσεων για τους νέους αγρότες, που διοργανώνει το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».

Πρόκειται για τον κόμβο καινοτομίας που ίδρυσαν ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ, με τον οικοδεσπότη, δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου να αναφέρεται στην προσπάθεια που ξεκίνησε ο δήμος, με την ίδρυση και τη λειτουργία του κόμβου καινοτομίας GiSeMi και να τονίζει πόσο σπουδαίο είναι για τα Τρίκαλα και τα χωριά να διαμορφωθεί ένας συγκεκριμένος τρόπος εργασίας και προβολής των αγροτικών προϊόντων, υπό το πρίσμα των καινοτόμων δράσεων στον τομέα αυτόν. Η δε Εφη Λαζαρίδου, διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος, έδωσε έμφαση στην ανάγκη διάχυσης της γνώσης, προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικασία παραγωγής στο πλαίσιο των νέων δεδομένων και της καινοτομίας. Εξάλλου, η καινοτομία αποτέλεσε και βασικό στοιχείο των ομιλητών.

Η δημιουργός προϊόντων, καθηγήτρια Γαστρονομίας, κα Μπαλαφούτη, εστίασε στα παραγόμενα προϊόντα, στις οικοτεχνίες, στις νέες μονάδες, στις μικρές εταιρείες, στις πρωτοτυπίες ανά περιοχή της χώρας, στον τρόπο διατήρησης των διατροφικών ουσιών, στα νέα δεδομένα και τις νέες τάσεις παγκοσμίως στη διατροφή. Ο σύμβουλος Επιχειρήσεων, διευθυντής Paratus Europe Ltd, κ. Καρβέλας, με το παράδειγμα του ελαιολάδου, έδωσε έμφαση και βαρύτητα στην ανάγκη εύρεσης νέων, πιο επαγγελματικών τρόπων, που να αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα, να προωθούν τη συνέργεια και να στηρίζουν την ουσία των προϊόντων.

Τέλος, η εκπρόσωπος και υπεύθυνη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείου Μανιταριών, κα Παπακώστα, εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους το Μουσείο αποτελεί συστατικό στοιχείο της διατήρησης της καλλιέργειας και της προβολής των μανιταριών, ως διατροφικών στοιχείων για τον άνθρωπο, με δεδομένα τα πωλούμενα προϊόντα και τη γενικότερη σχέση με τη φύση.