Αυτό το άρθρο είναι 15 μηνών

Ενίσχυση εκπαίδευσης-έρευνας και εκσυγχρονισμό ΕΛΓΑ-ΟΠΕΚΕΠΕ οι προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ

21/08/2023
8' διάβασμα
enischysi-ekpaidefsis-erevnas-kai-eksygchronismo-elga-opekepe-oi-proteraiotites-tou-ypaat-299369

Να ενισχύσει την έρευνα σε ζητήματα που αφορούν στην πρωτογενή παραγωγή, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής, αλλά και τα σημαντικά προβλήματα που προκαλεί η κλιματική κρίση, είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνεται σε αναοπίνωση του ΥΠΑΑΤ.

Σύμφωνα με το υπουργείο την Παρασκευή 18/8 ο ΥΠΑΑΤ, «επισκέφθηκε δυο από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, επίσης στα Χανιά.

Σε δηλώσεις, που έκανε μετά από σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων των Χανίων και του Ρεθύμνου τόνισε ότι προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι:

  • ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή,
  • η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με διαφάνεια και δικαιοσύνη, μιας και ο Οργανισμός δεν είναι αυτόνομο κρατίδιο και
  • η εφαρμογή της πολιτικής νερού, για σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας.

Το πρωί ο Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδευόμενος από τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο και τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Αυγουλά κι εκπρόσωπο της Ελλάδας στο CIHEAM, επισκέφθηκε το Μ.Α.Ι.Χ., ένα από τα τέσσερα Μεσογειακά Αγρονομικά Ινστιτούτα του Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών (CIHEAM), το οποίο εστιάζει στο τρίπτυχο: Μεσογειακή γεωργία, τρόφιμα και αγροτική ανάπτυξη. Τον υποδέχθηκαν οι βουλευτές Χανίων της ΝΔ, Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και η αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη.

Ο Διευθυντής του Μ.Α.Ι.Χ. Δρ. Γιώργος Μπαουράκης ξενάγησε τον ΥπΑΑΤ στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου και τον ενημέρωσε για το έργο που επιτελείται. Στο Μ.Α.Ι.Χ. λειτουργούν μεταπτυχιακά προγράμματα πέντε ειδικοτήτων και γίνεται ερευνητικό έργο σε φαρμακευτικά και προστατευόμενα φυτά, ενώ λειτουργούν εργαστήρια μελιού, ελαιουργίας και εδαφολογικών μελετών. Την παρούσα περίοδο στο Μ.Α.Ι.Χ. φοιτούν 150 άτομα από τα 13 κράτη μέλη  του CIHEAM. Οι απόφοιτοι του Μ.Α.Ι.Χ. δραστηριοποιούνται ως καθηγητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο συνεδριακό χώρο του Ινστιτούτου φιλοξενούνται συνέδρια πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, όπως το ΜΙΤ. Το Μ.Α.Ι.Χ. μέσω των ερευνών που διεξάγει, προάγει τη μεσογειακή γεωργία. Παράλληλα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των 13 μελών που συναποτελούν το CIHEAM.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι εδώ φαίνεται η δυναμική που έχει η χώρα μας στον πρωτογενή τομέα και πρόσθεσε ότι η πολιτεία θα στηρίξει την σημαντική προσπάθεια που γίνεται στο Ινστιτούτο, με άμεση συνεργασία με την αγορά και τον τουριστικό τομέα.

Επισήμανε ότι προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι, μέσω ενίσχυσης της αγροτικής εκπαίδευσης και της έρευνας, να υπάρξει ολοκληρωμένη ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, αλλά και τα προϊόντα μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικά διεθνώς.

Σε δηλώσεις του εξήρε το έργο του κ. Μπαουράκη, των στελεχών και των  εργαζομένων. «Νιώθω υπερήφανος ως Κρητικός και ως ΥπΑΑΤ που πλέον θα συνεργαστούμε και θεσμικά μαζί. Οι καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε αυτό το χώρο θέλουμε να εφαρμοστούν και σε άλλες δομές που λειτουργούν ή που θέλουμε να λειτουργήσουμε. Ήδη χθες είχαμε σύσκεψη για την Γεωργική Σχολή Μεσσαράς και θα είναι χαρά μας να συνδυάσουμε πράγματα -έχουμε κάνει ήδη μια πρώτη συζήτηση με το ΜΑΙΧ- και να λειτουργήσουμε έτσι ώστε η Κρήτη να πάει πιο ψηλά σε θέματα πρωτογενούς τομέα και η σύμπραξη αυτή να λειτουργήσει ως φάρος για την υπόλοιπη Ελλάδα».

Στη συνέχεια  ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων από τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα στις περιοχές τους.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει για ενίσχυση του συνεργατισμού και σημείωσε ότι με σωστή και οργανωμένη δουλειά, αλλά και με τη συνεργασία όλων θα τα καταφέρουμε. 

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο ΥπΑΑΤ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ωριμότητα της συζήτησης, αλλά και για το κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου και των εκπροσώπων των αγροτοκτηνοτρόφων.

Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε την ανάγκη ισχυροποίησης της παρουσίας νέων στον πρωτογενή τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η απόφασή του για ένταξη και των περίπου 2.500 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, με την εξασφάλιση επί πλέον 77 εκατ. ευρώ. «Πρέπει να κάνουμε το επάγγελμα του αγρότη πιο ελκυστικό», είπε και τόνισε ότι στόχος είναι έως το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί στον πρωτογενή τομέα επί πλέον 60.000 νέοι». 

Επανέλαβε ότι προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, «και αυτό το κάνουμε πράξη στο ελάχιστο διάστημα που βρισκόμαστε στο υπουργείο». Σε ό,τι αφορά την ένταξη νέων στο αγροτικό επάγγελμα, σημείωσε ότι απαιτούνται κίνητρα που θα μετριάζουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

Για τον ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε ότι ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του θα είναι το πρώτο νομοθέτημα που θα έλθει από το Υπουργείο στη Βουλή.

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωσε ότι ο Οργανισμός δεν έχει αποκτήσει τον βηματισμό που θα ήθελε. «Χρειάζεται δουλειά εντατική. Θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια, ηρεμία, αξιοπιστία, κάτι που επιδιώκεται και από τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ αλλά και από τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που κατάλαβαν ότι ο Οργανισμός δεν είναι αυτόνομο κρατίδιο. Είναι εποπτευόμενος φορέας. Ελέγχεται και εποπτεύεται από το ΥΠΑΑΤ και θα εκτελεί με ευλάβεια και διαφάνεια όλα αυτά που προβλέπονται από τη σύσταση λειτουργίας του». Και προσέθεσε: «Βήμα βήμα, αλλά με ταχύτητα, απαντούμε στις αγωνίες των αγροτών ώστε να υπάρξει ηρεμία. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε γιατί όντως υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν λυθεί».

Κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση μίλησε για την ανάγκη στοχευμένων δράσεων ιδίως σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση υδάτινων πόρων μέσω του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», ύψους 4 δις ευρώ. Παράλληλα έκανε λόγο για «τσουνάμι προβλημάτων που δημιούργησε η κλιματική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία», αλλά σημείωσε ότι είναι ικανοποιημένος από την εμπιστοσύνη που βλέπει στο βλέμμα των συνομιλητών του παραγωγών. «Είναι μαχητές, είναι παλικάρια. Δεν το βάζουν κάτω και μαζί θα δουλέψουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά, ο ΥπΑΑΤ επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά, το οποίο, μεταξύ άλλων, σχεδιάζει και υλοποιεί ερευνητικά και πιλοτικά έργα για την επίλυση των προβλημάτων και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών της ελιάς, εσπεριδοειδών, υποτροπικών φυτών, αμπέλου και κηπευτικών».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: