Ενίσχυση για ζωοτροφές: Πότε θα καταβληθούν, τι ισχύει με το ακατάσχετο

Μετά από πλήθος ερωτημάτων από κτηνοτρόφους σχετικά με το αν ισχύει το ακατάσχετο για τις ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους λόγω της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών (Μέτρο 22), σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» από ανώτατη διοικητική πηγή του ΟΠΕΚΕΠΕ προκύπτει ότι αυτές δύνανται να κατασχεθούν, δηλαδή δεν είναι ακατάσχετες. Να σημειωθεί ότι στο ΦΕΚ με ημερομηνία 18/11/2022 για την εφαρμογή του μέτρου δεν υπήρχε αναφορά περί ακατάσχετου.

Ωστόσο παραγωγοί μας επεσήμαναν ότι σε προγενέστερη στήριξη που είχε δοθεί μέσα στο 2022 από πλευράς ΥΠΑΑΤ και πάλι σε κτηνοτρόφους (λαμβάνοντας τότε υπόψιν ένα ποσοστό 2% επί του τζίρου και όχι τον αριθμό των ζώων όπως ισχύει στην παρούσα ενίσχυση) υπήρχε ρητή αναφορά για ενίσχυση «ακατάσχετη, αφορολόγητη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων».

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής και παρά τα όσα γράφτηκαν από μερίδα του τύπου, εξακολουθεί να ισχύει βάσει της ίδιας πηγής ότι το πιο πιθανό είναι η πληρωμή να γίνει στις 30 Ιανουαρίου (πέντε ημέρες για ενστάσεις μετά την ανάρτηση του προσωρινού πίνακα, συν ακόμα κάποιες μέρες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πληρωμή).