Ενσιρώματα: Αρχές Αυγούστου οι πρώτες κοπές

-Διαφήμιση-

Στην τελική φάση βρίσκονται οι καλλιέργειες καλαμποκιού που προορίζονται για ενσίρωμα. Στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα ξεκινήσουν και οι κοπές των στελεχών του καλαμποκιού, εφόσον τα φυτά έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο ωρίμανσης. «Τα φυτά του καλαμποκιού αναπτύσσονται κανονικά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Η επάρκεια του νερού σε σύγκριση με άλλες χρονιές είναι ικανοποιητική και όλα δείχνουν ότι αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσουμε την κοπή των στελεχών. Το σύνολο της παραγωγής έχει κλείσει με συμφωνητικά από κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Οι τιμές που έχουμε συμφωνήσει κυμαίνονται από 4 έως 4,5 λεπτά το κιλό», τονίζει ο Αντώνης Πέρος, παραγωγός από το Μουρίκι Θηβών.

Οι αποδόσεις σύμφωνα με τον κ. Πέρο μπορούν να ξεπεράσουν τους 7 τόνους και αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί από τις κτηματολογικές συνθήκες, όπως επίσης και από την περιποίηση των φυτών από τους παραγωγούς.

Όψιμη η παραγωγή στον Δομοκό

Για όψιμη χρονιά κάνει λόγο ο Νίκος Θεοδοσίου, παραγωγός από την περιοχή του Δομοκού. «Προς τα τέλη Αυγούστου προσανατολιζόμαστε να αρχίσουμε την κοπή των στελεχών του καλαμποκιού που προορίζονται για ενσίρωμα.

Η σπορά ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου και η μέχρι τώρα πορεία των φυτών εξελίσσεται κανονικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από εντομολογικές ή μυκητολογικές προσβολές. Χρησιμοποιούμε υβρίδια μεγάλου βιολογικού κύκλου για καλύτερες αποδόσεις και οι τιμές που έχουμε συμφωνήσει κυμαίνονται στα 3,6 λεπτά το κιλό», τονίζει.

Μειωμένες οι εκτάσεις στη Λάρισα

Οι χαμηλές τιμές στο γάλα επηρέασαν και την καλλιέργεια του καλαμποκιού για ενσίρωμα, όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Παναγιώτου, αντιπρόεδρος του ΘΕΣγη. «Η τιμή του γάλακτος και η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της κτηνοτροφίας, έχουν ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών να επιστρέψει στο βαμβάκι. Ένας άλλος παράγοντας που επηρέασε αυτήν τη στροφή είναι το υψηλό κόστος παραγωγής του καλαμποκιού λόγω των ποσοτήτων που απαιτούνται».

-Διαφήμιση-