Οι ενστάσεις των Θεσσαλών αγροτών για τη νέα ΚΑΠ

Σήμερα ενημερωτική ημερίδα στη Νίκαια Λάρισας

Την παράταση στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τουλάχιστον για έναν χρόνο, ή σε διαφορετική περίπτωση να βρεθούν αντισταθμιστικές δράσεις που θα καλύψουν την απώλεια εισοδήματος που θα προκύψει, προτίθενται να ζητήσουν αγροτικοί φορείς της Θεσσαλίας στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν σήμερα στη Νίκαια το ΥΠΑΑΤ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ. Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται σημαντική, καθώς δεν υπήρξε έγκαιρη και σωστή ενημέρωση για όσα προβλέπει η νέα προγραμματική περίοδος στο καθεστώς των ενισχύσεων και είναι άγνωστες οι εφαρμοστικές αποφάσεις.

Οι θεσσαλικοί αγροτικοί φορείς, σε σύσκεψη που διοργάνωσε προ ημερών η περιφέρεια για την καλύτερη προετοιμασία της Θεσσαλίας, έκαναν λόγο για «άδικη στοχοποίηση καλλιεργειών του κάμπου», καθώς υπάρχουν περιοχές, ακόμη και ολόκληροι νομοί, όπως της Λάρισας και της Καρδίτσας, που πλήττονται καίρια από όσα προβλέπει η νέα ΚΑΠ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα της Νιτρορύπανσης, σε σχέση με τη συνδεδεμένη καλαμποκιού. Όπως είναι γνωστό, βάσει των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, η Συνδεδεμένη Ενίσχυση στο καλαμπόκι δεν θα καταβληθεί σε αρκετές περιοχές, λόγω κακής ποιοτικής και ποσοτικής σύστασης του νερού. Την ίδια στιγμή, σε άλλες περιφέρειες -οι οποίες δεν έχουν συντάξει ανάλογα Σχέδια- θα συνεχίσει να καταβάλλεται η Συνδεδεμένη Ενίσχυση στο καλαμπόκι και ας έχουν ανάλογα προβλήματα με το νερό.

Η αντιπρόταση των Θεσσαλών για το καλαμπόκι είναι να προβλέπεται ενίσχυση όταν εφαρμόζεται στάγδην άρδευση (πότισμα με λάστιχο). Αντίστοιχα, βαμβακοπαραγωγοί προτείνουν να τρέξει φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα για την καλλιέργεια, ώστε να καλυφθεί εισοδηματικά η απώλεια της νιτρορύπανσης.

Αρκετοί παραγωγοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους και κάνουν λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό», καθώς η προβλεπόμενη μείωση κατά 50% των δραστικών ουσιών (εντομοκτόνα – ζιζανιοκτόνα) θα πλήξει καίρια την παραγωγή, σε αντίθεση με άλλες χώρες, εκτός ΕΕ, στις οποίες δεν θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μείωση.

Άλλοι πάλι συνεταιριστές εκφράζουν τη δυσφορία τους για κάποια… ψιλά γράμματα που υπάρχουν στο Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας και τα οποία φαίνεται να ευνοούν συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο, ο οποίος χρειάζεται για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση.