Ενστάσεις Θεσσαλών συνεταιριστών για το νομοσχέδιο Βορίδη
✱ Αχιλλέας Λιούτας: Χωρίς τον σφιχτό εναγκαλισμό του κράτους η λειτουργία των συνεταιρισμών

«Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου, αν και έρχεται για διαβούλευση με σημαντική καθυστέρηση, περιέχει κάποια αδύναμα σημεία, τα οποία θα τα θέσουμε ως ΣΑΣΟΕΕ υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ. Ο συνεργατισμός, που έχει προσφέρει πολλά στην πατρίδα μας, πρέπει να είναι ελεύθερος, να μην αλλοιωθεί η μορφή του». Αυτά δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣ Βόλου και αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Νικήτας Πρίντζος, προσθέτοντας την αντίθεσή του στην είσοδο ιδιωτών-επενδυτών, διότι «από τη στιγμή που θα κυριαρχήσει η σκοπιμότητα του κέρδους, θα αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του συνεργατισμού και στο τέλος οι ιδιώτες θα αλώσουν τον χώρο».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας, σχολιάζοντας πάντα το δημοσίευμα της «ΥΧ» που αποκάλυπτε τα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου, δηλώνει πως «ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς θα πρέπει να λάβει υπόψη τη διεθνή εμπειρία της λειτουργίας των συνεταιρισμών, οι οποίοι όπου λειτουργούν χωρίς τον σφιχτό εναγκαλισμό του κράτους με όρους που τους επιτρέπουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, είναι βιώσιμοι, υγιείς και επωφελείς για τα μέλη τους».
Καθυστέρηση
Κατ’ αρχάς, ο κ. Πρίντζος μιλά για «διστακτικότητα και καθυστέρηση από την ηγεσία του υπουργείου», τονίζοντας πως «ως ΣΑΣΟΕΕ μάς ζητήθηκε πριν από δύο μήνες να δώσουμε ένα πλήρες σχέδιο για τον νέο νόμο, κάτι που πράξαμε εγκαίρως και με εμπεριστατωμένες απόψεις, αλλά δυστυχώς διαπιστώνω πως υπάρχει καθυστέρηση. Προσωπικά, θα δώσω ένα χρονικό περιθώριο για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού τομέα στο ΥΠΑΑΤ, αλλά κρατώ μικρό καλάθι». Ειδικότερα, ο Βολιώτης συνεταιριστής, σχολιάζοντας όσα αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα η «ΥΧ» για τις προτάσεις του Μ. Βορίδη περί νέων συνεταιρισμών, επικεντρώθηκε στα παρακάτω σημεία:
✱ Συμμετοχή μελών-επενδυτών: «Δεν μου ακούγεται καλά, γιατί θα αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα των συνεταιριστικών οργανώσεων και του σκοπού για το οποίο έγιναν.
Οι συνεταιριστικές οργανώσεις θα πρέπει να είναι ελεύθερες. Ας μην ξεχνούν κάποιοι ότι η προσφορά των συνεταιρισμών στον αγροτικό κόσμο ήταν τεράστια. Για τα προβλήματά τους δεν φταίνε μόνο οι συνεταιριστές. Θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο νέος νόμος περί συνεταιρισμών, να υπάρξει αναγέννηση, όχι όμως με τον τρόπο αλλοίωσης της μορφής των συνεταιριστικών οργανώσεων. Όχι στην είσοδο των ιδιωτών-επενδυτών στη γενική συνέλευση», τόνισε.
✱ Ποσοστό παραδοτέας παραγωγής: «Δεν συμφωνώ καθόλου με το πλαφόν της ελάχιστης παράδοσης. Θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός ή προσδιορισμός για το ποια προϊόντα παραδίδονται.
Για παράδειγμα, στις αροτραίες καλλιέργειες, τι θα συμβεί όταν κάποιος συνήθως παραδίδει σιτάρι, κριθάρι ή καλαμπόκι και τον επόμενο χρόνο αποφασίσει για δικούς του λόγους να αλλάξει καλλιέργεια, στην οποία ο συνεταιρισμός δεν δραστηριοποιείται; Θα τον διαγράψουμε από μέλος; Έτσι κι αλλιώς, οι προηγούμενοι νόμοι προέβλεπαν την ελάχιστη παράδοση του προϊόντος σε ποσοστό 80%. Μου ζητούν οι κτηνοτρόφοι να πάρω όλο το γάλα. Μα, πώς μπορώ να το παστεριώσω όλο;
Ίσως κάποιοι ζητήσουν να το απορροφήσω σε τιμές μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να προσφέρει ο συνεταιρισμός ή βγάζουν μια μεγάλη παραγωγή που δεν μπορώ να παραλάβω. Είναι λογικό να τους δεσμεύσω; Υπάρχουν, λοιπόν, ιδιαιτερότητες και πρακτικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν», επισήμανε.
ΚίνητραΑπό την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας, υποστηρίζει πως «ο νέος νόμος οφείλει να θεσπίσει συγκεκριμένα κίνητρα τόσο για την ενίσχυση της ρευστότητας των συνεταιρισμών όσο και για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των παραγωγικών τους μέσων με επιπλέον ενίσχυση των συνεταιρισμών, στα επενδυτικά τους σχέδια». Σύμφωνα με τον Τρικαλινό συνεταιριστή, η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι όσοι συνεταιρισμοί αντιλαμβάνονταν τον ρόλο τους ως επιχειρήσεις με κοινωνικό όμως σκοπό, κατάφεραν να παραμείνουν ενεργοί και να λειτουργούν αποτελεσματικά προς όφελος των μελών τους και των τοπικών οικονομιών. Από την άλλη, όσοι συνεταιρισμοί λειτούργησαν με παρωχημένες λογικές και αντιλήψεις του παρελθόντος, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. «Ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς θα πρέπει να λάβει υπόψη αυτή την πραγματικότητα, αλλά και τη διεθνή εμπειρία της λειτουργίας των συνεταιρισμών» σημείωσε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε: «Οι συνεταιρισμοί δεν έχουν περισσότερη ανάγκη από γραφειοκρατία, αλλά από ένα ξεκάθαρο, σύγχρονο και υγιές πλαίσιο λειτουργίας που θα δίνει τη δυνατότητα αναμόρφωσής τους προς όφελος των μελών τους, των εργαζομένων και των τοπικών οικονομιών». |