Ένταση στην επίσκεψη Αποστόλου στη Λάρισα. Τι είπε ο Υπουργός για τις πληρωμές

Ένταση στην επίσκεψη Αποστόλου στη Λάρισα. Τι είπε ο Υπουργός για τις πληρωμές

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών κυρίως για εκκρεμότητες παρελθόντων ετών μέσα στο επόμενο 40ήμερο κατέθεσε από τη Λάρισα, όπου βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ για ζητήματα που θα επιλυθούν στο …μέλλον, ζήτησε την κατανόηση των παραγωγών «λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται η χώρα και της αυστηρής κοινοτικής νομοθεσίας». Χωρίς αυτοκριτική διάθεση, αλλά με σαφείς αιχμές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων «για δεσμευτικές συμφωνίες που υπεγράφησαν κι έπρεπε να τηρηθούν, π.χ. φέτα), κατά της προηγούμενης διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ «για τα προβλήματα πληρωμών», ακόμη και κατά των βιομηχάνων που δεν στηρίζουν όσο θα έπρεπε τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, ο κ. Αποστόλου προχώρησε σε έναν εξαντλητικό διάλογο με τους αγρότες (η συζήτηση ξεκίνησε στις 10:30 π.μ. και ολοκληρώθηκε μετά τις 2:30 μ.μ.) και υπερασπίστηκε στην κυβερνητική πολιτική στον πρωτογενή τομέα.

Σε ότι αφορά τις πληρωμές, ο ΥΠΑΑΤ Βαγγέλης Αποστόλου παρουσίασε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (επιβεβαιώνοντας όσα είχε γράψει η ΥΧ προ ημερών), ενώ στην δευτερολογία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κι αφού είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις εκπροσώπων αγροτών, σχολιάζοντας τα παράπονα που ακούστηκαν για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και στην χαώδη κατάσταση που κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας του, κλήθηκε να επιστρέψει πρόστιμα πολλών δις ευρώ που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. επειδή δεν ακολουθήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες. Επειδή λοιπόν δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, είμαστε προσεκτικοί.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα κτηνοτροφικά ζητήματα, με τον υπουργό κ. Αποστόλου να επιτίθεται εναντίον όσων μιλούν για «ήττα της Ελλάδας στη μάχη για την παραγωγή φέτας», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «για λόγους μικροπολιτικών αγυρτειών και σκοπιμοτήτων παρασύρουν και παρασύρονται σε καταγγελίες ότι χάσαμε το όνομα της φέτας». Υποστήριξε δε, πως «δε χάσαμε τίποτε. Δίνουμε μάχη με ανοιχτό μυαλό και χωρίς μικροψυχίες για να βελτιώσουμε το αρνητικό καθεστώς που κληρονομήσουμε και να κερδίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.» Επίσης ο υπουργός άφησε αιχμές κατά των βιομηχάνων, αφού δεν βοήθησαν όσο έπρεπε στην προώθηση και προστασία του προϊόντος.    

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας αναφέρθηκε στα προβλήματα πληρωμών που αποτελούν «βραχνά και θηλιά στον λαιμό του κτηνοτρόφου», για τις αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί για τον καταρροικό, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ζητώντας διαχωρισμό των εισφορών των κτηνοτρόφων, ώστε τα χρήματα τους να μην πηγαίνουν στη φυτική παραγωγή.   

Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην ελληνική γεωργία ζήτησαν δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης, και ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ενώ εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων στάθηκαν ιδιαίτερα στην άδικη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ πολιτείας και αγροτών, αφού από την μία δεν έχουν πληρωθεί για προγράμματα προηγούμενων ετών και από την άλλη καλούνται να προπληρώσουν φόρο που φθάνει το 75% του εισοδήματος τους.         

Ένταση με την ΕΟΑΣΝΛ

Την ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διέκοψε ομάδα αγροτών και συνδικαλιστών από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, (το μπλόκ της Νίκαιας), που εισέβαλε στην αίθουσα με φωνές και συνθήματα, ισχυριζόμενοι ότι δεν υλοποιήθηκαν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί από τον πρωθυπουργό και τον κ. Αποστόλου, στη συνάντηση που είχαν μαζί τους, στις 23 Φεβρουαρίου, στο μέγαρο Μαξίμου. Αρχικά η ισχυρή αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στο χώρο απαγόρευσε στους αγρότες να εισέλθουν στο Χατζηγιάννειο με το πανό το οποίο άνοιξαν τελικά στην είσοδο του κτηρίου και τους επετράπη η είσοδος μισή περίπου ώρα αργότερα. Αφού ακολούθησε νέος κύκλος διαβουλεύσεων από τον οποίο επίσης δεν έλειψε η ένταση, οι αγρότες μπήκαν στην αίθουσα την ώρα της ομιλίας του κ. Αποστόλου, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των μπλόκων και ενάντια στην κυβέρνηση. Υπήρξε αντιπαράθεση των αγροτών με τον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παπαδόπουλο και παρευρισκόμενους στην εκδήλωση και λίγο αργότερα οι αγρότες αποχώρησαν.

Να σημειωθεί ότι ο Β. Αποστόλου επισκέφθηκε νωρίς το απόγευμα τις εγκαταστάσεις της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής και συζήτησε με τον δήμαρχο κ. Καλογιάννη τις προοπτικές αξιοποίησης της, συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη με τους δημάρχους του νομού, ενώ το πρόγραμμα του ολοκληρώνεται με την υπογραφή σύμβασης για την παραχώρηση έκτασης του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στη δημοτική αρχή.

  • Γ. Ρούστας   

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε:

Στις επερχόμενες πληρωμές για σειρά εκκρεμοτήτων προς τους αγρότες ανακοίνωσε από τη Λάρισα την Τρίτη 12/7 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου επιβεβαιώνοντας το καλοκαιρινό χρονοδιάγραμμα πληρωμών που δημοσίευσε πρώτη η «ΥΧ» στο φύλλο της Παρασκευής 8/7/. Να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψή του επικράτησε ένταση. Συγκεκριμένα, αγρότες που προέρχονταν από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αρχικά ήρθαν σε έντονο διαπληκτισμό με την αστυνομία γιατί δεν τους επιτρέπονταν η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης, αλλά στη συνέχεια μπήκαν από τη δεύτερη πόρτα της αίθουσας αποδοκιμάζοντας τον υπουργό.

Παρά την ένταση, ο ίδιος ο κ. Αποστόλου διαρκώς καλούσε τους μαινόμενους αγρότες να πάρουν το λόγο στο βήμα, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό. Οι αγρότες αποχώρησαν λίγα λεπτά αργότερα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε:

Από τέλος Ιουνίου ξεκίνησε η πληρωμή των σχεδίων βελτίωσης.

Μέχρι τέλος Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για τους νέους αγρότες, τις ιδιωτικές επενδύσεις ΟΠΑΑΧ, τα μικρά δημόσια έργα, τα σχέδια βελτίωσης (συνέχιση πληρωμών), τη συνδεδεμένη σποροπαραγωγή, τις συνδεδεμένες στο ζωικό κεφάλαιο, το λεγόμενο «πρασίνισμα» (δείγμα ελέγχου) και για τους παραγωγούς στους οποίους έχει καθυστερήσει ο προσδιορισμός του «ενεργού παραγωγού».

«Πιθανόν τον Αύγουστο» με ενδεχόμενο παράτασης θα πληρωθεί το Leader.

Μέχρι τις 15 Αυγούστου θα εξοφληθεί η εξισωτική αποζημίωση και για τους δικαιούχους που ήταν στο δείγμα ελέγχου.

Ο υπουργός μίλησε επίσης για πληρωμές που όμως λόγω εξέτασης τεχνικών θεμάτων, δεν επιτρέπουν τον ακριβή προσδιορισμό της ημερομηνίας καταβολής.

Αυτά είναι τα αγροπεριβαλλοντικά (βιολογικά, Νιτρορύπανση), η βιολογική κτηνοτροφία και οι  σπάνιες Φυλές (έχουν ήδη πληρωθεί οι δικαιούχοι των νομών των οποίων είχαν αποστείλει φακέλους πληρωμής έως 31.12.2015 (Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα). 

Με πληροφορίες από το onlarissa.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποστόλου από τη Λάρισα: Προτεραιότητα στους Νέους Αγρότες και στα προϊόντα στρατηγικής σημασίας κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ

Δύο είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ:

  • Η αναθεώρηση της διανομής των ιστορικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα που δυσκολεύουν την εγκατάσταση των νέων στη γεωργία.
  • Η στήριξη με  Συνδεδεμένες Ενισχύσεις των  στρατηγικής σημασίας και  υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων, με βάση τις στρατηγικές εθνικές επιλογές στον αγροτικό τομέα.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στην ημερίδα του Υπουργείου με θέμα «Πολιτικές στον αγροτικό χώρο της Θεσσαλίας»,  που πραγματοποιείται στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας.

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου:

«Είναι στρατηγική επιλογή μας να στηρίξουμε την αιγοπροβατοτροφία, τα προϊόντα της  οποίας,  η φέτα, το γάλα, το γιαούρτι αλλά και το κρέας,  καλύπτουν εγχώριες ανάγκες, αλλά και ανοίγουν  δρόμους στις διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό η καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών και ψυχανθών που αποτελούν άριστες ζωοτροφές, θα έχουν  βασική προτεραιότητα στην πρότασή μας για την αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Είναι αδιανόητο να πληρώνουμε ως χώρα πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για εισαγωγή σόγιας.

Προχωράμε σε αυτές τις επιλογές, όχι μόνο για να αναστρέψουμε τη στρεβλότητα της σχέσης φυτικής παραγωγής προς τη ζωϊκή, που είναι 72% προς 28%, αλλά και για να διασφαλίσουμε  ένα ελάχιστο ή και συμπληρωματικό εισόδημα στις πιο δόκιμες για την κτηνοτροφία  περιοχές της χώρας».

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ακόμα ότι κονδύλια ύψους άνω των 300 εκ. ευρώ  θα διατεθούν από το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού επενδυτικού κόστους 6 δις, για την είσοδο 24.000 περίπου νέων αγροτών.

«Οι στρατηγικές μας επιλογές στο ΠΑΑ διατρέχονται οριζόντια από την εισαγωγή της καινοτομίας σε όλες της τις μορφές» είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφερόμενος ειδικότερα σε:

  • συμβουλευτικές δομές για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους, κτηνίατρους και οικονομολόγους
  • συμπράξεις καινοτομίας που προωθούνται μέσω επιχειρησιακών ομάδων, που  συστήνονται από αγρότες, ερευνητές, συμβούλους
  • σύσταση Ομάδων Παραγωγών και με 100% κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.