Εντείνονται οι πιέσεις για την υλοποίηση του AΡΤΕΜΙΣ 2

«Γιατί δεν εφαρμόζεται μια δοκιμασμένη λύση κατά των ελληνοποιήσεων;» ρωτούν οι κτηνοτρόφοι

Με κοινή ανακοίνωσή τους την Τρίτη 13/12, τέσσερις κτηνοτροφικοί φορείς και συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), το Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Φορέων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής δημοσιοποίησαν επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά, απευθύνοντας το ερώτημα «γιατί σταμάτησε, αντί να επεκταθεί, η λειτουργία του προγράμματος ψηφιοποίησης της αλυσίδας διακίνησης του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, γνωστού και ως ΑΡΤΕΜΙΣ 2».

Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι το σύστημα είχε δοκιμαστεί με επιτυχία, ενώ έκτοτε ακολούθησε σειρά εξαγγελιών για την υλοποίησή του, που όμως ποτέ δεν μετουσιώθηκε σε πράξεις.

Το AΡΤΕΜΙΣ 2 ήταν πρωτοβουλία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, που ξεκίνησε το 2020 και προέβλεπε την ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή και στη διακίνηση του γάλακτος, με ταυτόχρονη ψηφιακή καταγραφή όλων των σταδίων μεταφοράς του γάλακτος, από τον κτηνοτρόφο στο βυτιοφόρο και από το βυτιοφόρο μέχρι τη δεξαμενή γάλακτος του τυροκομείου, με παράλληλη αποστολή των στοιχείων του γάλακτος σε βάση δεδομένων για την καταχώρισή τους στα ισοζύγια γάλακτος (βλ. σχεδιάγραμμα). Δοκιμάστηκε με επιτυχία για δύο χρόνια σε δύο συνεταιρισμούς της Θεσσαλίας.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν, ανέφερε τα εξής: «Το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ 2 είναι μια σύλληψη και πρωτοβουλία της νυν διοίκησης του Οργανισμού. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι και οι 200 κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν στην πιλοτική του λειτουργία που υλοποιήθηκε στην περιοχή της Ελασσόνας, έμειναν πολύ ικανοποιημένοι, καθώς εκτός των άλλων ο τρόπος καταγραφής των δεδομένων τους απάλλασσε από την υποχρέωση της μηνιαίας καταγραφής των ισοζυγίων. Επιπλέον, τα στοιχεία του γάλακτος που θα εισάγονται στο σύστημα δεν είναι δυνατόν να παραποιηθούν με κανέναν τρόπο, λόγω εφαρμογής της τεχνικής blockchain. Θεωρώ ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ βλέπει πολύ θετικά την ιδέα αυτή και απομένει η θέσπιση του απαραίτητου κανονιστικού πλαισίου, δηλαδή να βγουν οι αποφάσεις που χρειάζονται για τη θεσμοθέτησή του».

Οι τομείς που η ψηφιοποίηση κάνει τη διαφορά

Ο καθηγητής του ΓΠΑ Νίκος Χωριανόπουλος, την περίοδο που έτρεχε το πρόγραμμα, ήταν ερευνητής στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και είχε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του ΑΡΤΕΜΙΣ 2. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ», «το έργο αξιοποιεί την τεχνολογία blockhain, η οποία έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ζητήματα ιχνηλασιμότητας και διαφάνειας στην καταγραφή στοιχείων, ενώ αξιοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, τόσο στην αγροδιατροφή όσο και σε άλλους τομείς.

Για κάθε συναλλαγή μεταξύ του τυροκομείου και του κτηνοτρόφου, το σύστημα δημιουργεί και διατηρεί ψηφιακό αρχείο που δεν παραποιείται, ενώ ο παραγωγός ενημερώνεται για τα στοιχεία μέσω SMS στο κινητό του. Έτσι, για παράδειγμα, γνωρίζει πόσο γάλα παρέδωσε στο βυτίο της επιχείρησης και ποιο φορτηγό παρέλαβε το γάλα του. Αντίστοιχα, η επιχείρηση γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τη θέση και τη διαδρομή του φορτηγού της και οποιαδήποτε αλληλεπίδραση είχε ο οδηγός με τον κάθε παραγωγό».

Όπως γίνεται αντιληπτό, η πλήρης ψηφιοποίηση και ιχνηλασιμότητα της διαδρομής του γάλακτος θα αποτελούσε ένα καθοριστικό βήμα προς την πάταξη των ελληνοποιήσεων. Τι λένε, όμως, οι κτηνοτρόφοι που το δοκίμασαν;

Ο Γιώργος Μηλιώνης, πρόεδρος του συνεταιρισμού της Ελασσόνας «Γάλα Ελάςς», γνωρίζει από πρώτο χέρι τα οφέλη της εφαρμογής, καθώς ο συνεταιρισμός τη δοκίμασε για αρκετούς μήνες: «Πράγματι, είχαμε συμμετάσχει πιλοτικά στο πρόγραμμα του ΑΡΤΕΜΙΣ 2. Με το που παίρνει το φορτηγό το γάλα αποστέλλεται μήνυμα στον παραγωγό, στα γραφεία του συνεταιρισμού και στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με την ποσότητα του γάλακτος και την ώρα παραλαβής. Θεωρώ ότι το σύστημα είναι αξιόπιστο, όσον αφορά το θέμα της ακρίβειας των στοιχείων και της άμεσης αποστολής τους στους εμπλεκομένους. Κατά τη δική μας άποψη, πρέπει να επανέλθει και να εφαρμοστεί οπουδήποτε υπάρχει μεταφορά γάλακτος».

Πηγή: ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

«Ελάχιστο το κόστος σε σύγκριση με τα οφέλη», λένε οι υπέρμαχοι

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, το κόστος του ΑΡΤΕΜΙΣ 2 φτάνει περίπου το 1 εκατ. ευρώ, ενώ τα οφέλη, εφόσον το σύστημα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, μπορούν να φτάσουν τα 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και, μάλιστα, με μια συντηρητική εκτίμηση.

Όπως, μάλιστα, δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Χαρουτουνιάν, το κονδύλι που απαιτείται για την υλοποίηση του έργου είναι διαθέσιμο από τις κρατήσεις που εισπράττει ο ΕΛΓΟ από τους παραγωγούς για το γάλα.

Πώς αναλύονται, όμως, τα οικονομικά οφέλη; Όπως μας εξήγησε ο κ. Χωριανόπουλος, «τα οφέλη χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Η πρώτη είναι το όφελος από τις πιθανές νοθείες και ελληνοποιήσεις. Η δεύτερη είναι τα οφέλη που θα προκύψουν στα εισοδήματα των κτηνοτρόφων και η τρίτη τα γραφειοκρατικά και διαχειριστικά κόστη, που θα μειωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον εξορθολογισμό του κόστους όλων των διαδικασιών που περιλαμβάνονται στη διακίνηση του γάλακτος (π.χ. λιγότερες εργατοώρες και συμπλήρωση εγγράφων από παραγωγούς, οδηγούς κ.λπ., εξοικονόμηση καυσίμων κ.ά.)».

Με την άποψη ότι το κόστος του έργου είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα οφέλη του συστήματος συντάσσεται και ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, ο οποίος δήλωσε στην «ΥΧ» τα εξής: «Το σύστημα μας είχε παρουσιαστεί και συνδράμαμε κι εμείς με τις σκέψεις και την εμπειρία μας για να βελτιώσουμε κάποια κενά που είχαμε διαπιστώσει. Η ουσία είναι ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει και, όπως αναφέρουμε στην επιστολή, δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν έχει γίνει αυτό. Μόνο όσοι παρανομούν επιθυμούν να μην προχωρήσει το ΑΡΤΕΜΙΣ 2».