ΕΟΑΣΝΛ: Αγροτικό συλλαλητήριο για τις αποζημιώσεις λόγω παγετού, στις 16 Ιουνίου στη Λάρισα

Πρόσκληση σε αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού και ιδιαίτερα σε όσους επλήγησαν από τον παγετό του Απριλίου να δώσουν μαζικό και βροντερό παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας απηύθυνε η ΕΟΑΣΝΛ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την διοργάνωση μαζικής πομπής με τρακτέρ και αυτοκίνητα στην Λάρισα την Τετάρτη 16 Ιουνίου που θα καταλήξει σε μεγάλη συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία της πόλης, στις 8 το βράδυ.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρίζος Μαρούδας (στο πλευρό του ήταν οι κ.κ. Σακοράφας, Καραμούλας) τονίστηκε η απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει προκαταβολή στους παγετόπληκτους και να καταβάλει δίκαιες αποζημιώσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην έλλειψη εργατικών χεριών στην ύπαιθρο.

Παγετός

Σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα «πέρασαν δυο μήνες και καθώς τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν αλλού, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις από τα πολυάριθμα κυβερνητικά κλιμάκια που τις πρώτες ημέρες εμφανίστηκαν στον Νομό μας, έμειναν ως συνήθως υποσχέσεις. Η ΕΟΑΣΝΛ προσπαθεί να κλείσει συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης πριν το Πάσχα. Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά πάνω από 15 φορές με το γραφείο του, τον διευθυντή του γραφείου του και άλλους υπεύθυνους. Ποτέ δεν πήραμε απάντηση και δεν κλείστηκε φυσικά η συνάντηση.

Ο λόγος που κρύβεται ο Υπουργός είναι ότι δεν θέλουν να δεσμευτούν σε κάτι από τα αιτήματα που τους έχουμε θέσει με τα μεγάλα μαζικά συλλαλητήρια σε Τύρναβο, Αγιά και Ελασσόνα που έγιναν αμέσως μετά τον παγετό. Προσπάθησαν από την αρχή και επιχειρούν στην συνέχεια να καθησυχάσουν τους αγρότες που έχουν πληγεί από τον παγετό με διάφορες υποσχέσεις και παχιά λόγια, με δήθεν έγκυρες πηγές που διαρρέουν στα ΜΜΕ ότι όλα θα λυθούν. Δεν έχουν δεσμευτεί ότι θα υπάρχει ενίσχυση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι ζημιές μόνο από τον παγετό σε όλη την χώρα ξεπερνάνε τα 400 εκ. Ευρώ και το ταμείο του ΕΛΓΑ που στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων έχει να διαθέσει στην καλύτερη περίπτωση 154 εκ. Ευρώ για τις αποζημιώσεις. Δεν έχουν καμιά πρόθεση να δώσουν προκαταβολή όπως έγινε με τον ΙΑΝΟ ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα τρέχουν, οι παραγωγοί ξοδεύονται για να καλλιεργήσουν τα χωράφια ακόμη και αν δεν υπάρχει παραγωγή».

Εργάτες γης

Ακολούθως ο κ.Μαρούδας αναφέρθηκε στο σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, «παρά την έγκαιρη προειδοποίηση από την ΕΟΑΣΝΛ να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση, για να επιτραπεί η είσοδος αλλοδαπών εργατών γης που αποτελούν την ραχοκοκαλιά για την συγκομιδή της παραγωγής και άλλες εργασίες. Φυσικά με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την διαφύλαξη της υγείας όλων, την απρόσκοπτη είσοδο, διαμονή, εργασία στα χωράφια. Ενώ η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα για τους τουρίστες για να εξασφαλίσει κέρδη για τους ξενοδόχους, κρατάει κλειστά τα σύνορα για τους εργάτες γης. Η ΚΥΑ που θα υπογράψει στις 15 Ιουνίου είναι κοροϊδία και όσοι βγαίνουν και πανηγυρίζουν και ευχαριστούν τους υπουργούς για την δήθεν τεράστια επιτυχία είναι υπόλογοι απέναντι στους αγρότες που βλέπουν την παραγωγή τους να μένει αμάζευτη και να σαπίζει πάνω στα δέντρα όπως τα κεράσια στην Αγιά».