ΕΟΑΣΝΛ: Στα χωριά από Δευτέρα τα τρακτέρ, λίγες μέρες μετά στην Νίκαια

ΕΟΑΣΝΛ: Στα χωριά από Δευτέρα τα τρακτέρ, λίγες μέρες μετά στην Νίκαια

Να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από Δευτέρα και κάποια στιγμή στο τέλος της εβδομάδας και ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες να ξεκινήσει η πομπή για την Νίκαια. Αυτό αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης 19/1 η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας σε σύσκεψη που πραγματοποίησε στο Βασιλί Φαρσάλων.

Η ολιγοήμερη παράταση από τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε έξοδο των τρακτέρ στην εθνική οδό από τις 23 Ιανουαρίου, κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των ζημιών που προκάλεσε στις αγροτικές καλλιέργειες ο χιονιάς. Μέχρι και την Δευτέρα, στελέχη της Ομοσπονδίας θα «οργώσουν» τον νομό, περιοδεύοντας σε πολλά χωριά (σήμερα θα επισκεφθούν την Ζωοδόχο Πηγή και την Κρήνη Φαρσάλων), εξηγώντας στους αγρότες τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να μείνουν στα καφενεία, αλλά να βγούνε στους δρόμους, διεκδικώντας μέσα από τις τάξεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων τα δίκαια αιτήματα τους.

Τα αιτήματα

Υπενθυμίζεται ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της Επιτροπής, αναφέρει τα εξής: Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

Ρ. Μαρούδας

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας σχολιάζοντας την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή και κατά πόσο αυτή επηρέασε θετικά ή αρνητικά την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων, την χαρακτήρισε «ανούσια και προβλέψιμη. Δεν περιμέναμε να βγει κάτι ουσιαστικό από την συζήτηση στη Βουλή, όπως δεν έχει βγει ποτέ μέχρι τώρα. Και αυτό γιατί τα περισσότερα κόμματα δεν διαθέτουν πρόγραμμα και σαφείς θέσεις για το πώς θα στηριχθεί η μικρομεσαία αγροτιά. Ακόμη και για τις περίφημες ανακοινώσεις για τον φόρο στο κρασί, κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί δεν μας λένε από πού θα βρούνε τα ισοδύναμα που ζητούν οι δανειστές. Με λίγα λόγια ο εμπαιγμός των αγροτών από την κυβέρνηση συνεχίζεται» κατέληξε.