Έως 20.000 τεμάχια το στρέμμα οι αποδόσεις για το σκόρδο

Ολες τις προδιαγραφές μιας καλής σεζόν διαθέτει ήδη η φετινή, που μόλις ξεκίνησε, για το σκόρδο. Από τον Έβρο μέχρι τον Πλατύκαμπο και νοτιότερα την Τρίπολη, οι παραγωγοί ολοκλήρωσαν τη συλλογή ικανοποιητικών αποδόσεων και υψηλής ποιότητας προϊόντος, το οποίο ήδη παίρνει τον δρόμο της εμπορίας.

Έχοντας προηγηθεί μια ευνοϊκή καλλιεργητική περίοδος, στην Τρίπολη οι καλλιεργητές μιλούν για παραγωγές της τάξης των 15.000-20.000 τεμαχίων/στρέμμα και πολύ καλή ποιότητα. «Το ενδιαφέρον από την αγορά είναι έκδηλο, τόσο από εμπόρους όσο και από τους καταναλωτές στις λαϊκές αγορές, όπου πηγαίνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί. Η τιμή παραγωγού είναι 15-30 λεπτά το τεμάχιο ανάλογα με το μέγεθος και στη λαϊκή φτάνει 25-50 λεπτά», μας είπε ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθοβουνίου, Γιώργος Κωτσιόπουλος.

Θετικά πρόσημα σε Πλατύκαμπο και Νέα Βύσσα

Αντίστοιχη είναι η εικόνα από τα 1.500 στρέμματα καλλιέργειας στον Πλατύκαμπο Λάρισας. Σύμφωνα με τον Γιάννη Κουκούτση, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Πλατυκάμπου, ο οποίος έχει συστήσει ομάδα παραγωγών σκόρδου, οι τιμές διαμορφώνονται στα 14-18 λεπτά το κιλό.

Στις 5 Ιουνίου ξεκίνησε η συλλογή του σκόρδου στη Ν. Βύσσα και αυτές τις μέρες βρίσκεται στο στάδιο της ξήρανσης, για να μπει στην αγορά τις επόμενες ημέρες. Οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 1.200 κιλών/στρέμμα, και, όπως επεσήμανε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Σκόρδου Ν. Βύσσας, Τάσος Γιακμογλίδης, «ενώ ο καιρός ήταν καλός καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, μας τα χάλασε τώρα, πάνω στο μάζεμα. Τα σκόρδα βγαίνουν με λάσπη και επιπλέον, επειδή ο καιρός είναι άστατος και αναγκαζόμαστε να σκεπάζουμε τα σκόρδα που βρίσκονται στη διαδικασία της ξήρανσης πολλές ώρες μέσα στην ημέρα για να μη βραχούν, το υγρό χώμα δημιουργεί υδρατμούς με αποτέλεσμα να τα αλλοιώνει. Σίγουρα θα έχουμε κάποιες απώλειες, ελπίζουμε, όμως, ότι δεν θα είναι μεγάλο το ποσοστό. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ξήρανσης, θα φανεί ακριβώς πόσα χάθηκαν».

Ο ίδιος εκτιμά, με βάση τα μηνύματα από την αγορά, ότι η τιμή θα κινηθεί περίπου στο 1,5 ευρώ το κιλό, όσο πουλήθηκε και το χλωρό φέτος. Την ίδια στιγμή, εκφράζει προβληματισμό για το γεγονός ότι ουσιαστικά ο τουριστικός τομέας υπολειτουργεί, όπως αποτυπώνεται στις φορτώσεις οπωροκηπευτικών της κεντρικής αγοράς της Αθήνας προς τα νησιά, δεδομένου ότι «μόνο με τα νοικοκυριά δεν απορροφάται η παραγωγή». Από την άλλη μεριά, ο προβληματισμός αυτός αντισταθμίζεται από την αισιοδοξία που προκαλεί το κλίμα που δημιουργήθηκε στην αγορά από την υγειονομική κρίση, με τους καταναλωτές να δείχνουν προτίμηση στην εγχώρια παραγωγή ως πιο ασφαλή επιλογή.

Άλμα εξωστρέφειας με πιστοποιημένες ευεργετικές ιδιότητες

Τον δρόμο για την Ιαπωνία και από εκεί για 60 χώρες του κόσμου, στις οποίες εξάγει συμπληρώματα διατροφής με βάση το σκόρδο η ιαπωνική εταιρεία Wakanuga, παίρνει το σκόρδο Πλατυκάμπου.

Αφού επιβεβαίωσαν από την πλευρά τους και με δικές τους αναλύσεις τα συμπεράσματα του εργαστηρίου Φυσιολογίας του τμήματος Βιολογίας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα οποία η επίδραση του σκόρδου Πλατυκάμπου στα ανθρώπινα κύτταρα είναι σημαντικά ανώτερη από εκείνο της Κίνας, της Ισπανίας και της Αιγύπτου, η ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου για τους όρους της εμπορικής συμφωνίας.

Συνολικά στην περιοχή καλλιεργούνται 1.500 στρέμματα με σκόρδο, το 1/3 των οποίων με ντόπιο σπόρο. Όπως είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Κουκούτσης, «θεωρούμε σίγουρο ότι θα αυξηθεί σημαντικά η καλλιέργεια του ντόπιου σκόρδου με την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία θα απαιτήσει να διπλασιάσουμε ή και να τριπλασιάσουμε τα στρέμματα που καλλιεργούνται και σαφώς επίκειται συνολικά αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων.

Όπως φαίνεται, η ιαπωνική εταιρεία ήταν μόνο η αρχή. Έχουν ήδη επικοινωνήσει μαζί μας και εταιρείες από τον χώρο της διατροφής με έδρα την Ολλανδία και τη Γερμανία».