ΕΠΑλΘ 2014-20: Έρχεται η δράση για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συσκευών διαβίβασης δεδομένων στα αλιευτικά σκάφη

Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πρόσκληση για επαγγελματίες αλιείς και ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών με τίτλο: «Αγορά και Εγκατάσταση Ηλεκτρονικών Συσκευών Διαβίβασης Δεδομένων», στο πλαίσιο του Μέτρου 6.6.1 «Έλεγχος κι Επιβολή» του ΕΠΑλΘ 2014-2020.
Η ΕΕ χρησιμοποιεί ευρέως σύγχρονες τεχνολογίες και μέσα για να εξασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων της αλιείας, καθώς και του αλιευτικού της στόλου. Με τον τρόπο αυτόν, βελτιώνεται η πρόσβαση σε αξιόπιστα στοιχεία για την αλιεία και καθίσταται δυνατή η διασταύρωση πληροφοριών από διαφορετικές πηγές. Στόχος της δράσης είναι η παροχή των μέσων αυτών, ώστε να διεξάγονται έλεγχοι σε υψηλό επίπεδο και να διασφαλίζεται η συμμόρφωση µε τους κανόνες της ΚΑλΠ.
Σύμφωνα με την προδημοσίευση της πρόσκλησης, η δράση αφορά την αγορά και εγκατάσταση των απαραίτητων στοιχείων, περιλαμβανομένου υλικού και λογισμικού, για τη διασφάλιση της διαβίβασης δεδομένων από τους φορείς που ενέχονται στην αλιεία τόσο στις εθνικές όσο και στις ενωσιακές αρχές, περιλαμβανομένων των απαραίτητων στοιχείων συστημάτων ηλεκτρονικής καταγραφής και αναφοράς πληροφοριών (ERS), συστημάτων παρακολούθησης σκαφών (VMS-ΣΠΣ) και συστημάτων αυτόματου εντοπισμού (AIS).
Η δράση, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 3 εκατ. ευρώ, θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, µε ένταση ενίσχυσης που κυμαίνεται από 30% έως 90% και διαφοροποιείται ανάλογα με:
✱ Το μέγεθος των επιχειρήσεων (αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο).
✱ Τη χωροθέτηση των δικαιούχων των πράξεων και αν αυτές υλοποιούνται στα «Απομακρυσμένα Ελληνικά Νησιά».
✱ Το αν οι δικαιούχοι και τα ωφελούμενα αλιευτικά σκάφη σχετίζονται µε την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας.
ΔικαιούχοιΟι κατηγορίες των δυνητικών δικαιούχων της δράσης είναι αλιείς με: ✱ Άδεια αλίευσης ολοθούριων (νέοι υπόχρεοι). ✱ Άδεια αλίευσης για συµιακό γαριδάκι (νέοι υπόχρεοι). ✱ Επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη μήκους 12 μέτρων και άνω. ✱ Άδεια αλίευσης σε διεθνή ύδατα. ✱ Άδεια αλίευσης κόκκινης γαρίδας (μηχανότρατες). ✱ Άδεια αλίευσης τόνου (BFT), ξιφία (SWO) και µακρύπτερου τόνου (ALB). ✱ Άδεια βιντζότρατας. Επίσης, στη δράση μπορούν να ενταχθούν ως δυνητικοί δικαιούχοι και οι παλαιοί υπόχρεοι-χρήστες των συσκευών, αντικαθιστώντας τις παλαιές, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν χρονικές δεσμεύσεις που προκύπτουν από προηγούμενες χρηματοδοτήσεις. Σημειώνεται ότι για να κριθούν δικαιούχοι, οι αλιείς ή ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) πρέπει να ασκούν επαγγελματικά την αλιεία επί ενεργού αλιευτικού σκάφους (επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ). Τα σκάφη, για τα οποία οι ιδιοκτήτες θα ενισχυθούν, θα πρέπει να είναι εγγεγραµµένα στα Ελληνικά Νηολόγια/Λεµβολόγια και καταχωρισμένα στο Εθνικό και Κοινοτικό Αλιευτικό Μητρώο (ΕΑΜ – ΚΑΜ). Θα πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της Κοινοτικής και Εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν χρονικές δεσμεύσεις από προηγούμενη χρηματοδότηση των ίδιων εργασιών κατά την υποβολή της αίτησης. |