Επαναλαμβάνεται το περσινό σενάριο της φαιάς σήψης στο κάστανο

Με σημαντικά προβλήματα ξεκίνησε για την τρέχουσα περίοδο η συλλογή του κάστανου. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ειδικότερα για τις θερμότερες περιοχές, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των καστανοπαραγωγών. Επίσης, σημαντικό ζήτημα παραμένει η έντονη παρουσία και δράση της σφήκας της καστανιάς, υποβαθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των καρπών.

Σύμφωνα με τον Θύμιο Καζαντζή, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αμπελακίων, «η φαιά σήψη στην καστανιά για την τρέχουσα περίοδο έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ποιότητά της. Η εικόνα αυτή έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης περιόδου, που η υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά». Όπως μας λέει ο ίδιος, τα αποτελέσματα από τις πρώτες συλλογές που έχουν γίνει στην περιοχή του είναι αποκαρδιωτικά. «Οι ζημιές ξεπερνούν ακόμα και το 50% της συλλεχθείσας παραγωγής, που και αυτή δείχνει να είναι σχετικά μειωμένη.

Οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, δυστυχώς, δεν απέδωσαν τα αποτελέσματα που θα θέλαμε. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα αδιέξοδο στην καλλιέργεια της περιοχής μας, με απρόβλεπτες συνέπειες», υποστηρίζει ο κ. Καζαντζής.

Σημαντικός ο αντίκτυπος του καύσωνα στην καρποφορία

Στις υψηλές θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της καρποφορίας αποδίδει τις αρνητικές επιπτώσεις στην καρποφορία των δέντρων ο Μιχάλης Αρδάμης, καστανοπαραγωγός από τις Καρυές Λακωνίας. Εκτιμά, ακόμη, ότι ανάλογα με τις περιοχές, και ειδικότερα σε αυτές που είχαν μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, εκδηλώθηκαν και τα αντίστοιχα προβλήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, στις βόρειες περιοχές τα προβλήματα ήταν μικρότερα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της επίμαχης περιόδου της καρποφορίας.

«Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής μου, έκανα και τις αντίστοιχες επιλογές για την εγκατάσταση της καλλιέργειας. Η κλιματική αλλαγή, έτσι όπως διαμορφώνεται, δείχνει να επηρεάζει σημαντικά την καλλιέργεια της καστανιάς, η οποία θα πρέπει να μεταφερθεί σε μεγαλύτερα υψόμετρα και σε περιοχές με μικρότερη ηλιοφάνεια», καταλήγει με προβληματισμό ο ίδιος.

Αναγκαίες οι σύγχρονες αρδευτικές υποδομές

Σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα καλλιεργείται η καστανιά στο Βροντερό Τρικάλων, όπως μας ενημερώνει ο καστανοπαραγωγός Θανάσης Καραθάνος. Ήδη, το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής έχει συλλεχθεί και ένα μέρος από αυτήν έχει πωληθεί σε καλές τιμές για τον ίδιο. «Η καλλιέργεια της καστανιάς για την περιοχή μας είναι σχετικά νέα και τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Από τις ήδη υπάρχουσες καλλιέργειες έχει συλλεχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό και με καλής ποιότητας καρπούς».

Ζητήσαμε από τον κ. Καραθάνο να μας πει αν υπήρχαν προβλήματα από προσβολές της σφήκας της καστανιάς και, όπως μας εξήγησε, «υπήρξε παρουσία του εντόμου, αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό καταφέραμε και την αντιμετωπίσαμε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις». Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο θέμα των τιμών, που για αυτή την περίοδο μεσοσταθμικά κινήθηκαν στα 3,5 ευρώ/κιλό με μία μέση απόδοση στα 400 κιλά/στρέμμα.

Για τις προοπτικές της καστανιάς στην περιοχή μίλησε στην «ΥΧ» ο Νίκος Χρυσόμαλλος, πρόεδρος της κοινότητας και μέλος του Δασικού Συνεταιρισμού Περτουλίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλλιέργεια έχει προοπτικές, όμως, «απαιτείται μία σύγχρονη υποδομή στον τομέα της άρδευσης, ώστε να διαχειριζόμαστε καλύτερα το νερό των πηγών, αλλά και το τρεχούμενο».

Με αυτήν του την απάντηση, ο κ. Χρυσόμαλλος έθεσε την πραγματική διάσταση για το ζήτημα της αναγκαιότητας της ορθής διαχείρισης των ορεινών υδάτων, κάτι που είδαμε πρόσφατα στον κάμπο της Θεσσαλίας με τα αποτελέσματα μη ορθών πρακτικών.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023