Επανεκκίνηση χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος για την Μπουτάρη

Η επόμενη μέρα για την ιστορική οινοποιία μετά το ντηλ με την Premia

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την ένταξη στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα της εταιρείας Μπουτάρη Οινοποιητική, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες η μεταβίβαση των ακινήτων της στην Premia Properties, εταιρεία στην οποία βασικός μέτοχος είναι η σουηδική Sterner Stenhus συμφερόντων των αδελφών Γεωργιάδη.

Βάσει της συμφωνίας, η εισηγμένη Premia αγοράζει όλα τα ακίνητα της Μπουτάρη, δηλαδή τα αστικά ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και τα οινοποιεία και τα αμπέλια. Συγκεκριμένα, θα δαπανήσει 12,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση κτηρίων συνολικής επιφάνειας 28.800 τ.μ. και οικοπέδων έκτασης 740 στρεμμάτων, εκ των οποίων πέντε αμπελώνες 633 στρεμμάτων σε Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντίνεια, Νεμέα, Σαντορίνη και Κρήτη. Η χρηματοδότηση της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί με τα έσοδα από το ομόλογο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε η Premia Properties στις αρχές του έτους. Η εταιρεία, σημειωτέον, δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων και στη Σουηδία.

Παράλληλα, η Sterner Stenhus δημιουργεί μια θυγατρική με την επωνυμία Sterner Stenhus Ελληνικά Οινοποιεία, η οποία όμως σύντομα θα μετονομαστεί σε «Μπουτάρη Οινοποιητική ΑΕ». Στην εταιρεία αυτή θα νοικιαστούν τα ακίνητα που αφορούν την οινοποιητική δραστηριότητα, δηλαδή τα αμπέλια και τα οινοποιεία. Το αντίτιμο της ενοικίασης προβλέπεται να είναι μειωμένο στην αρχή της συμφωνίας (1-2 χρόνια) και η μίσθωση μακροχρόνια. Τα συμφωνητικά ακόμα δεν έχουν υπογραφεί, οπότε και κάποιες λεπτομέρειες παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Στο νέο σχήμα όλα τα σήματα

Στη νέα εταιρεία «Μπουτάρη Οινοποιητική ΑΕ», με βάση τη συμφωνία θα μεταφερθούν προμηθευτές, πελάτες, σήματα, αλλά και εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι η παλαιά εταιρεία ονομαζόταν «Ι. Μπουτάρης και Υιός ΑΕ». «Η ‘‘Μπουτάρη Οινοποιητική ΑΕ’’ θα νοικιάσει τα οινοποιεία και τα αμπέλια από την Premia και ουσιαστικά θα έχει όλη τη δραστηριότητα της παλαιάς οινοποιητικής πληρώνοντας το ενοίκιο», αναφέρουν συγκεκριμένα πηγές της εταιρείας. «Το βασικό είναι ότι η νέα εταιρεία δεν χρωστάει τίποτα και πουθενά, κρατάει όλα τα σήματα και συνεχίζει τη δραστηριότητα της προηγούμενης. Είναι μια καινούργια ‘‘Μπουτάρη’’ με άλλους μετόχους», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Από την πλευρά της, η Premia προσδοκά και σε σημαντικές μελλοντικές υπεραξίες από την ανάπτυξη και την αναβάθμιση μέρους των ακινήτων πλησίον των αμπελώνων. Ήδη, μέσα στα σχέδια της προηγούμενης εταιρείας Μπουτάρη ήταν η δημιουργία καταλυμάτων οινοτουρισμού στα ακίνητα σε Σαντορίνη και Κρήτη, τα οποία έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Μάλιστα, η εταιρεία Μπουτάρη είχε προχωρήσει στην έκδοση σχετικών αδειών, γεγονός που διευκολύνει την όποια απόφαση για την καινούργια εταιρεία.

Ευκαιρίες στο κρασί βλέπουν οι νέοι μέτοχοι

Το πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο, όσον αφορά την επένδυση από την πλευρά των εταιρειών-μετόχων, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, με την έννοια ότι τα καταλύματα για οινοτουρισμό πρέπει είναι κοντά στην οινοποιητική δραστηριότητα, αλλά αν γίνει ένα μεγάλο ξενοδοχείο ίσως να γίνει διαφορετική κατανομή.

«Οποιοσδήποτε, πάντως, έχει αυτά τα ακίνητα, θα πρέπει να τα αξιοποιήσει», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές της εταιρείας. Επιπλέον, θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι «οι μέτοχοι της Μπουτάρη Οινοποιητική προσβλέπουν σε μια ανάπτυξη της δραστηριότητας και στη συνέχιση του ονόματος Μπουτάρη. Ήταν οι μόνοι από το επενδυτικό κοινό που πλησίασαν την εταιρεία, οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει ευκαιρία στο κρασί και στην οινοποιητική δραστηριότητα και δεν ενδιαφέρθηκαν μόνο για τα ακίνητα, τα οποία είχαν προσελκύσει πολλούς».

Δυνατότητα μελλοντικής αξιοποίησης υπάρχει σαφώς και για το ακίνητο της Μπουτάρη στο Πικέρμι, όπου σήμερα λειτουργούν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε σε σχέση με αυτό, όπως άλλωστε και για τα υπόλοιπα αστικά ακίνητα που έχουν περιέλθει πλέον στην ιδιοκτησία των νέων μετόχων.