ΕΠΑΣ Συγγρού: Ένα Γεωργικό Λύκειο στο Μαρούσι για τεχνίτες κηποτεχνίας και όχι μόνο

Δωρεάν διετής φοίτηση για αποφοίτους της Α΄ Λυκείου

ΕΠΑΣ Συγγρού: Ένα Γεωργικό Λύκειο στο Μαρούσι για τεχνίτες κηποτεχνίας και όχι μόνο

Το Γεωργικό Λύκειο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) – Δήμητρα, που βρίσκεται στο κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι, λειτουργεί ως Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και είναι ένα από τα έξι δημόσια Γεωργικά Λύκεια που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Η Επαγγελματική Σχολή Συγγρού ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1926 στο κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού (χήρας του Ανδρέα Συγγρού), ως Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο στο κτήμα Συγγρού. Στο σχολείο αυτό φοιτούσαν κατά προτεραιότητα γόνοι γαιοκτημόνων, οι οποίοι φιλοδοξούσαν να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κηπουρική.

Στην ΕΠΑΣ Συγγρού διδάσκεται από το 2011 η ειδικότητα των φυτοτεχνικών επιχειρήσεων – αρχιτεκτονικής τοπίου με δωρεάν διετή φοίτηση, ενώ δεκτοί γίνονται οι μαθητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την Α΄ Λυκείου.

ΕΠΑΣ Συγγρού: Ένα Γεωργικό Λύκειο στο Μαρούσι για τεχνίτες κηποτεχνίας και όχι μόνοMέσω ενός εξειδικευμένου προγράμματος θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης, βασικός σκοπός είναι να εφοδιάσει τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των ηλικιών με δεξιότητες σε σύγχρονες τεχνικές, που αφορούν το φάσμα των κηποτεχνικών εφαρμογών, καθώς και με γενικότερες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να αναπτύξουν βιώσιμα μια επιχείρηση ως τεχνίτες φυτοτεχνικών επιχειρήσεων – αρχιτεκτονικής τοπίου. Σε καθένα από τα μαθήματα που διδάσκονται, εκτός από το θεωρητικό μέρος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική εξάσκηση εντός του άλσους Συγγρού, όπου βρίσκεται η ΕΠΑΣ, καθώς αποτελεί ένα ιδανικό πεδίο εφαρμογής για τα πρώτα βήματα του εν δυνάμει επαγγελματία διαχείρισης αστικού πρασίνου και κατ’ επέκταση άλλων αγροτικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, οι σπουδαστές παρακολουθούν ημερίδες και εκδηλώσεις με θέματα κηποτεχνικού ενδιαφέροντος, επισκέπτονται βοτανικούς κήπους, πρότυπα βιολογικά αγροκτήματα, φυτωριακές μονάδες και άλλες συναφείς επιχειρήσεις του κλάδου και συμμετέχουν ενεργά σε ανθοκομικές εκθέσεις. Μέσα από τις προαναφερόμενες δράσεις δίνονται τα απαραίτητα ερεθίσματα και ιδέες για μελλοντικές επιχειρηματικές κινήσεις. Οι απόφοιτοι που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα προγράμματα των νέων αγροτών έχουν το πλεονέκτημα της σχετικής μοριοδότησης. Για την πληρέστερη επαγγελματική εκπαίδευση των αποφοίτων, καθώς και την ομαλή ένταξή τους στον εργασιακό κλάδο, σχεδιάζεται πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα απασχόλησής τους με αμοιβή σε συναφείς με την ειδικότητα επιχειρήσεις.

ΕΠΑΣ Συγγρού: Ένα Γεωργικό Λύκειο στο Μαρούσι για τεχνίτες κηποτεχνίας και όχι μόνοΗ ΕΠΑΣ Συγγρού αποτελεί ιδανική επιλογή για νέες και νέους που αγαπούν την επαφή με τη φύση και ενδιαφέρονται πραγματικά να γίνουν αποδέκτες γνώσεων ανθοκομίας, βασικών στοιχείων αρχιτεκτονικής τοπίου και σχεδιασμού κηποτεχνικών εφαρμογών, λαχανοκομίας, φυτοπροστασίας, χειρισμού μηχανημάτων κηποτεχνικών έργων, αρδευτικών δικτύων και εμπορίας (marketing) γεωργικών προϊόντων. Ο χώρος της διαχείρισης πρασίνου έχει ιδιαίτερη ανάγκη από εξειδικευμένους τεχνίτες με σωστό θεωρητικό υπόβαθρο. Η αγάπη για το συγκεκριμένο επάγγελμα, πλαισιωμένη από τη σωστή εκπαίδευση, εκτιμάται ιδιαίτερα από τον υποψήφιο πελάτη, με αποτέλεσμα τη σύντομη επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων παρά τη δεδομένη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας της περιόδου που διανύουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες: ΕΠΑΣ Συγγρού, Κηφισίας 182, Μαρούσι, τηλ: 2108012701, site: www.elgo.gr, e-mail: [email protected]