Eπέκταση ρωσικού εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά από ΕΕ και ΗΠΑ

Στην επέκταση του εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων και δη φρούτων και λαχανικών από ΕΕ, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Ουκρανία προχώρησε η Ρωσία.

Η απόφαση ισχύει μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου 2022 και γνωστοποιήθηκε με διάταγμα του Βλάντιμιρ Πούτιν που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου. Αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση της Μόσχας στις κυρώσεις πολλών χωρών εναντίον της. Όπως υπενθυμίζει ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, αρχικά κυρώσεις επιβλήθηκαν το 2014 από ΕΕ και ΗΠΑ στη Ρωσία ως μέσο πίεσης για την προσάρτηση της Κριμαίας. Σε απάντηση αυτών, η Ρωσία επέβαλε με την σειρά της τα προαναφερόμενα αντίμετρα (εμπάργκο), τα οποία περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, απαγόρευση εισαγωγών φρούτων και λαχανικών από την Ε.Ε.,τις ΗΠΑ,Αυστραλία ,Καναδά και Ουκρανία.

«Ο Σύνδεσμός μας είχε ζητήσει την μη συνέχισης των κυρώσεων εκ μέρους της Ε.Ε. αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό και κατά συνέπεια τη νέα επέκταση του ρωσικού εμπάργκο, καθώς σημαίνει ότι θα παραμείνει κλειστή η πρώτη εκτός ΕΕ αγορά ελληνικών φρούτων και λαχανικών, χωρίς την εξεύρεση  μέχρι σήμερα νέων ισάξιων αγορών εκτός Ευρώπης», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Νέο «καμπανάκι» για τα ακτινίδια

Παράλληλα, ο κ. Πολυχρονάκης υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τα φαινόμενα διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ ευθεία από τον αγρό), κυρίως προς τις γειτονικές αγορές τα οποία, όπως τονίζει, «υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα».

Ειδικά για τα ακτινίδια τονίζει την διακίνηση  και την τρέχουσα περίοδο φρούτων (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία)ή για «βιομηχανική χρήση». Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, από 1/8/2021 έως και 23/9/2021 241 αναγγελίες φορτίων για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, που αφορούσαν 1.593 τόνους, καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ .

«Χαιρετίζουμε την δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών με συνέπεια φορτία ανώριμων ακτινιδίων να έχουν απορριφθεί και δεσμευθεί που δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας και διακινήθηκαν σε απαγορευμένες συσκευασίες-περιέκτες – κλούβες , bins επαναχρησιμοποιούμενα και κάποια συσκευασμένα χειρονακτικά στον αγρό», αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης και συμπληρώνει:

«Εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο  εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως λόγω Covid από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα».

Δείτε αναλυτικά την πορεία των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών στο διάστημα από 1/5 έως 24/9/2021