Επέκταση του χρονικού και πιστωτικού ορίου της Κάρτας Αγρότη σχεδιάζει η Πειραιώς

27/03/2025
10'+ διάβασμα
epektasi-tou-chronikou-kai-pistotikou-oriou-tis-kartas-agroti-schediazei-i-peiraios-349437

Στα άμεσα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες του ypaithros.gr, είναι η επέκταση του χρονικού και πιστωτικού ορίου της Κάρτας Αγρότη.

Από τότε που θεσπίστηκε η Κάρτα Αγρότη, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησής της σε αγρότες-δικαιούχους επιδοτήσεων της ΚΑΠ προβλέπονται σε διμερή σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τράπεζας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το πιστωτικό όριο ορίζεται ως ποσοστό της αναδιανεμητικής, της βασικής ενίσχυσης και των οικολογικών σχημάτων. Αλλά πέρυσι δεν είχε συμπεριληφθεί το κομμάτι των οικολογικών σχημάτων, διότι είχε καθυστερήσει ο υπολογισμός και η πληρωμή του.

Φέτος, από τις αρχές Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς, η Κάρτα Αγρότη άρχισε να εκδίδεται κανονικά μετά από αίτηση των παραγωγών στα κατά τόπους καταστήματα.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις προς το ypaithros.gr, η Τράπεζα πήρε την πρωτοβουλία να λάβει υπόψη της τα περσινά δεδομένα στις πληρωμές των οικολογικών σχημάτων, για να αυξηθεί το πιστωτικό όριο. Υπάρχει το ρίσκο, αλλά είναι απαραίτητη και η παροχή ρευστότητας στον Έλληνα αγρότη την περίοδο που χρειάζεται. Το νέο στοιχείο, που αποκαλύπτουν πηγές του ypaithros.gr, είναι ότι η Τράπεζα θα προτείνει στο ΥΠΑΑΤ τη βελτίωση των όρων της κάρτας ως προς τους χρόνους που καλύπτει και το πιστωτικό όριο. Το σχέδιο, εάν λάβει την έγκριση του Υπουργείου, θα ισχύσει την επόμενη χρονιά και θα περιλαμβάνει:

  • Επέκταση του χρονικού ορίου ισχύος της Κάρτας, έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των ελαιοπαραγωγών και άλλων καλλιεργητών (π.χ. θερμοκηπίων) για ρευστότητα, πέραν αυτού που ισχύει σήμερα (Μάρτιο έως Οκτώβριο.
  • Δυνατότητα αύξησης του πιστωτικού ορίου, καθώς έχει αλλάξει η σύνθεση των επιδοτήσεων. Θα μπορούσε για παράδειγμα να συμπεριληφθεί στο πιστωτικό όριο και η ειδική ενίσχυση βάμβακος.
  • Θα διατηρηθεί η προϋπόθεση της ετήσιας επαναξιολόγησης των δικαιούχων.

Θερμοκήπια: Στρατηγική προτεραιότητα για τον αγροτικό τομέα

Το άλλο πεδίο στο οποίο δραστηριοποιούνται έντονα αυτή την περίοδο τα στελέχη της τράπεζας είναι η προώθηση του προγράμματος ενίσχυσης εγκατάστασης και εκσυγχρονισμού των θερμοκηπίων συνολικού προϋπολογισμού έως 150 εκατ. ευρώ (ανά επένδυση 30.000-1.000.000 ευρώ), που αναμένεται σύντομα να «ανοίξει» για αιτήσεις.

Η στρατηγική επιλογή της Πειραιώς να επενδύσει στα θερμοκήπια εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο προώθησης της βιώσιμης γεωργίας, τηρώντας τη δέσμευσή της για ολοκληρωμένη στήριξη ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας.

Ο εκσυγχρονισμός των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και η δημιουργία νέων συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής, του αγροτικού εισοδήματος, των εξαγωγών, τη βιώσιμη ανάπτυξη, επηρεάζοντας θετικά, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και την απασχόληση.  

Ξεχωριστό πρόγραμμα χρηματοδότησης

Σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αγροτικές δραστηριότητες με υψηλή ανθεκτικότητα στα ακραία καιρικά φαινόμενα, η παραγωγή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με αυξημένη προστιθέμενη αξία και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές αποτελεί προτεραιότητά μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πειραιώς στηρίζει τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού εγκατάστασης νέων θερμοκηπίων, προσφέροντας εξειδικευμένη σειρά συμβουλευτικών και χρηματοδοτικών λύσεων. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στο 2024 αποκλειστικά για τις θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις και ενίσχυσε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της κατά 76 εκατ. ευρώ, παρέχει λύσεις σε αγρότες και  αγροτικές επιχειρήσεις,  αγροτικούς συνεταιρισμούς,  μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  κατασκευαστές,  εισαγωγείς εξοπλισμού και  επενδυτές θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων.

Οι επενδύσεις σε θερμοκηπιακές μονάδες χρηματοδοτούνται είτε μέσω του εξειδικευμένου προγράμματος του ΥπΑΑΤ (Σχέδια Βελτίωσης), μέσω συνδυασμού επιχορήγησης, ιδίων κεφαλαίων και τραπεζικού δανεισμού είτε μέσω των προϊόντων και υπηρεσιών της Πειραιώς. Οι επενδύσεις που έχει χρηματοδοτήσει  καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων, από μικρές αναβαθμίσεις υφιστάμενων θερμοκηπίων έως τα πλέον προηγμένα συγκροτήματα στην Ελλάδα.

Η υποστήριξη της Τράπεζας δεν περιορίζεται μόνο στη χρηματοδότηση, αλλά επεκτείνεται και στην παροχή τεχνογνωσίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τα εξειδικευμένα στελέχη της συνεργάζονται στενά με όλους τους Έλληνες κατασκευαστές και εμπόρους εξοπλισμού θερμοκηπίων. Σημαντικοί συνομιλητές της είναι και οι τεχνικοί σύμβουλοι κατασκευής, αλλά και λειτουργίας  θερμοκηπίων. Συνεργάτες, που εξασφαλίζουν τη σωστή κατασκευή και τη μετέπειτα εύρυθμη λειτουργία του θερμοκηπίου, διασφαλίζοντας τη σωστή χρήση των επιχορηγήσεων, των κεφαλαίων των αγροτών και των κεφαλαίων που δεσμεύει η Πειραιώς. Στόχος είναι ο βέλτιστος σχεδιασμός των επενδύσεων, η αξιοποίηση των διαθέσιμων τεχνολογιών και η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης.

Η Πειραιώς στηρίζει την ελληνική γεωργία

Η Πειραιώς επενδύει διαχρονικά στη στήριξη της ελληνικής γεωργίας και του αγροδιατροφικού τομέα. Μέσω στοχευμένων προϊόντων και υπηρεσιών, απευθύνεται σε αγρότες, αγροτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

Κατά τη διάρκεια του 2024, η Πειραιώς επιβεβαίωσε τον στρατηγικό της ρόλο στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, συνεχίζοντας τη διάθεση εξειδικευμένων χρηματοδοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στην έγκριση νέων χρηματοδοτήσεων που ξεπέρασαν τα  400 εκατ. ευρώ. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων της Πειραιώς στον αγροτικό τομέα είναι πάνω από 1,5 δις. ευρώ.

Η Πειραιώς κατέχει ηγετική θέση στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας. Αποτελεί τη μοναδική τράπεζα στη χώρα με εξειδικευμένη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Τραπεζικής, στελεχωμένη με έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο κατανοεί τις ιδιαίτερες ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες, με στόχο την  υποστήριξη και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Συμβολαιακή Τραπεζική

Μέσα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο πλαίσιο ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα βιώνει ταχύτατες και πολυδιάστατες αλλαγές, που έχουν οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση. Η Συμβολαιακή Τραπεζική προσαρμόζεται στις νέες αυτές απαιτήσεις και αξιοποιεί τις δυνατότητες όλων των εμπλεκόμενων δημιουργώντας αλληλένδετες και βιώσιμες αλυσίδες αξίας, τηρώντας πάντα τις βασικές αρχές της «αειφόρου» ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 40.000 παραγωγοί σε όλη τη χώρα και περισσότερες από 420 επιχειρήσεις/αγροτικοί συνεταιρισμοί/ομάδες παραγωγών επωφελήθηκαν με συνολικές χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τo €1 δισ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρηματικών οντοτήτων που έχουν ενταχθεί στη Συμβολαιακή ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 50 συμβατικά και βιολογικά αγροτικά προϊόντα που υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα εξάγονται πετυχημένα σε 75 χώρες.

Για το 2025 η Τράπεζα έχει σχεδιάσει και υλοποιεί δυναμική παρέμβαση με στοχευμένες δράσεις/πρωτοβουλίες επιχειρώντας να εντάξει νέες επιχειρηματικές σχέσεις και να διευρύνει την πελατειακή της βάση. Η Συμβολαιακή ως ένα καινοτόμο πρόγραμμα στοχευμένης χρηματοδότησης της πρωτογενούς παραγωγής λειτουργεί σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο (in house) εγκριτικό μοντέλο διεκπεραιώνοντας πάνω από 20.000 ετήσιες συναλλαγές μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών. Παράλληλα, συμβάλλει στην ολιστική ανάπτυξη ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας.

Άλλα Χρηματοδοτικά Εργαλεία & Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα

Διαθέτοντας υψηλή τεχνογνωσία και μακρόχρονη εμπειρία στον κλάδο, η Πειραιώς πρωταγωνίστησε στην αποτελεσματική απορρόφηση χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκές πηγές, εξασφαλίζοντας στους πελάτες της πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων χρηματοδοτικών λύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποίησε στο μέγιστο όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως εγγυήσεις, εργαλεία ρευστότητας και επιδοτήσεις επιτοκίου, σε πλήρη συνέργεια με τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα, η Πειραιώς:

  • Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Την περίοδο 2020-2024,  χρηματοδότησε περισσότερα από 2.000 Σχέδια Βελτίωσης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Τα Σχέδια Βελτίωσης αποτελούν βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, καθώς επιτρέπουν επενδύσεις σε εξοπλισμό, υποδομές και τεχνολογία που αυξάνουν την παραγωγικότητα και βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων
  • Ταμείο InvestEU: Διευρύνοντας τη μακροχρόνια συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, συμμετέχει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου InvestEU για την υποστήριξη των παραγωγών, των συλλογικών σχημάτων και των αγροτικών επιχειρήσεων, με στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και καινοτόμου οικονομίας.
  • Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας: Συμμετέχει ενεργά στο εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΑΤ, προσφέροντας χρηματοδοτήσεις με ελκυστικούς όρους, ευέλικτες διαδικασίες, γρήγορη εκταμίευση και υψηλά ποσοστά εγκρίσεων.
  • Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης: Συνέχισε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Οι πόροι του προγράμματος ενισχύουν τη ρευστότητα και χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια, με ευνοϊκούς όρους, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
  • Αγροκίνηση: Με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες των αγροτών πελατών της συνέχισε να προσφέρει το προϊόν Αγροκίνηση, το οποίο αφορά σε χρηματοδότηση για την ενίσχυση της ρευστότητας και για την κάλυψη αναγκών μονιμότερου χαρακτήρα.
  • Δίκτυο στρατηγικών συνεργατών: Ενίσχυσε περαιτέρω το δίκτυο, αξιοποιώντας την ήδη ισχυρή συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες του κλάδου γεωργοκτηνοτροφικού εξοπλισμού.
     

Agri-Food Center of Excellence – CoE

Η Πειραιώς έχει αναπτύξει εξειδικευμένη Μονάδα Agri-Food Center of Excellence (CoE), με έμπειρα και καταρτισμένα στελέχη από τον τομέα της Αγροδιατροφής. Στόχος του είναι να συντονίσει τις δράσεις της Πειραιώς, εξυπηρετώντας όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού τομέα, από την παραγωγή και τη μεταποίηση μέχρι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Το CoE παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις στο χώρο σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και προετοιμάζει τα επόμενα βήματα στην τραπεζική τους διάσταση.

Το CoE αποτελεί πυλώνα καινοτομίας και εξειδικευμένης γνώσης, όπου επαγγελματίες με βαθιά κατανόηση του αγροτικού τομέα και της χρηματοοικονομικής διαχείρισης συνεργάζονται για να αναπτύξουν πρωτοποριακές λύσεις.

Ο πρωταρχικός στόχος του CoE είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανθεκτικότητας του αγροτικού τομέα μέσω καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάδειξη και εφαρμογή καλών πρακτικών από την εγχώρια και διεθνή αγορά, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γεωργίας.

Το CoE λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της Τράπεζας, εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη και συνεκτική προσέγγιση στην υποστήριξη του αγροδιατροφικού τομέα. Ταυτόχρονα, αποτελεί σημείο επαφής με εξωτερικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την προώθηση συνεργειών. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης και της συνεχούς ανάπτυξης, έχει ενσωματώσει στο οικοσύστημά της εκπαιδευτικούς φορείς τόσο του εξωτερικού όσο και της Ελλάδας, όπως πανεπιστήμια και ΣΑΕΚ. Αυτή η συνεργασία επιτρέπει την πρόσβαση σε καινοτόμες ιδέες και τεχνολογίες, ενώ διασφαλίζει ότι οι επενδύσεις ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.

Συνεργασίες με Κρατικούς Φορείς

Η Πειραιώς διατηρεί άριστη και μακροχρόνια συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με κοινό στόχο τη στήριξη και την ενδυνάμωση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Για το 2024, τη 2η χρονιά εφαρμογής του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάστηκε με το Ελληνικό Δημόσιο επιτυγχάνοντας την έγκαιρη και απρόσκοπτη διενέργεια των πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων προς τους δικαιούχους αγρότες. Συνεργαζόμαστε και  με όλους τους Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της χώρας. Οι συνεργασίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η λειψυδρία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη γεωργία, και αναδεικνύουν τη σημασία που δίνει η Πειραιώς στην υποστήριξη των αρδευτικών συστημάτων και των έργων προστασίας και διαχείρισης των υδάτων.

Στήριξη Νέων Αγροτών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τη σημασία της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού και υποστηρίζει τους νέους αγρότες μέσω ειδικών ενισχύσεων. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των νέων γεωργών παραμένει από τα χαμηλότερα. Παρά το δημογραφικό αυτό έλλειμμα, οι νέοι αγρότες διαχειρίζονται καθετοποιημένες και δυναμικές εκμεταλλεύσεις, επιδεικνύοντας υψηλή παραγωγικότητα, καινοτομία και σύγχρονη αντίληψη για τη βιώσιμη γεωργία και το περιβάλλον. Αποτελούν κρίσιμο πυλώνα ανανέωσης και μετεξέλιξης του αγροδιατροφικού τομέα, εισάγοντας νέες ιδέες, επιχειρηματικά μοντέλα και συνεργατικές πρακτικές.

Η Πειραιώς παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη χρηματοδοτική στήριξη της νέας γενιάς αγροτών, συμβάλλοντας στην ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού πρωτογενούς τομέα. Παρέχει εξειδικευμένες χρηματοδοτικές λύσεις και συμβουλευτική υποστήριξη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό σχεδιασμό τους. Ενδεικτικά, για το 2024, το 40% των χρηματοδοτήσεων που διοχετεύθηκαν από την Τράπεζα στον πρωτογενή τομέα αφορούν νέους αγρότες, στηρίζοντας έμπρακτα τη δημιουργία βιώσιμων και ανταγωνιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Κέντρα Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα- Συνεργατικά σχήματα

Η Πειραιώς παραμένει δυναμικά παρούσα στη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων και τη λειτουργική υποστήριξη των συνεργατικών σχημάτων του πρωτογενούς τομέα, με συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων της τάξης των  400 εκατ. ευρώ. 

Τα Κέντρα Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα έχουν ως βασική αποστολή την ανάπτυξη και διαχείριση των σχέσεων με Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, Ομάδες – Οργανώσεις Παραγωγών και ευρύτερα με όλα τα συνεργατικά σχήματα του αγροδιατροφικού κλάδου ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Μέσω της δομής αυτής, η Πειραιώς παρέχει πιστοδοτήσεις και σύγχρονα τραπεζικά προϊόντα-υπηρεσίες,  στο σύνολο σχεδόν των συνεργατικών νομικών οντοτήτων, που συναλλάσσονται ενεργά  με το τραπεζικό σύστημα. Τα Κέντρα Επιχειρηματικότητας εξυπηρετούν σήμερα πάνω από 900 πελάτες. Παρέχεται άμεση και υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη υποστήριξη και εξυπηρέτηση στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς  και τις λοιπές συνεργατικές οντότητες, μέσω των Συμβούλων Πελατείας, κατανεμημένων σε τρία Κέντρα (Βόρεια, Κεντρική και Νότια Ελλάδα). Οι Σύμβουλοι Πελατείας (RM’s) κατανέμονται πανελλαδικά, ώστε να διασφαλίζεται η προσωπική επαφή, η γνώση των τοπικών παραγωγικών ιδιαιτεροτήτων και η ταχεία εξυπηρέτηση των πελατών.

Η Τράπεζα υποστηρίζει τη συνεχιζόμενη αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας προωθώντας δυναμικά τα νέα χρηματοδοτικά μέσα που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Τράπεζα υποστηρίζει σχεδόν το σύνολο των υποβληθέντων αιτημάτων χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των συνεργατικών σχημάτων συνολικού προϋπολογισμού άνω των €150 εκατ., που κατατέθηκαν τη διετία 2022-2024 προς έγκριση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την υπαγωγή τους στις  Δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και άπτονται του βασικού έργου του  Οικονομικού Μετασχηματισμού του Αγροτικού Τομέα.

Οι παρεμβάσεις δεν περιορίζονται μόνο στις αμιγώς χρηματοδοτικές Τραπεζικές εργασίες, αλλά, εφαρμόζοντας ολιστική προσέγγιση, υποστηρίζουμε τα συνεργατικά σχήματα σε όλο το εύρος του λειτουργικού τους κυκλώματος, εστιάζοντας στην εφαρμογή των αναγκαίων στρατηγικών επαναπροσδιορισμού του επιχειρηματικού τους μοντέλου με έμφαση στη λειτουργική ανθεκτικότητα, την εξωστρέφεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη (εφαρμογή ESG κριτηρίων). Ιδιαίτερη σημασία προσδίδεται στις εταιρικές συμπράξεις σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας του Αγροδιατροφικού Τομέα, υποστηρίζοντας χρηματοδοτικά κάθε βιώσιμη επιχειρηματική πρόταση που προτάσσει τη μεγέθυνση και τη λειτουργική αναδιάταξη μέσω εξαγορών, απορροφήσεων και συγχωνεύσεων.

Τα συνεργατικά σχήματα του Αγροτικού Τομέα αποτελούν εξ΄ ορισμού και πρωτίστως επιχειρηματικές οντότητες. Αποστολή τους οφείλει να αποτελεί η οικονομική  αποτελεσματικότητα και η αειφόρος ανάπτυξη προς όφελος των μελών τους, των εργαζομένων και των εξωτερικών συνεργατών (πελάτες, προμηθευτές, πιστωτές), αλλά και συνολικότερα η ενεργός συμβολή τους στην εθνική αναπτυξιακή διαδικασία.

Υπό το πρίσμα αυτό και κατά το 2025 η Πειραιώς θα υποστηρίξει χρηματοδοτικά τα συνεργατικά σχήματα με έμφαση στις επενδύσεις που συμβάλουν στη λειτουργική βελτιστοποίηση, την εξωστρέφεια με διεθνή προσανατολισμό και τη μεγέθυνση.  

Πρωτοβουλίες ESG & Αντιμετώπιση Κλιματικής Κρίσης

Σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση  καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αγροτικές δραστηριότητες με υψηλή ανθεκτικότητα στα ακραία καιρικά φαινόμενα, η βιώσιμη στήριξη της αγροτικής οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα για την Πειραιώς, η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και προσφέρει ολοκληρωμένες, εξατομικευμένες, τραπεζικές λύσεις σε κάθε αγρότη, αγροτικό συνεταιρισμό και αγροτική επιχείρηση.

Η Πειραιώς έχει ενεργό συμμετοχή στη στήριξη των αγροτών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές:

  • Στήριξη αγροτών της Θεσσαλίας, του Έβρου, της Στερεάς Ελλάδας, της Αττικής και άλλων περιοχών που επλήγησαν από τον κυκλώνα Daniel και τις πυρκαγιές με ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα προνομιακών όρων (π.χ. προνομιακά επιτόκια δανεισμού 4,6% πλέον εισφοράς, μειωμένα κατά περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με τα συνήθη επιτόκια δανεισμού αγροτών).
  • Σε συνεργασία με την Πολιτεία, θα διευκολύνει την υλοποίηση του Υπομέτρου 5.2 για την αποκατάσταση των ζημιών σε ζωικό κεφάλαιο και εγκαταστάσεις, με ποσοστό επιχορήγησης 100%.
  • Χρηματοδοτική υποστήριξη επενδύσεων για ενεργειακή αυτονομία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με εξειδικευμένα προϊόντα για τις ΑΠΕ και στοχευμένα χρηματοδοτικά σχήματα για την αξιοποίηση του επιχορηγούμενου προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι».
  • Ενθάρρυνση της βιολογικής γεωργίας, προωθώντας πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Παρακολούθηση της εγχώριας και διεθνούς αγοράς

Μέσω συστηματικής παρακολούθησης των τάσεων και εξελίξεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, διαμορφώνει έγκαιρα στοχευμένες στρατηγικές, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση και υποστηρίζοντας τον μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα με εξειδικευμένα τραπεζικά εργαλεία και λύσεις.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: