«Επέλαση» των ανεμογεννητριών της Ένωσης Αγρινίου στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας

Νέες εγκρίσεις για ανεμογεννήτριες σε Ακαρνανικά-Ναυπακτία γνωστοποιούν τα μέλη της «Κίνησης Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο είχε αποφασιστεί υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για έξι αιολικούς σταθμούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου» στα Ακαρνανικά όρη.

Τώρα, όπως αναφέρει η οικολογική κίνηση, σειρά παίρνουν κάποιες άλλες ανεμογεννήτριες στα Ακαρνανικά (εντός σημαντικής περιοχής για τα πουλιά και πλησίον περιοχής Natura 2000) και σε Θέρμο-Ναυπακτία, από τις συνολικά 50, τις οποίες σχεδιάζει να τοποθετήσει σε διάφορα βουνά η Ένωση Αγρινίου με τις ενεργειακές της κοινότητες.

Σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών, στις 31 Μαρτίου αποφασίστηκε από την Περιφέρεια η υπαγωγή σε ΠΠΔ πέντε έργων, για τα οποία μπορεί να ασκηθεί μέχρι τις 15 Απριλίου ειδική προσφυγή από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον ενώπιον του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Κατάτμηση έργων

Προσθέτει, δε, πως αυτοτελής λόγος ανάκλησης των αποφάσεων είναι το γεγονός πως οι φορείς και των εννέα έργων στα Ακαρνανικά, καθώς και των οκτώ σε Θέρμο-Ναυπακτία έχουν κοινή έδρα, η οποία ταυτίζεται με την έδρα της Ένωσης Αγρινίου, που έχει συστήσει τις αντίστοιχες ενεργειακές κοινότητες.

«Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα ότι ο φορέας των έργων (και άλλων πολλών σε αναμονή στην ευρύτερη περιοχή) είναι ο ίδιος, επομένως υπάρχει μία οφθαλμοφανής κατάτμηση μεγαλύτερων έργων σε πολλά μικρά της μίας ή των δύο ανεμογεννητριών, προκειμένου να αποφευχθεί η υπαγωγή του συνολικού έργου στην –πιο σύνθετη– κατηγορία Α’ της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, υπονομεύοντας συνεπώς την επαρκή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», τονίζει η κίνηση Πολιτών.

Μάλιστα, προσθέτει ότι «η μεθόδευση αυτή έχει κριθεί ήδη απαράδεκτη με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 2157/2019) και, στη συνέχεια, με απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΥΠΕΝ/ΓΔΠΠ/45322/558, 11-05-2021) για αντίστοιχη περίπτωση κατάτμησης έργων 4 ΑΣΠΗΕ στην ΠΕ Τρικάλων».

Επιπλέον, η Κίνηση Πολιτών σημειώνει πως, με έγγραφό του, το υπουργείο Περιβάλλοντος (αριθ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/17908/473/23-02-2022) αναφέρει ότι οι έξι αποφάσεις υπαγωγής του Νοεμβρίου σε ΠΠΔ για ΑΣΠΗΕ στα Ακαρνανικά όρη είναι παράτυπες και απαιτείται άμεσα η ανάκλησή τους. «Συνεπώς, για ποιον λόγο η περιφέρεια δίνει νέες εγκρίσεις στα Ακαρνανικά και δεν ανακαλεί για αυτά που έχει δώσει ήδη άδειες;», καταλήγει.

«Φερετζές νομιμοφάνειας»

Για νέες προκλητικές αδειοδοτήσεις κάνει λόγο με νέα ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τονίζοντας πως καλύπτονται από έναν «φερετζέ νομιμοφάνειας», ενώ επί της ουσίας αποτελούν ένα ενιαίο έργο των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Ένωσης Αγρινίου.

«Όλα αυτά συμβαίνουν με το “άλλοθι” των Ενεργειακών Κοινοτήτων, έναν θεσμό προφανώς καλών προθέσεων, που εδώ, ωστόσο, όχι απλά ευτελίζεται, αλλά χρησιμοποιείται ως εργαλείο εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος», αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Όλες οι Ενεργειακές Κοινότητες έχουν κοινή έδρα, που συμπίπτει με την έδρα της Ένωσης Αγρινίου, στα Διοικητικά Συμβούλια των Ενεργειακών Κοινοτήτων περιλαμβάνονται φυσικά πρόσωπα με εργασιακή ή άλλη σχέση με την Ένωση Αγρινίου, ενώ οι Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις (ΕΟΑ) για τα έργα των “διαφορετικών φορέων” εκπονήθηκαν από τον ίδιο μελετητή μέσα σε διάστημα 15 ημερών».