Επεμβάσεις στο κολοκύθι κατά του θρίπα

Επεμβάσεις στο κολοκύθι κατά του εντόμου Θρίπας

Την απειλή του εντόμου θρίπας (Thrips tabac, Frankliniela occidentalis κ.ά.) ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές κολοκυθιού θερμοκηπίου της Θεσσαλίας, όπως επισημαίνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου. Το έντομο θρίπας προκαλεί ζημιά στο φυτό του κολοκυθιού, διαρρηγνύοντας και απομυζώντας τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων του, ενώ αποτελεί και φορέα ιώσεων.

Οι καλλιεργητές κολοκυθιού θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου, ενώ όπως ενημερώνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ψεκασμούς με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Επιπλέον, στις γεωργικές προειδοποιήσεις της κολοκυθιάς θερμοκηπίου, οι γεωπόνοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον Βόλο Μαγνησίας απευθύνουν έκλυση στους παραγωγούς να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας (το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής), καθώς και για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Τέλος, οι ειδικοί συστήνουν την προσοχή των παραγωγών κολοκυθιού θερμοκηπίου, για πιθανή εμφάνιση και της ασθένειας του ωιδίου, που ευνοούν επίσης οι καιρικές συνθήκες της εποχής που επικρατούν στην περιοχή.