Επενδύει στην εξωστρέφεια του µαύρου χοίρου o Αγροτικός Συνεταιρισμός «Μυρτάλη»
Τον δρόμο προς το τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή επιζητά να βρει ο αυτόχθονος μαύρος χοίρος, που είναι μια σπάνια φυλή, η οποία συναντάται στον ελλαδικό χώρο εδώ και 9.000 χρόνια. Μονάδες εκτροφής μαύρου χοίρου είναι διάσπαρτες ανά την Ελλάδα, οι οποίες, όμως, έχουν μικρή δυναμικότητα, ενώ καταγράφηκαν ζημιές και από την αφρικανική πανώλη. Για την προάσπιση των συμφερόντων των κτηνοτρόφων, την ανάδειξη της ταυτότητας και των ανώτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του μαύρου χοίρου, όπως και την προώθησή του στις ελληνικές και ξένες αγορές έχει ιδρυθεί ένας πανελλήνιος αγροτικός συνεταιρισμός με την επωνυμία «Μυρτάλη» και έδρα τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.
Αύξηση κόστους παραγωγής
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Γιώργο Γιωρούδη, σήμερα υπάρχουν πανελλαδικά 3.500 χοιρομητέρες, ενώ καταγράφηκαν απώλειες άλλων 850 χοιρομητέρων που μολύνθηκαν από την αφρικανική πανώλη. «Ενώ ο μαύρος χοίρος είναι ένα είδος που υπάγεται στην εκτατική/ημιεκτατική χοιροτροφία, από το 2018 βρίσκεται σε εγκλεισμό εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης, που προκλήθηκε από τα αγριογούρουνα. Τα ζώα είναι κλεισμένα στις μονάδες, προκαλώντας τεράστια ζημία σε επίπεδο αποδοτικότητας, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς το κόστος παραγωγής ανέβηκε κατακόρυφα», επισημαίνει ο κ. Γιωρούδης.
Προσπάθειες προώθησης
Η ετήσια παραγωγή μαύρου χοίρου είναι πολύ μικρή και περιορίζεται μόνον στις ημέρες των Χριστουγέννων. Φέτος, όπως τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, ξεκίνησαν μια προσπάθεια προώθησης του ιδιαίτερα θρεπτικού και ωφέλιμου σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα κρέατος, αυξάνοντας τις πωλήσεις κατά περίπου 50 χοιρινά τον μήνα.
Τελευταία, έγιναν επαφές με Γάλλους επιχειρηματίες, διερευνώντας το ενδεχόμενο εξαγωγών προς τη χώρα αυτή, ενώ δεδομένη είναι και η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις. Ο συνεταιρισμός έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες για τη γενετική ταυτοποίηση του είδους, η οποία έχει καθυστερήσει να εγκριθεί, καθώς έπρεπε να έχει γίνει από πέρσι, όπως λέει ο κ. Γιωρούδης, ενώ διαδικασίες έγιναν και για την πιστοποίηση της φυλής ως ΠΟΠ. Ωστόσο, αυτές είναι χρονοβόρες και μπορεί να κρατήσουν ακόμη και πέντε χρόνια.
«Σε όλη την ΕΕ, όλα τα αυτόχθονα παραγωγικά ζώα έχουν πιστοποιητικό DNA, που διασφαλίζει στον καταναλωτή ότι αυτό που τρώει είναι ποιοτικό και ελεγμένο. Το χοιρινό αυτό χρειάζεται στήριξη και ενδιαφέρον, προκειμένου να μπει στη διατροφή του Έλληνα. Το κρέας του είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, πλούσιο σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, που είναι από τα πιο υγιεινά ζωικά λίπη», καταλήγει ο κ. Γιωρούδης.