Επενδύσεις και Διεπαγγελματική θα οδηγήσουν στην ανάταξη του ελληνικού ακτινιδίου

Με υπογραφή Αραχωβίτη το νέο πλαίσιο διακίνησης στα ακτινίδια

Μεγαλύτερη ώθηση και ανάταση του ελληνικού ακτινιδίου, προκειμένου να εδραιώσει τη θέση του στις ξένες αγορές, αλλά και να αποκτήσει το προϊόν προστιθέμενη αξία από τον παραγωγό μέχρι τις βιομηχανίες, επιχειρείται από τους εκπροσώπους του κλάδου και της αγοράς. Για τον λόγο αυτό, ήδη έχουν γίνει οι επαφές για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Ομάδας για το ακτινίδιο και την ερχόμενη βδομάδα –σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ»– αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί η συνολική οργάνωση του προϊόντος από όλες τις παραγωγικές τάξεις –κάτι που αποτελεί και στόχο της Διεπαγγελματικής–, ενώ θα επιχειρηθεί να διερευνηθούν οι τρόποι που το ελληνικό ακτινίδιο θα αποκτήσει υπεραξία. Συγχρόνως, τονίζεται η ανάγκη σε επενδύσεις αποθηκευτικών χώρων (ψυγείων) για μεγαλύτερης διάρκειας συντήρηση, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη διασπορά των πωλήσεων.

Για τις νέες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν αναφέρθηκε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης. «Οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα είναι σε υποδομές και επέκταση αποθηκευτικών και ψυκτικών χώρων. Αυτήν τη στιγμή, που αναμένουμε μια παραγωγή της τάξης των 200.000 τόνων, κατάλληλα ψυγεία αποθήκευσης και όχι οποιοιδήποτε ψυκτικοί χώροι υπάρχουν μόνο για 60.000 – 70.000 τόνους», σημειώνει ο κ. Σαραντίδης. Επισημαίνει, δε, ότι «οι υπόλοιπες ποσότητες κατευθύνονται σε ψυγεία για γρήγορη προώθηση ή κατευθύνονται άμεσα μεγάλες ποσότητες, κυρίως στην Ιταλία, χύμα και εκεί πωλούνται ως ιταλικά».

Από την πλευρά του, ο Ζήσης Μανώσης, γενικός διευθυντής της ομάδας παραγωγών Ζευς Ακτινίδια ΑΕ, τονίζει στην «ΥΧ» ότι η επένδυση ξεκινά από τον ίδιο παραγωγό, ο οποίος «θα πρέπει να επενδύσει ως προς την ποιότητα, για να έχει ένα προϊόν το οποίο θα είναι κάθε χρόνο καλό. Στη συνέχεια, το πιο βασικό είναι να το διαθέσει σε έναν έμπορο ή έναν Συνεταιρισμό, που θα μπορέσει να το διαχειριστεί και να μπορεί να έχει το προϊόν για 6 μήνες στους ψυκτικούς χώρους, γιατί όσο θα αυξάνεται η παραγωγή, και προκειμένου να διατηρηθούν οι καλές τιμές, τόσο θα επιμηκύνεται η εμπορική σεζόν του ελληνικού ακτινιδίου».

Σε ό,τι αφορά την εμπορία, όπως μας λέει ο κ. Μανώσης, «τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Οι αγορές είναι αυτές που είναι, και η κατανάλωση στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, λόγω των θερμών χειμώνων, δεν αυξάνεται. Άλλες αγορές, στις οποίες μπορεί το ελληνικό ακτινίδιο να ποντάρει, είναι μόνο οι ασιατικές ή αυτές της Βραζιλίας, του Μεξικό και ίσως της Νότιας Αφρικής. Όμως για να… ανοίξουν αυτές, χρειάζονται κάποια χρόνια».

Σημαντικό ρόλο παίζει και το σωστό μάρκετινγκ, το οποίο, όπως μας επισημαίνει, είναι δύσκολο, όταν δεν υπάρχουν μεγάλοι όγκοι παραγωγής. «Παρόλα αυτά όμως, αν γίνουν συντονισμένες και στοχευμένες προσπάθειες από την πολιτεία για την προώθηση του ελληνικού ακτινιδίου, τότε αυτό ίσως να βοηθούσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση», τονίζει.

Η ζήτηση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι ξένες αγορές για το ελληνικό ακτινίδιο, η διάθεση του οποίου δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα. «Το ελληνικό ακτινίδιο έχει ήδη αποκτήσει μία πελατεία στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες του πλανήτη, ισοβαθμίζοντας το ιταλικό, τόσο σε ζήτηση όσο και σε ποιότητα. Συγχρόνως, η ζήτηση υπάρχει γιατί έχουμε αποκτήσει αξιοπιστία στην αγορά», τονίζει ο Κλ. Σαραντίδης.

«Η Ευρώπη είχε περισσότερη ζήτηση και λιγότερο η Κίνα», συμπληρώνει ο Ζ. Μανώσης, επισημαίνοντας ότι οι δύο αυτές αγορές είναι διαφορετικές, και το ελληνικό ακτινίδιο επηρεάστηκε από τις ποσότητες που ήρθαν τους πρώτους 3 μήνες από τη Νέα Ζηλανδία, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η εκκίνηση των πωλήσεων.

Ικανοποιητικές τιμές

Τιμές που άγγιξαν τα 40 με 45 λεπτά/κιλό καρπώθηκαν οι παραγωγοί ακτινιδίου στην Καβάλα, ισοφαρίζοντας και εξισορροπώντας το χάσιμο που είχαν την προηγούμενη χρονιά, όταν οι αντίστοιχες τιμές έφταναν περίπου τα 30 λεπτά/κιλό. Αντίστοιχα, στην Πιερία, η τιμή για τον παραγωγό κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 45 λεπτά/κιλό, αυξημένη κατά 6 λεπτά από την προηγούμενη χρονιά.

Στροφή σε δυναμικές καλλιέργειες

Στρεμματική αύξηση της καλλιέργειας παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που μας παραχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2016, πανελλαδικά, καλλιεργήθηκαν 80.561 στρέμματα, ενώ το 2015, 75.504. Όπως μας εξηγεί ο Ζ. Μανώσης, για την Πιερία, η καλλιέργεια της ακτινιδιάς ήταν η πιο ασφαλής επένδυση: «Η καλλιέργεια δεν έχει μεγάλες εισροές, είναι ένα προϊόν που αποθηκεύεται και το πιο σημαντικό είναι ότι είχε μια σταθερή ζήτηση χωρίς πολύ μεγάλα σκαμπανεβάσματα στις τιμές». Ο Κλ. Σαραντίδης συμπληρώνει ότι οι παραγωγοί πλέον στρέφονται προς τις δυναμικές καλλιέργειες, επειδή «το ακτινίδιο έχει σταθερό και καλό εισόδημα, ενώ η καλλιέργεια έχει ήδη καθιερωθεί, ο τρόπος καλλιέργειας έχει εμπεδωθεί, η τεχνογνωσία έχει αποκτηθεί».