Επενδύσεις καινοτομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Τάσεις και ευκαιρίες

Μέσω της πρόσκλησης «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση», υποβλήθηκαν 234 επενδυτικά σχέδια
21/05/2025
4' διάβασμα
ependyseis-kainotomias-stin-perifereia-kentrikis-makedonias-taseis-kai-efkairies-353539

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς οικονομικούς πόλους της Ελλάδας, με τις επιχειρήσεις να επενδύουν σε καινοτόμες πρωτοβουλίες που ενισχύουν την εξωστρέφεια και την έξυπνη εξειδίκευση. Στο πλαίσιο του έργου «Μηχανισμός Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027», ο Μηχανισμός Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας – One Stop Liaison Office της ΠΚΜ επεξεργάστηκε σημαντικά δεδομένα επενδύσεων, αποκαλύπτοντας κρίσιμες τάσεις και τομείς προτεραιότητας.

Επενδυτικά σχέδια και χρηματοδότηση

Μέσω της πρόσκλησης «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση», που στοχεύει στην ενίσχυση των ΜμΕ των τομέων προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υποβλήθηκαν 234 επενδυτικά σχέδια που αφορούν όλους τους τομείς προτεραιότητας, συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 62 εκατ. ευρώ, με αιτούμενη δημόσια επιχορήγηση τα 27,98 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, εγκρίθηκαν 153, με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 41,1 εκατ. ευρώ και δημόσια δαπάνη 18,5 εκατ. ευρώ. Η ανάλυση των προσωρινών στοιχείων (καθώς θα επανεξεταστούν στο επόμενο διάστημα οι ενστάσεις των δυνητικών επενδυτών) έδωσε τα εξής αποτελέσματα:

  • Οι ΠΕ Κιλκίς (75%) και Σερρών (75%) παρουσιάζουν τα υψηλότερα συνολικά ποσοστά επιτυχίας.
  • Σε μεσαία ποσοστά επιτυχίας κυμάνθηκαν οι ΠΕ Ημαθίας (69%), Πέλλας (73%) και Θεσσαλονίκης (68%).
  • Η ΠΕ Χαλκιδικής (52%) και ιδιαίτερα η ΠΕ Πιερίας (47%) εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Η κατανομή των προτάσεων ανά θεματική κατηγορία και περιφερειακή ενότητα και η συσχέτισή της με τα ποσοστά επιτυχίας μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές τάσεις και προτεραιότητες:

  • Η «Αγροδιατροφική Αλυσίδα» φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις περισσότερες περιοχές (Σέρρες, Πέλλα, Κιλκίς και Ημαθία), με τον μεγαλύτερο αριθμό προτάσεων στο σύνολο αυτών που υπέβαλαν και εγκρίθηκαν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ισχυρή παράδοση του αγροτικού τομέα στην ΠΚΜ ή στην αναγνώριση των ευκαιριών που προσφέρει η αγροδιατροφή. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν κυμαίνεται με μ.ό. 7,5 προτάσεων ανά ΠΕ και 5,25 εγκρίσεων.
  • Η ΠΕ Θεσσαλονίκης, ως το μεγαλύτερο αστικό και οικονομικό κέντρο, παρουσιάζει μια πιο διαφοροποιημένη κατανομή των προτάσεων, με σημαντικότερο αριθμό υποβληθεισών (43% των συνολικών της συμμετοχών) και εγκεκριμένων προτάσεων (43,8% των συνολικών εγκεκριμένων της) στα «Υλικά – Κατασκευές και Βιομηχανία». Ακολουθεί η «Αγροδιατροφή» με 21% του συνόλου των υποβληθεισών και 25% των εγκεκριμένων της προτάσεων και η εμφάνιση των «Ψηφιακών τεχνολογιών» με 12% περίπου σε υποβληθείσες και εγκεκριμένες. Η υψηλή συμμετοχή στην κατηγορία «Υλικά – Κατασκευές και βιομηχανία» είναι ενδεικτική της βαρύτητας του βιομηχανικού τομέα στην περιοχή.
  • Η ΠΕ Χαλκιδικής, με το τουριστικό της προφίλ, έχει σημαντικό αριθμό προτάσεων στην κατηγορία «Τουρισμός – Πολιτισμός – Δημιουργικές Βιομηχανίες». Ωστόσο, το ποσοστό επιτυχίας σε αυτή την κατηγορία δεν είναι υψηλό, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει έντονο ανταγωνισμό ή υψηλές απαιτήσεις. Η «Αγροδιατροφή» είναι η δημοφιλέστερη κατηγορία προτάσεων (48% του συνόλου), με 75% επιτυχία στις εγκρίσεις τους.
  • Η Πιερία παρουσιάζει μια διαφοροποιημένη κατανομή προτάσεων σε σύγκριση με άλλες περιοχές, αλλά με ανομοιογένεια στα ποσοστά επιτυχίας μεταξύ των κατηγοριών. Η κατηγορία «Τουρισμός – Πολιτισμός – Δημιουργικές Βιομηχανίες», με τον μεγαλύτερο αριθμό προτάσεων, έχει το χαμηλότερο ποσοστό έγκρισης και το υψηλότερο ποσοστό απόρριψης. Στην «Αγροδιατροφική Αλυσίδα», που αποτελεί το 20% των προτάσεων της Πιερίας, το ποσοστό έγκρισης είναι επίσης χαμηλό (28,6%).

Σε ό,τι αφορά τις προσκλήσεις της Δέσμης Δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», που στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση και στην ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα, από την επεξεργασία των προσωρινών διαθέσιμων στοιχείων, με τελευταία ημερομηνία επικαιροποίησης την 28/3/2025, διαπιστώνεται μία τάση επενδύσεων που υπερέχει στους κλάδους των «Υλικών» και ακολουθούν στενά με σειρά προτεραιότητας η «Αγροδιατροφή», οι «Δημιουργικές Βιομηχανίες», ο «Τουρισμός» και η «Υγεία».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: