Προκειμένου να καταστεί η μετά την πανδημία ανάκαμψη όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη, οι μακροπρόθεσμες πράσινες επενδύσεις θα έχουν μεγάλη ζήτηση. Οι συμμετέχοντες σε ένα τηλεσυνέδριο που διοργάνωσε η EURACTIV στις 14 Ιουλίου, με τίτλο «Επένδυση μετά την COVID-19: Εξασφαλίζεται η πράσινη ανάκαμψη;» ζήτησαν περισσότερες «πράσινες» ευκαιρίες και ένα βιώσιμο πλαίσιο.

Η αύξηση των σπάνιων γεγονότων μεγάλης φυσικής καταστροφής, όπως οι δασικές πυρκαγιές, δείχνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τον ασφαλιστικό κλάδο. «Η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι είναι σημαντικό να εμμείνουμε στο σχέδιο για τα επόμενα 30 χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050», τόνισε στη συνδιάσκεψη ο ευρωβουλευτής των Ανανεωτικών, Νικόλα Στεφανούτα. «Η Ευρώπη πρέπει να οδηγήσει όλες τις δυνάμεις και τις προσπάθειές της, δημόσιες και ιδιωτικές, σε αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε ο Ρουμάνος νομοθέτης και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Φιλόδοξοι και ρεαλιστικοί

«Όλα έχουν να κάνουν με την εστίαση των ιδιωτικών εταιρειών από τη βραχυπρόθεσμη έως τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη διαχείριση κινδύνων. Είναι μια επανάσταση», δήλωσε ο Φρεντερίκ ντε Κορτουά, γενικός διευθυντής της Generali. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τριετές σχέδιο είναι «ανοησία», επειδή οι επενδυτές πρέπει να έχουν μεγαλύτερο όραμα.

Για την Άστριν Μάνροθ, διευθύντρια Χρηματοοικονομικής Στρατηγικής στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Κλίματος, «η βιώσιμη χρηματοδότηση βρίσκεται στο επίκεντρο της ανοικοδόμησης καλύτερα στην Ευρώπη, χρειαζόμαστε κάθε μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να παίξουμε τον ρόλο του».

Αυτό πρέπει να εφαρμοστεί μέσω δημόσιων οικονομικών με το «50% των δαπανών για δράση για το κλίμα σε όλα τα μέσα, και όχι το 25%» επιπλέον της υποστήριξης από κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές τράπεζες, πρόσθεσε.

Η Υβόν Σλίνγκενμπεργκ, διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κλίμα, συμφώνησε. «Πρέπει να προσελκύσουμε τον ιδιωτικό τομέα και να τους βοηθήσουμε με τα σωστά μέσα, όπως υποστήριξη από κυβερνήσεις μέσω επιχορηγήσεων και δανείων», είπε.