«Επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στην παράκτια αλιεία»

Δυναμική διαμαρτυρία αλιέων από Βόλο και Νότιο Πήλιο
08/04/2025
4' διάβασμα
epicheiroun-na-valoun-tafoplaka-stin-paraktia-alieia-350294

Σε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού του Βόλου προχώρησαν παράκτιοι αλιείς από τον Βόλο και το Νότιο Πήλιο, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που εξήγγειλαν. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, αλιευτικά σκάφη συγκεντρώθηκαν στον χώρο απέναντι από το δημαρχείο και, στη συνέχεια, κινήθηκαν μπροστά από το λιμεναρχείο.

Εκεί, άναψαν φωτοβολίδες και, στη συνέχεια, έδεσαν τα σκάφη μπροστά από το λιμεναρχείο του Βόλου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος των παράκτιων αλιέων Βόλου και Μαγνησίας, Παναγιώτης Περράκης, «η πολιτεία επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στην παράκτια αλιεία, με την εφαρμογή του νόμου 1224/09». Ο συγκεκριμένος νόμος λέει ότι θα πρέπει να ανταποκριθούν στο καθεστώς ειδικής ζύγισης, όπως η μέση αλιεία, χωρίς να έχουν καμία σχέση με αυτήν.

«Εμείς είμαστε παράκτιοι αλιείς και, πέραν αυτού, έχουμε ζυγαριές, ταμειακές και pos, όντας καθόλα νόμιμοι. Δεν μπορούν να ζητούν από έναν αλιέα 60 και 65 ετών να κάνει ειδική ζύγιση κάθε μέρα και να κρατάει το χαρτί της ζύγισης για τρία χρόνια μέσα στο σκάφος του, μέσα δηλαδή στην υγρασία και τη θάλασσα. Ο νόμος λέει ότι το κάθε είδος θα πρέπει να είναι μέσα σε ξεχωριστό ιχθυοκιβώτιο, το οποίο δεν γίνεται. Άμα έχω 50 διαφορετικά είδη από ένα κιλό, θα έχω 50 διαφορετικά κιβώτια; Δεν γίνεται», τόνισε ο κ. Περράκης.

Συμπλήρωσε, δε, ότι «οι μεγάλοι σε ηλικία ψαράδες δεν έχουν σχέση με την τεχνολογία και είναι πολύ δύσκολο να τη μάθουν. Θα πρέπει να καταλάβουν και ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, και ο υφυπουργός, κ. Κέλλας, ότι θα πρέπει να κοιτάξουν την παράκτια αλιεία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι παράκτιοι αλιείς ήταν, είναι και θα είναι μέσα στη θάλασσα, δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα πάγια έξοδα, τα οποία την ημέρα είναι από 80 έως 100 ευρώ, χωρίς να βγούμε για δουλειά. Όταν πάμε για δουλειά, έχουμε από 300 έως και 600 ευρώ έξοδα, ενώ υπάρχουν και τα προβλήματα με δελφίνια και φώκιες, που τρώνε τα δίχτυα, προκαλώντας μέχρι και χιλιάδες ευρώ ζημιά».

Και συνέχισε, τονίζοντας: «Όταν λένε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική θέλει να αλλάξει την παράκτια αλιεία και τους κανόνες, να έχουμε και εμείς τα πλεονεκτήματα που έχουν στην Ευρώπη. Όπως μαθαίνω από συναδέλφους από τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Ιταλία θα κατέλθουν σε κινητοποιήσεις αναφορικά με τον νόμο για την παράκτια αλιεία».

Ο κ. Περράκης δήλωσε ακόμη ότι οι ιδιοκτήτες μεγάλων σκαφών έλαβαν 2.600 ευρώ αποζημίωση για τις καταστροφές από τις θεομηνίες, με ενέργειες του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη. Ωστόσο, όλα σταμάτησαν εκεί και δεν πήραν κάτι άλλο, ενώ προχώρησαν και σε μεγάλο αγώνα να πείσουν τον κόσμο ότι τα νερά του Παγασητικού είναι καθαρά. «Έχουμε κάνει έναν μεγάλο αγώνα για την πόλη και όλη τη Μαγνησία και ζητάμε να λένε αλήθειες», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, από τον Αλιευτικό Σύλλογο Νοτίου Πηλίου, ο αντιπρόεδρος, Νίκος Τζεβελέκος, εξέφρασε την αντίθεσή του στα νέα μέτρα που προωθούνται, καθώς ο κάθε αλιέας θα πρέπει να κρατά μέσα στο σκάφος περίπου 900 έγγραφα, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: